featured Χορός

Άκραμ Καν: “Η ξενοφοβία ταυτίζεται με το φόβο για το άγνωστο και δεν αποβάλλεται”

“Οι άνθρωποι τρέφαμε πάντοτε έναν φόβο απέναντι στο άγνωστο. Αν καλλιεργείς τον φόβο, τότε θα υπάρξει ξενοφοβία. Κατεξοχήν παραδείγματα έχουμε στην Αγγλία και στις ΗΠΑ. Στο Brexit φτάσαμε μέσω της ξενοφοβίας. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση Τραμπ. Νομίζω ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει. Τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα η ξενοφοβία ταυτίζεται με το φόβο για το άγνωστο και δεν αποβάλλεται”. Αυτό δήλωνε μεταξύ άλλων το μεσημέρι ο δημοφιλής χορογράφος και χορευτής Άκραμ Καν με αφορμή την τελευταία του παράσταση “Xenos” , αφιερωμένη στην επέτειο του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου που κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών 21 με 27 Φεβρουαρίου και θα είναι αυτή που θα κλείσει την καριέρα του ως χορευτή. “Ξεκίνησα το έργο γιατί ήθελα να ρίξω μια ματιά στην ιστορία, να δω αν χειραγωγείται. Κατάλαβα τελικά πως την ιστορία την διαμορφώνουν οι νικητές και όχι οι ηττημένοι”, υπογράμμισε.

“Στην Αγγλία,  επιστήμονες μελέτησαν το ανθρώπινο dna και απέδειξαν πως οι πρώτοι άποικοι ήταν έγχρωμοι. Συνεπώς η ιστορία χειραγωγείται”, πρόσθεσε ο διεθνής χορογράφος προσθέτοντας πως “το μεγαλύτερο αρχείο είναι το σώμα μας. Το σοκ που υπέστησαν σωματικά όσοι συμμετείχαν στον πόλεμο, ήταν τεράστιο. Ο άνθρωπος που πολεμά, που γνωρίζει και βιώνει τη βία, ποτέ δεν είναι ο ίδιος”.

Γεννημένος στο Λονδίνο και καταγωγή από το Μπαγκλαντές, ο Άκραμ Καν προβληματίστηκε πάνω στο θέμα σύμφωνα με το οποίο κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, πάνω από 4 εκατομμύρια άντρες, που δεν ήταν λευκοί, υπηρέτησαν στους στρατούς της Ευρώπης και της Αμερικής. Περίπου 1,5 εκατομμύριο από αυτούς προέρχονταν από την Ινδία, ως επί το πλείστον χωρικοί-πολεμιστές από τη Βόρεια και Βορειοδυτική Ινδία, που πολέμησαν και πέθαναν στην Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Οι ιστορίες αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι τέθηκαν στην υπηρεσία της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, εκτοπισμένοι από τις πατρίδες και τις κουλτούρες τους, παρέμεναν μέχρι πρόσφατα στο σκοτάδι.

Συνεχίζοντας με μια σκληρή αυτοκριτική για τη γενιά του αλλά και τις προηγούμενες, ο διεθνής χορογράφος, δεν δίστασε να παραδεχθεί λέγοντας: “η δική μας γενιά και η γενιά των γονιών μας απέτυχαν , αφήνουμε έναν κόσμο χάλια. Θα πρέπει να διερωτηθούμε τι θα συμβεί στις επόμενες γενιές καθώς τους κληροδοτούμε έναν τέτοιο κόσμο. Πιστεύω ότι η νέα γενιά θα πρέπει ν’ αδράξει αυτή την ευκαιρία ούτως ώστε να ρίξει μία νέα ματιά στο πως βλέπουμε τους εαυτούς μας και τον άλλον”.

Η παράσταση θα είναι η τελευταία στην οποία ο Άκραμ Καν θα παρουσιαστεί ως χορευτής. “Θέλω να δημιουργήσω οράματα, ιδέες και κίνητρα σε νεότερους. Αυτός είναι ο στόχος μου πια”, αποκάλυψε.