Θέατρο

Πέθανε ο σκηνοθέτης Διαγόρας Χρονόπουλος

Σε ηλικία 76 ετών έφυγε σήμερα από τη ζωή, μετά από μάχη με τον καρκίνο, ο Διαγόρας Χρονόπουλος, ο σκηνοθέτης, που επί δέκα χρόνια ήταν διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν και έως χθες διευθυντής της σχολής του Θεάτρου.

Ο Διαγόρας Χρονόπουλος γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ το 1939, σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1957-1962) και Θέατρο στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν (1957-1960). Το 1965 έφυγε για το Παρίσι, όπου παρακολούθησε και εργάστηκε στο Λαϊκό Θέατρο της Γαλλίας.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ο Διαγόρας Χρονόπουλος συμμετείχε σε ανεξάρτητη ομάδα αντίστασης, ενώ το 1971 συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση. Υπήρξε για πολλά χρόνια υπεύθυνος του τμήματος οπτικοακουστικών μέσων της ΑΔΕΛ Α.Ε, μιας από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρείες στην Ελλάδα και το διάστημα αυτό, οργάνωσε δεκάδες ραδιοφωνικές εκπομπές και τηλεοπτικά προγράμματα, ενώ σκηνοθέτησε κάποια από αυτά. Στις αρχές της δεκαετίας του 70 ασχολήθηκε με την παραγωγή ταινιών, ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικών σειρών και διαφημιστικών για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Διετέλεσε μέλος, αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, πρόεδρος της Ένωσης Παραγωγών Διαφημιστικών Ταινιών Ελλάδος, μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ ΑΕ, διευθυντής Τηλεόρασης της ΕΤ1, γενικός γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου, αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου (1995-1997), καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (1998- 2001), πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (2001-2005) και καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν. Ως ηθοποιός συμμετείχε σε πολλές παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης και σε ιδιωτικούς θιάσους καθώς και σε ταινίες.

Κατά τη θητεία του, ως διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης υποστήριξε νέους καλλιτέχνες και σχήματα, ενώ ο ίδιος πρότεινε (τον περασμένο Σεπτέμβριο) τη διάδοχό του Μαριάννα Κάλμπαρη για τη διεύθυνση του Θεάτρου.