Αρχιτεκτονική Διάλεξη

«Αθήνα, από κακέκτυπο σε αντιπαράδειγμα»

Μια εναλλακτική προσέγγιση απέναντι στο κυρίαρχο παράδειγμα της δυτικής Μητρόπολης έχοντας ως τόπο αναφοράς την Αθήνα επιχειρεί να διατυπώσει η Συνεργατική Ομάδα Διπλωματικών εργασιών αρχιτεκτονικής για την Αθήνα (ΣΟΔΑ) ,  μια πρωτοβουλία τελειόφοιτων της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ.

Στο πλαίσιο αυτό οργανώνουν έναν κύκλο ομιλιών και συζητήσεων στο κτίριο του ΕΜΠ, Πατησίων και Αβέρωφ, την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, καθώς επίσης και την Πέμπτη 2 και 7 Μαρτίου.

Η Αθήνα, «η πιο μοντέρνα πόλη», αν και προσπάθησε, απέτυχε να συμβαδίσει με τους επιβαλλόμενους ρυθμούς του κυρίαρχου δυτικού παραδείγματος, κατασκευάζοντας τελικά ένα είδος κακέκτυπου. Το βεβαρυμένο παρελθόν και η εξ’ ανατολής επηρεασμένη πολιτισμική μήτρα, αντιτίθενται στη δοκιμασμένη συνταγή, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση μιας πόλης χρεωμένης, μιας πόλης σε κρίση. Όμως, αυτή η αστοχία μπορεί να ιδωθεί ως προσπάθεια εκφοράς ενός αντιπαραδείγματος: το απαξιωμένο κτιριακό απόθεμα, ο ‘χαμένος χρόνος’ και οι ανορθόδοξες συμβιώσεις αποτελούν δημιουργικές ευκαιρίες για τη κατασκευή μίας συνεκτικής ταυτότητας της Αθήνας.

Στο πρώτο μέρος του κύκλου ομιλιών με θέμα «Αθήνα, από κακέκτυπο σε αντιπαράδειγμα, ο ομότιμος καθηγητής αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, Δημήτρης Φιλιππίδης, θα μιλήσει  την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου στις 6.30μ.μ. Τίτλος «Η Αθήνα στο εδώλιο». Θα ακολουθήσει η ομιλία « Αναζητώντας εκδοχές της Μεγαλούπολης» με τους Αλέξανδρος Κιουπκιολή, καθηγητή πολιτικών επιστημών ΑΠΘ και Στέφανο Ροζάνη καθηγητή φιλοσοφίας.

Την Τρίτη 7/3 στις 6.30μ.μ ο Πάνος Δραγώνας, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Πατρών και Θανάσης Μουτσόπουλος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Πολυτεχνείου Χανίων, θα μιλήσουν με θέμα « Absolute Realism Made in Athens»