Εικαστικά

Οι «Γυναίκες του Ματαρόα» στο Poems ‘n Crimes

Στις σπουδαίες και ξεχασμένες ”Γυναίκες του Ματαρόα”, που ταξίδεψαν ανάμεσα σε άνδρες, που κουβαλούσαν στις ”αποσκευές”  τους, τις ίδιες λαμπρές σπουδές με τους συνεπιβάτες τους , είναι αφιερωμένη η έκθεση που εγκαινιάζεται την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου στις 7μ.μ στο Poems ‘n  Crimes των εκδόσεων Γαβριηλίδη στην οδό Αγίας Ειρήνης 17 στο Μοναστηράκι.

Πρόκειται για πέντε από αυτές τις γυναίκες που υπήρξαν σημαντικές καλλιτέχνιδες,  άνοιξαν νέους δρόμους στην τέχνη και παραμένουν άγνωστες μέχρι τις μέρες μας παρά τη μερική καταξίωσή τους στο εγχώριο και διεθνές επίπεδο. Είναι η Νέλλη Ανδρικοπούλου ( 1921-2014) ζωγράφος και συγγραφέας. Έγραψε το διαφωτιστικό από κάθε πλευρά πόνημα ”το ταξίδι του Ματαρόα” εκδ.Βιβλιοπωλείον της Εστίας 2007. Η Ελένη Σταθοπούλου ( 1915 – 2016 ) ζωγράφος.

Η Γιάννα Περσάκη ( 1921 – 2008 ) ζωγράφος. Η Άννα Μαυρουδή – Κινδύνη ( 1914 – 2003 ) ζωγράφος και χαράκτρια και η Μπέλλα Ραφτοπούλου ( 1902 –1992 ) γλύπτρια και χαράκτρια.

Γυναίκες καλλιτέχνιδες, που τόλμησαν να δείξουν  με  τις  εικόνες τους ότι η αισθαντικότητα δεν αποτελεί προνόμιο ή μειονέκτημα προκαθορισμένο από το φύλο αλλά πανανθρώπινη έκφραση.

Την έκθεση που θα διαρκέσει έως την 1η Μαρτίου επιμελούνται η  γλύπτρια Κλειώ Μακρή και η ιστορικός τέχνης Λήδα Καζαντζάκη.

Τα εγκαίνια θα ακολουθήσει συζήτηση με τον ιστορικό Γιώργο Καλπαδάκη και τον ιστορικό τέχνης Σπύρο Μοσχονά, ενώ η ηθοποιός Ελίτα Κουνάδη θα διαβάζει επιστολές.

Την Τρίτη 20.2 στις 7.00 μ.μ ο Σάββας Μιχαήλ και η Λήδα Καζαντζάκη θα συζητήσουν για τις γυναίκες του Ματαρόα.

Την Παρασκευή 23.2 στις 7.00 μ.μ θα γίνει παρουσίαση του Λευκώματος με έργα των” Γυναικών του Ματαρόα”.

Η ιστορία

Το πλοίο με το όνομα Ματαρόα, που στα πολυνησιακά σημαίνει  ” η γυναίκα με τα μεγάλα μάτια”, ξεκίνησε το ταξίδι του, τον Δεκέμβριο του 1945 από την ερημωμένη Αθήνα του εμφυλίου με προορισμό την εκρηκτική πόλη των ρευμάτων της πρωτοπορίας , το Παρίσι.

Με τις διορατικές ενέργειες του Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας Οκτάβιου Μερλιέ και του Γεν.Γραμματέα Ροζέ Μιλλιέξ, πήραν το πολύτιμο διαβατήριο της υποτροφίας του Γαλλικού Κράτους, 150 περίπου νεαροί και νεαρές – ο αριθμός τους παραμένει ασαφής –  επιστήμονες και καλλιτέχνες καθώς και 59 φοιτητές και φοιτήτριες με δικά τους έξοδα.

Ανάμεσά τους ο λεξικογράφος και γλωσσολόγος Εμμανουήλ Κριαράς, ο μουσικός Δημήτρης Χωραφάς, οι κοινωνιολόγοι Κορνήλιος Καστοριάδης και Κώστας Αξελός, ο αρχιτέκτονας Αριστομένης Προβελέγγιος, ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Βυζάντιος,, οι γλύπτες Μέμος Μακρής και Κώστας Κουλεντιανός, ο σκηνοθέτης Μάνος Ζαχαρίας, ο ιστορικός τέχνης Άγγελος Προκοπίου, ο ιστορικός Νίκος Σβορώνος.

Poems ‘n Crimes των εκδόσεων Γαβριηλίδης, Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι,  τηλ. 210 – 3228839