Αρχαιολογία

Ένα νεολιθικό χωριό στον βυθό της Αργολίδας

Ήταν εξήντα ένα χρόνια πριν όταν ένας νεαρός τότε λάτρης της αρχαιολογίας, ο Άδωνις Κύρου, ανακάλυπτε τυχαία στην παραλία μπροστά από το σπήλαιο Φράγχθι της Αργολίδας, θραύσματα από νεολιθικά αγγεία. Ήταν η αρχή της περιπέτειας της ανασκαφής στο  συγκεκριμένο σπήλαιο που συνεχίζεται έως σήμερα και έφερε στο φως σπουδαία αποτελέσματα που γίνονται γνωστά μέσω καταδυτικών ξεναγήσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Το όραμά της με την ολοκλήρωση της έρευνας, ο χώρος να μετατραπεί σε ένα υποβρύχιο μουσείο, εξέφρασε η Αγγελική Σίμωσι, προϊσταμένη της Ενάλιας Εφορίας Αρχαιοτήτων, για το  σπήλαιο Φράγχθι και την παραλία Λαμπαγιανά όπου παρουσιάστηκε πρόσφατα η πρόοδος των εργασιών της ερευνητικής ομάδας των Ελλήνων και των Ελβετών αρχαιολόγων, από τον Ζιλιέν Μπεκ του Πανεπιστημίου της Γενεύης και την Δέσποινα Κουτσούμπα.

«Το να ψάχνει κανείς προϊστορικά ίχνη στη θάλασσα είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί σχετίζεται με τις αλλαγές και την κατάσταση του κλίματος στον πλανήτη», ανέφερε ο Ζ. Μπεκ εξηγώντας πως το  Φράγχθι είναι μια πάρα πολύ γνωστή και σημαντική προϊστορική θέση με 35.000 χρόνια συνεχόμενης χρήσης, για αυτό τον λόγο και οι Ελβετοί αρχαιολόγοι επισκέπτονται από το 2014 τον νότιο αργολικό κόλπο με δυο σκάφη, παρατηρώντας και ερευνώντας τις βυθισμένες παλαιοακτές.

«Προς το τέλος της προϊστορίας στη θέση της σημερινής θάλασσας υπήρχε μια κοιλάδα, βρήκαμε ακτές που αντιστοιχούν σε 140.000 χρόνια πριν», αποκάλυψε ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Γενεύης.

Το  τι συνέβαινε στην θάλασσα απασχόλησε και τους αμερικανούς αρχαιολόγους που δούλεψαν στο σπήλαιο τη δεκαετία του 60 και του 70. «Αυτό που είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον είναι ότι όταν η θάλασσα άρχισε να μπαίνει μέσα στην κοιλάδα, έξω από το σπήλαιο βρισκόταν ένα νεολιθικό χωριό. Αρχικός στόχος του προγράμματος ήταν να βρεθεί αυτό το χωριό. Έτσι εκτός από το σκάφος Solar το 2014 κάναμε έρευνα και με δύτες κοντά στην ακτή, βρίσκοντας στον κόλπο του Λαμπαγιανά πολύ ενδιαφέρουσες κατασκευές της 3ης χιλιετίας π. Χ.», σημειώνει ο Ελβετός αρχαιολόγος.

Το πρόγραμμα εκτός από την έρευνα περιλαμβάνει μορφές εκπαίδευσης και δραστηριοποίησης του κοινού. Ήδη από το 2015 πραγματοποιούνται στην περιοχή υποβρύχιες ξεναγήσεις.

Η ενάλια περιοχή θα κηρυχθεί αρχαιολογική ζώνη

Στον τοιχισμένο παραθαλάσσιο πρωτοελλαδικό οικισμό της 3ης χιλιετίας π. Χ όπου ο αργολικός κόλπος αλλά και οι σχέσεις με τις Κυκλάδες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο εμπόριο και την ναυσιπλοΐα, αναφέρθηκε η αρχαιολόγος Δέσποινα Κουτσούμπα, που πραγματοποιεί υποθαλάσσιες έρευνες και γνωστοποίησε πως η ενάλια περιοχή θα κηρυχθεί αρχαιολογική ζώνη. «Ενώ ψάχναμε την μετάβαση από το τέλος της παλαιολιθικής περιόδου στην νεολιθική, εντοπίσαμε την συνέχεια από την νεολιθική στην πρωτοελλαδική στην παραλία των Φούρνων όπου βρίσκεται το εκκλησάκι του Αι Γιάννη του Λαμπαγιανά. Ψάξαμε να βρούμε και τα ορατά και τα μη ορατά κατάλοιπα. Εντοπίσαμε λοιπόν ένα βυθισμένο οικισμό να εκτείνεται σε περισσότερα από 20 στρέμματα και βάθος από 1 έως 3 μέτρα, ενώ σε μια μόνο περίοδο συλλέξαμε 5000 κομμάτια κεραμικών, που είναι πολύ σημαντικά καθώς ως προϊστορικά δείχνουν χρονολόγηση , χρήσεις κ.α», κατέληξε.

Μάνια Ζούση

Πηγή : Νέα Σελίδα