Αρχαιολογία

«Μακεδονικοί θησαυροί» για πρώτη φορά μπροστά στο κοινό

Χρυσά στεφάνια, χρυσές μάσκες, κοσμήματα, μοναδικά γλυπτά, χρυσοποίκιλτα όπλα, αλαβάστρινα και πήλινα αγγεία, όλα ευρήματα της αρχαιολογικής έρευνας των τελευταίων 25 χρόνων, εκτίθενται από την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας.

Περισσότεροι από 500 θησαυροί της μακεδονικής γης, από τις πολύχρυσες νεκροπόλεις των Αιγών και του Αρχοντικού, θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, στην έκθεση που θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

despina_aigwn

Περίοπτη θέση στην έκθεση, που έχει τίτλο «Μακεδονικοί Θησαυροί», κατέχει η «Δέσποινα των Αιγών», βασίλισσα και πρωθιέρεια των Μακεδόνων, με όλα τα χρυσά κοσμήματα και τα χρυσά ελάσματα που κοσμούσαν τη φορεσιά της. Αντικριστά της στέκονται οι χρυσοφόροι πολεμιστές του Αρχοντικού με τις εντυπωσιακές πανοπλίες και τις μυστηριώδεις χρυσές νεκρικές μάσκες που φορούν αυτοί και οι σύζυγοί τους.

Η έκθεση παρουσιάζει επίσης αλαβάστρινα και μαρμάρινα σκεύη από τον τάφο της βασίλισσας του Περδίκκα Β΄αλλά και αυτόν της βασίλισσας Ευρυδίκης, μητέρας τριών βασιλιάδων και γιαγιάς του Μεγαλέξανδρου.

pela

Τα εκθέματα συμπληρώνουν αινιγματικά πήλινα κεφάλια δαιμόνων και θεών που χρησιμοποιήθηκαν σε ταφικές τελετές, πανοπλίες, περίτεχνα χάλκινα αγγεία και σκεύη, μελανόμορφα και ερυθρόμορφα αγγεία, καθώς και εξωτικά αβγά στρουθοκαμήλου, μυροδοχεία και αντικείμενα από φαγιεντιανή και πολύχρωμο γυαλί.

Ένα αντρικό στεφάνι βελανιδιάς από το ιερό της Εύκλειας στις Αιγές, που συσχετίζεται με την οικογένεια του Αλέξανδρου, και ένα γυναικείο στεφάνι μυρτιάς από την περιοχή της Πέλλας, εκπροσωπούν τα πολύτιμα χρυσά στεφάνια των Μακεδόνων.

Στην εισαγωγική αίθουσα υπάρχει η φωτογραφική έκθεση «Εικόνες του Μεγαλέξανδρου», που είναι αφιερωμένη στον τρόπο με τον οποίο είδαν οι λαοί, στο πέρασμα των αιώνων, τον Αλέξανδρο.

Η Αγγελική Κοτταρίδη, διευθύντρια της ΙΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, δήλωσε μεταξύ άλλων για την έκθεση: « καθώς για πρώτη φορά όλα αυτά τα γοητευτικά «θραύσματα μνήμης» συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο, πιστεύουμε πως αυτό μπορεί να γίνει η αιτία, κοινό και ειδικοί, να αναστοχαστούμε και να γνωρίσουμε καλύτερα τους αρχαίους κατοίκους της Μακεδονικής γης, ξεφεύγοντας από τα στερεότυπα του ’60 και του ’70 και αφομοιώνοντας την πολύτιμη μαρτυρία των ευρημάτων που η ακούραστη αρχαιολογική σκαπάνη δεν σταματά να φέρνει στο φως…..».

Φωτογραφίες: Αγγελική Κοτταρίδη/facebook

Πρώτη ανάρτηση 5 Σεπτεμβρίου 2014 15:20