Αρχαιολογία

Σπάνιο εύρημα στο Δέλτα Φαλήρου

ξυλινη λαρνακα φαληρο

Μία μονόξυλη, σχεδόν ανέπαφη, ξύλινη θήκη που λαξεύτηκε στον κορμό ενός μεγάλου δένδρου και είχε χρησιμοποιηθεί ως φέρετρο για την ταφή νεαρού ατόμου, ανακαλύφθηκε σε αρχαιολογική ανασκαφή στο Δέλτα Φαλήρου.

Πρόκειται για εύρημα που έχει μήκος 1,61 μέτρα, πλάτος 77 εκατοστά και πάχος από 3 ως 9 εκατοστά. Στη διατήρησή του συνέβαλλαν, σύμφωνα με τους ειδικούς, η έντονη υγρασία, η απουσία οξυγόνου αλλά και η παρουσία αργίλου.

img_01221Το εύρημα ανακαλύφθηκε στη σωστική ανασκαφή ενός εκτεταμένου νεκροταφείου της αρχαϊκής περιόδου που διενεργήθηκε υπό την εποπτεία της Δρ. Στέλλας Χρυσουλάκη, Προϊσταμένης της ΚΣΤ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της αρχαιολόγου Ειρήνης Σκιαδαρέση στο Δέλτα Φαλήρου στην περιοχή κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

dsc_2529Ακολούθησε ο εγκιβωτισμός μαζί με το χώμα του και η μεταφορά του στις εργοταξιακές εγκαταστάσεις της ΚΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο Δέλτα Φαλήρου και η σταδιακή αποκάλυψη του και τοποθέτησή του σε ξύλινο νάρθηκα. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο κτήριο της Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, όπου και τοποθετήθηκε σε δεξαμενή αφαλάτωσης ωσότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αφαίρεσης του ιζήματος και αρχίσει η συντήρηση του.

 

Πηγή : http://kstepka.wordpress.com/