Αρχαιολογία

Η Κυρά της Πρόσυμνας στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Μοναδικό εύρημα για τις πολύτιμες πληροφορίες που προσφέρει αναφορικά με τον γυναικείο καλλωπισμό αλλά και την ενδυμασία της Μυκηναικής εποχής, ένα μικρό ελεφάντινο γυναικείο ειδώλιο

από πλούσιο τάφο της Πρόσυμνας Άργους, παρουσιάζεται από την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο πλαίσιο της δράσης “Αθέατο Μουσείο”. Πρόκειται για την Κυρά της Πρόσυμνας, που θα εκτίθεται στην «αίθουσα του βωμού» έως την Κυριακή 22 Νοεμβρίου. Αρχαιολόγοι του Μουσείου θα υποδέχονται το κοινό και θα αφηγούνται ιστορίες για το αριστουργηματικό πορτραίτο της Μυκηναίας αρχόντισσας, τις Παρασκευές 16 Οκτωβρίου και 6 Νοεμβρίου, και τις Κυριακές 25 Οκτωβρίου και 15 Νοεμβρίου, στη μία το μεσημέρι. Οι αφηγήσεις θα αναφέρονται επίσης σε μυστικά ομορφιάς της εποχής, μέσα από τις ανακτορικές τοιχογραφίες, τα αρχεία της Γραμμικής γραφής Β και τις χημικές αναλύσεις που έχουν εντοπίσει καλλυντικές ουσίες σε πολυτελή Μυκηναϊκά σκεύη.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το Αθέατο Μουσείο υπενθυμίζεται πως προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών και κάθε δύο μήνες ένα αντικείμενο παρουσιάζεται στους επισκέπτες για πρώτη φορά. Έως τώρα έχουν παρουσιασθεί το «δαχτυλίδι του Θησέα», η «Αιγύπτια γάτα Μίου», η «Άρτεμη από τη θάλασσα» και ο «καθρέφτης της Ευρώπης».
Σημειώνεται πως για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.