Αρχιτεκτονική Εγκατάσταση Εικαστικά Έκθεση

Συζητώντας για το δημόσιο χώρο

Ο δημόσιος χώρος θα είναι το θέμα των τριών συζητήσεων που διοργανώνονται σήμερα Παρασκευή 26 Μαΐου, στις 9 και στις 23 Ιουνίου, 19.30 – 21.30, στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου, Δαναΐδων & Αντιγόνης, στο πλαίσιο της ομαδικής έκθεσης «ROI» που θα πραγματοποιηθεί στον Συνοικισμό Χαλανδρίου αρχές Ιουλίου και θα επιδιώξει να σχολιάσει την αστική μετάλλαξη της περιοχής μέσα από τη φωνή 31 εικαστικών και 11 θεωρητικών & ερευνητών.

Το σημερινό πρόγραμμα έχει θέμα Φράγκα και τσιμέντο και ομιλητές θα είναι ο Γιώργος Βελεγράκης, Διδάσκων ΔΠΜΣ “Science, Technology, Society”, Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ & μέλος της συνεργατικής ομάδας σχεδιασμού Commonspace που θα μιλήσει με θέμα  «H αστική ανθεκτικότητα ως αυταπάτη βιωσιμότητας»

Ακολουθεί ο Δημήτρης Λουπέτης, Αρχιτέκτονας – ερευνητής, υποψήφιος διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής με θέμα  “Καταναλώνοντας Αθήνα: αστικός εξορυκτισμός και νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση της πόλης” και τέλος η Νάση Σιαφάκα, Ομ. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, συντονίστρια της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας του Δήμου Χαλανδρίου θα μιλήσει με θέμα «Προφορική ιστορία, συλλογική ιστορική μνήμη και δημόσιος-κοινός  χώρος. Ιστορικός περίπατος”.

Οι ομιλίες και η έκθεση έρχονται στον απόηχο της έγκρισης μετεγκατάστασης του καζίνο της Πάρνηθας στην περιοχή Αμαρουσίου-Χαλανδρίου, καθώς με την απόφαση αυτή ανακύπτουν νέες καταστάσεις στην καθημερινότητα της περιοχής, που μεταλλάσσεται ως «τουριστικό προϊόν» προς τέρψη των καταναλωτών.

Έτσι θέματα όπως η χωρική εμπειρία του δημόσιου χώρου, η κοινωνική διεκδίκησή του, η καταστολή, οι βίαιες επεμβάσεις, η μνήμη και η λήθη, το ιδιωτικό που παριστάνει το δημόσιο, οι πρακτικές κοινωνικών και τακτικών διαμεσολάβησης που είναι προσανατολισμένες μόνο προς το οικονομικό όφελος, συνθέτουν μια νέα κοινωνική συνθήκη σχέσεων και πολιτισμού που φέρνει τον δημόσιο χώρο στο απόσπασμα.

Την Παρασκευή 9 Ιουνίου, η θεματική είναι «Τοίχοι Βουνό», με ομιλητές την  Κατερίνα Νασιώκα,  Δρ. Κοινωνιολόγο και θέμα “Η πόλη ως σύγκρουση: πεδίο της εξαίρεσης ή της αστάθμητης συνάντησης;”

Ο Κώστας Ντάφλος, Αναπληρωτής καθηγητής, Σχολή Αρχιτεκτόνων μηχ. ΕΜΠ θα μιλήσει με θέμα «Συλλογικές επιτελεστικές πρακτικές δημόσιας τέχνης», η Ειρήνη Μίχα, Αναπληρώτρια καθηγήτρια, Σχολή Αρχιτεκτόνων μηχ. ΕΜΠ θα θίξει το «Ανάμεσα στο ιδιωτικό και στο δημόσιο: θεωρητικές διχοτομίες και καθημερινές διαπραγματεύσεις» και η Πέννυ Κουτρολίκου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια, Σχολή Αρχιτεκτόνων μηχ. ΕΜΠ,  θα τοποθετηθεί πάνω στο θέμα  «(A)ορατότητες και εξαφανίσεις στον δημόσιο χώρο»

Παρασκευή 23 Ιουνίου, Κενά Μνήμης

“Η αμφίδρομη κίνηση της μνήμης”, Νίκος Δασκαλοθανάσης, Καθηγητής ΑΣΚΤ

“Χαρτογραφήσεις/ Αντι-χαρτογραφήσεις. Δημιουργώντας προσωρινές επικράτειες

Μappings/ countermappings. Creating temporary territories”, Κωνσταντίνα Θεοδώρου, Δρ. Αρχιτεκτονικής

“Παρεμβάσεις στο Δημόσιο χώρο”, Νίκος Καζέρος, MSc Αρχιτέκτονας

“Κατεδαφίσεις”, Μιχάλης Παπαρούνης, εκδότης, Εκδόσεις future

Οργάνωση –Επιμέλεια: Παναγιώτης Δαραμάρας, Ήρα Παπαδοπούλου, Δημήτρης Χαλάτσης