Οι δημιουργοί γράφουν Χορός

«Μια παράσταση πολιτικών λόγων που τάραξαν την ανθρωπότητα»

Για το «Betelgez» της ομάδας των Ελλήνων ακροβατών «κι όμΩς κινείται»( Μαλκότσης Ερμής, Μακατσώρης Χριστόφορος, Παρασκευοπούλου Ιωάννα, Σουγιουλτζή Χριστίνα), που ανεβαίνει εκ νέου και για λίγο στο Αλκμήνη τις Παρασκευές 13, 20 & 27 Μαρτίου, η Χριστίνα Σουγιουλτζή γράφει στο artplay.gr

“Κάπου εκεί έξω , στο αχανές άπειρο- άχρονο, το αδιανόητο , για εμένα τουλάχιστον, υπάρχει ένα αστέρι, μια αυτοτροφοδοτούμενη μεγάλη φωτιά δηλαδή, που ετοιμάζεται να πάψει.
Ονομάστηκε Βετελγόζης, από τους πρώτους ανθρώπινους πολιτισμούς.
Ήταν για αυτούς σημείο αναφοράς , το ένατο πιο λαμπερό σώμα στο γύρω μαύρο σύνορο της ανθρώπινης αίσθησης.
Αν πάψει στις μέρες μας , θα το κάνει με μια τεράστια κοσμική έκρηξη.

Για μας αυτό, μάλλον, σημαίνει την εμφάνιση ενός δεύτερου ήλιου στον ουρανό μας ,για λίγες μέρες
και πολλές φωτογραφίες, μετέπειτα, με εντυπωσιακά χρώματα και σχήματα.
Για το φαινόμενο της ζωής σημαίνει , ότι όπου να ‘ναι, σ ένα νέο πλανητικό σύστημα , σ αυτό που θα φτιαχτεί από τη στροφική δίνη των δυνάμεων, στον απέραντο συμπαντικό βυθό, όπου είμαστε χαμένοι,
έχει την ευκαιρία να εμφανιστεί ξανά, με τη μορφή που εμείς τη γνωρίζουμε και την κατανοούμε.
Πιο απλά, αυτή η τεράστια κοσμική έκρηξη( δεν υπερβάλλω : είναι λίγο μικρότερη από το big bang) είναι η μόνη πιθανότητα που έχει το σύμπαν να δημιουργήσει βαριά χημικά στοιχεία. Χωρίς αυτά η εμφάνιση της ζωής, έτσι όπως την ορίζει η ανθρωπότητα, είναι εντελώς αδύνατη.

Παρόλα τα παραπάνω, η παράσταση Betelgez είναι μια παράσταση χορού και ακροβασίας βασισμένη σε ένα μιξάζ πολιτικών λόγων , που κατά τη γνώμη μας , τάραξαν την ανθρωπότητα βάζοντάς την στην διαδικασία της πίστης στην αλλαγή, την ανατροπή, την καινούρια ζωή. Η διαδικασία αυτή, όπως όλοι γνωρίζουμε , αφού κατά τα φαινόμενα, συμβαίνει στην ανθρώπινη ζωή ,πάνω από μία τουλάχιστον φορά, είναι επώδυνη , επικίνδυνη, τρομακτική, αλλά σίγουρα είναι η μόνη που μπορεί να κουβαλήσει την υπόσχεση . Και η υπόσχεση , αυτή που κάθε άνθρωπος δίνει στον εαυτό του , ότι θα ζήσει μια ζωή που θα αξίζει τον κόπο να βιωθεί , να ζωγραφιστεί μέσα στο απέραντο σύμπαν των γεγονότων και των υπάρξεων, είναι για μένα η πιο θαυμαστή εικόνα του δικού μας άγνωστου είναι”.

Χριστίνα Σουγιουλτζή