performance Χορός

«Η “Ανάβρα” αφιερώνεται στα θαμμένα αθηναϊκά νερά»

Μια συνομιλία της φαντασίας με την αρχιτεκτονική του αστικού χώρου, αλλά και μια περιπλάνηση στην ιστορία του τόπου μέσα από τα αθέατα ποτάμια που διατρέχουν υπόγεια τις γειτονιές της Αθήνας, είναι η «Ανάβρα» , η νέα ιστορία της ομάδας Όχι Παίζουμε που επιστρέφει το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στο Δουργούτι. Αφετηρία της παράστασης θα είναι στις 12 το μεσημέρι ο «Πήγασος» Αθλητικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Νέου Κόσμου στην οδό Φανοσθένους 13 στο Νέο Κόσμο.

Η εμπνεύστρια και χορογράφος της παράστασης Ειρήνη Αλεξίου μιλά στο artplay.gr για αυτό το «σημείο τομής του φανταστικού με το πραγματικό μέσα από τη ροή ενός εγκιβωτισμένου ποταμού, που είναι πάντα εκεί από κάτω και συντονίζει αθέατα υπερχειλίσεις και ξηρασίες της καθημερινής μας ζωής στην πόλη». Αναφέρει η Ειρήνη:

«Επιστροφή στο Δουργούτι, τέταρτη επίσκεψη σε συνέχεια. Dourgouti Island hotel, Mουσική για τον νέο Κόσμο της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, “Που Βαδίζουμε“ στο This is Athens_ polis, ”Ανάβρα”.

Η ομάδα Όχι Παίζουμε οραματίζεται στην οικεία Φανοσθένους και στις στοές της, το “φανταστικό” κάθετης ροής του ποταμού Ιλισού. Τον πίδακα που συναντάει το πραγματικό της αθέατης ροής του ποταμού, θαμμένου κάτω από τη γειτονιά.

«Περπατώ στο Δουργούτι, ποταμός ακούω να βουίζει κάτω από το δρόμο. Η πληροφορία εκρήγνυται από τα φρεάτια του Ιλισού, μπασταρδεύει το τοπίο: το αστικό και το φανταστικό γίνονται ένα.

Ένας πίδακας νερού, γίνεται το κάθετο χωνευτήρι συλλογικών, μαζικών, κοινοτικών προβολών/επιθυμιών ενός αστικού τοπίου που ανακατασκευάζεται από μικρότερα και μεγαλύτερα, ετερόκλητα και ιδιότυπα αστικά περιβάλλοντα. Τα περιβάλλοντα αυτά καταθέτουν τις προσδοκίες τους σε μια ανάβρα υλοποίησης τους. Ανάβρα λοιπόν, είναι ο τόπος που κοχλάζει η προσπάθεια να συμβεί το ποθητό. Το σημείο τομής του φανταστικού με το πραγματικό μέσα από τη ροή ενός εγκιβωτισμένου ποταμού, που είναι πάντα εκεί από κάτω και συντονίζει αθέατα υπερχειλίσεις και ξηρασίες της καθημερινής μας ζωής στην πόλη. Το νερό, ανθεκτικό σε ροή, με δύναμη αντίστασης και συνέχειας αντικατοπτρίζει διαδραστικές σχέσεις πολιτών και βιωσιμότητας και εκπαιδεύει την Όχι Παίζουμε να διατηρεί ροή συνεκτικότητας με τόπους που ανασκάπτει.

Στην παράσταση “Ανάβρα” επιλέγουμε να στήσουμε τον Πίδακα σε ένα σχετικά σκιερό τμήμα της στοάς. Δύο χορευτές εκατέρωθεν και ο κόσμος τριγύρω με δυνατότητα μετακίνησης, αναπτύσσουν μαζί με τις αντανακλάσεις τους, ένα στενό, πνιγηρό, υγρό και εκτεθειμένο στο ρεύμα club ή κοινότητα. Η μουσική σύνθεση ”Ασφυξία” του Παναγιώτη Κόκορα επιτείνει μια αίσθηση όπου χρόνος, προσπάθεια, τρόποι και σωματικότητα, ξεχειλώνουν, μεγεθύνονται, τραβιούνται στα όρια αντοχής για να συναντηθούν εκεί που μπορεί να δημιουργηθεί ένας τόπος κοινός. Η συνισταμένη των ροών ενός συνόλου που συνυπάρχει εγκιβωτισμένο στη στοά παράλληλα και πάνω από τον εγκιβωτισμένο Ιλισό.

Δεν πρόκειται για ψυχολογικές, συμβολικές συναντήσεις, αλλά για μια συνομιλία της φαντασίας με την αρχιτεκτονική του δεδομένου αστικού χώρου και ό,τι τα συνοδεύει ως αίσθηση του πραγματικού. Η Ανάβρα αναζητάει τη ροή που απελευθερώνεται.

Στις αρχές του 2019, η Όχι Παίζουμε αποφάσισε να ερευνήσει και μέσα σε δύο χρόνια, να υλοποιήσει το UrbanDig Αδριάνειο. Βρισκόμαστε σχεδόν στη μέση της διαδρομής και μια πληθωρική έρευνα με παραπόταμους και παρακλάδια ξεπηδάει. Βασικοί άξονες είναι το μνημείο, πολιτισμική κληρονομιά ως δυναμική παρουσία που μπορεί να διαμορφώσει το αστικό μέλλον.

Το νερό ως οδηγός σε διαδρομές περιβαλλοντικής συνείδησης και δράσης και η δικτύωση των κοινοτήτων, κάτω από τις οπoίες διέρχεται το νερό του υδραγωγείου ως τρόπος συνοχής του αστικού ιστού και αφετηρία χαρτογράφησης σχέσεων και δικτύωσης.

Διανύουμε μια περίοδο όπου η συνομιλία του υπόγειου και αθέατου με το καθημερινό και τυπικά γνωστό υπέργειο είναι σε μια αναβράζουσα ανταλλαγή. Προσπαθούμε να ανασύρουμε δημιουργικές συνδέσεις και να αντιληφθούμε τους υπόγειους κραδασμούς του μνημείου με τη ροή του νερού που το διατρέχει δύο χιλιάδες (2000) σχεδόν χρόνια αέναα σε λειτουργία. Το αδριάνειο υδραγωγείο γίνεται το μέσο για να εξοικειωθούμε με τις υπόγειες ροές που είναι σε λειτουργία και που θεωρούμε ότι αν αρχίσουμε να τις ακούμε θα δώσουν άλλο τόνο, μουσικότητα, λειτουργικότητα και σωματικότητα στην κορεσμένη αστική καθημερινότητα της γνωστής επιφάνειας όπου πατάμε, περπατάμε και ζούμε.

Η “ Ανάβρα” αφιερώνεται στα θαμμένα αθηναϊκά νερά. Χορός “άνω ποταμών” στο Παριλίσιο Δουργούτι.

Ειρήνη Αλεξίου

 

Συντελεστές

Σύλληψη-χορογραφία: Ειρήνη Αλεξίου

Χορευτές: Ειρήνη Αλεξίου, Αντώνης Στρούζας

Πρωτότυπη μουσική: Παναγιώτης Κόκορας

Σκηνική παρέμβαση-κοστούμια: Άννα Μαγουλιώτη

Φωτιστική Επιμέλεια: Χριστίνα Θανάσουλα

Οργάνωση παραγωγής: Νάντια Σιώκου

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Ελεάννα Γεωργίου

 

Με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

 

Μέρα: Σάββατο 30 Νοεμβρίου

Αφετηρία παράστασης: «Πήγασος» Αθλητικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Νέου Κόσμου (Φανοσθένους 13)

Ώρες έναρξης: 12:00, 12:35

Διάρκεια παράστασης: 25΄

Είσοδος ελεύθερη

 

Μέρος Β. Διαδραστική ξενάγηση «Πού βαδίζουμε» & συλλογική συζήτηση στο πρότυπο του World Café

 

Συντελεστές

Οργάνωση παραγωγής: «Eyes of Art»/UrbanDig Project

Συντονισμός ξενάγησης/World Café: Οδυσσέας Βελέντζας

 

Αφετηρία ξενάγησης: «Πήγασος» Αθλητικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Νέου Κόσμου (Φανοσθένους 13)

Ώρα έναρξης: 13:00

Διάρκεια ξενάγησης: 50΄

Είσοδος ελεύθερη

 

Τόπος εργαστηρίου World Café: Grill Ηouse Vassilis (Φανοσθένους 9)

Ώρα έναρξης: 14:00

Διάρκεια εργαστηρίου: 60΄

Είσοδος ελεύθερη

 

 

Θερμές ευχαριστίες: Grill Ηouse Vassilis & «Πήγασος» Αθλητικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Νέου Κόσμου

 

Για περισσότερες πληροφορίες: 6985 069 300