Θέατρο

Θέατρο Τέχνης “δαγκωτό”. Οι νέες παραγωγές

Με την ευφάνταστη παρουσίαση μεσω ψηφοδελτίων, εμπνευσμένη εύστοχα από την προεκλογική δραστηριότητα, το Θέατρο Τέχνης ανακοίνωσε το φετινό του πρόγραμμα.

Από Γκόργκι έως Ίψεν, Άκη Δήμου, Παναγιώτη Μέντη και τη μεγάλη επιστροφη του Βασίλη Παπαβασιλείου που γράφει και αυτοσκηνοθετείται μετά από χρόνια στα παλιά του λιμέρια, το πρόγραμμα περιλαμβανει ονόματα όπως ο Νίκος Μαστοράκης, ο Δημήτρης Καραντζάς, Ο Θέμελης Γλυνάτσης, οι Bijoux de Kant και η χορογράφος Ιωάννα Πορτόλου.

texnis 2

Οι νέες παραγωγές για την περίοδο 2015 -2016

ΥΠΟΓΕΙΟ

Τα παιδιά του ήλιου, Μαξίμ Γκόργκι

Μετάφραση: Ελένη Μπακοπούλου
Απόδοση-δραματουργική επεξεργασία-σκηνοθεσία: Νίκος Μαστοράκης
Σκηνικά-κοστούμια: Βασίλης Παπατσαρούχας
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Πρωταγωνιστούν(αλφαβητικά): Μαρία Καλλιμάνη, Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Μάκης Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Χάρης Φραγκούλης
Παίζουν: Α. Γκάτσιος, Α. Ντελία και άλλοι.

Το 1905, ο Μαξίμ Γκόρκι, «συνεχίζοντας από κει που σταμάτησε ο Τσέχοφ», γράφει τα «Παιδιά του ήλιου» ενώ βρίσκεται ακόμα στη φυλακή, μετά την αιματηρή καταστολή των μεγάλων διαδηλώσεων στην Αγία Πετρούπολη από τη φρουρά του τσάρου.
Το έργο δίνει μια κωμικοτραγική εικόνα των διανοούμενων στην προεπαναστατική Ρωσία, τοποθετώντας τη δράση στον προστατευμένο μικρόκοσμο μιας αστικής οικογένειας, ενώ “εκεί έξω” μια φοβερή επιδημία χολέρας οδηγεί τις χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις σε απόγνωση.

11 Νοεμβρίου έως 7 Φεβρουαρίου
Τετάρτη & Κυριακή στις 20.00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.15
Τιμές εισιτηρίων:
Τετάρτη, Παρασκευή 15€ | 10€ (μειωμένο ) | 5€ (άνεργοι)
Σάββατο 18 € | 12€ (μειωμένο ) | 5€ (άνεργοι)
Κυριακή 16 € | 12€ (μειωμένο) | 5€ (άνεργοι)
Πέμπτη: 10 € γενική είσοδος
προπώληση: www.viva.gr

Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί – Ερρίκου Ίψεν
δραματικός επίλογος σε τρείς πράξεις

Μετάφραση: Έρι Κύργια
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου
Σκηνικά: Ελένη Μανωλοπούλου
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Ηχητική Δραματουργία: Δημήτρης Καμαρωτός
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Θεοδώρα Καπράλου

Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Αλεξία Καλτσίκη, Μαρία Κεχαγιόγλου, Περικλής Μουστάκης, Ρένη Πιττακή, Μιχάλης Σαράντης

Ο Ίψεν στο τελευταίο του έργο επιχειρεί να αναδομήσει μια ολόκληρη θέση και θέαση της ζωής και του έργου του, μ’ ένα κείμενο που διαρκώς ακροβατεί ανάμεσα στο ρεαλιστικό και το μεταφυσικό. Σ’ έναν τόπο παραθερισμού πέντε άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με το “θάνατο” (το θάνατο του εαυτού, το θάνατο των ιδιοτήτων, το θάνατο της νιότης) και προσπαθούν να ξαναβγούν στη ζωή, απαλλαγμένοι απο “μεγάλες ιδέες”, απο εμπόδια, απο τρόμους και αγκυλώσεις. Η παράσταση επιχειρεί μέσα απο πέντε διαφορετικές οπτικές και πέντε διαφορετικές γενιές ηθοποιών να θέσει το ζήτημα της συνέχειας , της αποδοχής της “φύσης” της ανθρώπινης ύπαρξης και την απαλλαγή απο εγκλωβιστικούς και εθελούσιους “προσωπικούς θανάτους”.

17 Φεβρουαρίου έως 29 Μαϊου
Τετάρτη & Κυριακή στις 20.00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.15
Τιμές εισιτηρίων:
Τετάρτη, Παρασκευή 15€ | 10€ (μειωμένο) | 5€ (άνεργοι)
Σάββατο 18 € | 12€ (μειωμένο ) | 5€ (άνεργοι)
Κυριακή 16 € | 12€ (μειωμένο) | 5€ (άνεργοι)
Πέμπτη: 10 € γενική είσοδος
προπώληση: www.viva.gr

eikona_final

 

 

Αδαμαντία – Παναγιώτη Μέντη

Σκηνοθεσία: Κωστής Καπελώνης
Σκηνικά: Μανώλης Ζαχαριουδάκης
Κοστούμια: Κατερίνα Σωτηρίου
Μουσική: Σταύρος Σιόλας
Κίνηση: Ειρήνη Στρατηγοπούλου
Φωτισμοί: Κωστής Καπελώνης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Στρατηγοπούλου
Ερμηνεύει η Μάνια Παπαδημητρίου

Η Αδαμαντία, αγωνιά να επιβιώσει κτίζοντας στην άµµο της Αφρικανικής ερήµου την διαρκώς µετέωρη προσωπική της περιπέτεια. Γυναίκα και Άνδρας, Μάνα και Πατέρας σε µια οικογένεια που της ζητά να απολογηθεί για όσα λαχτάρησε αλλά δεν τα έζησε. Φόντο της υπόθεσης: Ένα νησί του Αιγαίου, Θεσσαλονίκη, Αλεξάνδρεια, Κάϊρο, Αθήνα. Ελλάδα και Αίγυπτος, αλλά πουθενά ρίζα και φιλόξενη πατρίδα. Έλληνες, Αιγύπτιοι, Άραβες, Χριστιανοί, Μουσουλµάνοι Σουνίτες, Χριστιανοί Κόπτες, Άγγλοι, Γάλλοι, Ρώσοι. Η Ελλάδα µετά τον εµφύλιο. Η Ελλάδα του Καραµανλή, της Δικτατορίας, η Ελλάδα του Ανδρέα. Παράλληλα µε την Αίγυπτο του Νάσερ, του Σαντάτ, του Μουµπάρακ. Γεγονότα στο Σουέζ, Πόλεµος των έξη ηµερών, Κυπριακό… Και δίπλα σε όλα αυτά η ζωή µιας γυναίκας που πρέπει να φέρει σε πέρας αυτά που είναι οι δικές της προτεραιότητες. Που πρέπει να µεγαλώσει τα παιδιά της, µέσα σε ένα περιβάλλον που απαιτεί συµβάσεις και συµβιβασµούς.
Το έργο είναι βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία που περίμενε χρόνια την ανακάλυψη και την αποκάλυψή της από τον Κωστή Καπελώνη. Ο Παναγιώτης Μέντης μετέτρεψε το πρωτογενές υλικό σε θεατρικό έργο. Η Μάνια Παπαδημητρίου θα δώσει σάρκα και οστά, χιούμορ και συγκίνηση στην Αδαμαντία.

11 Ιανουαρίου έως 26 Απριλίου
Δευτέρα & Τρίτη στις 21.15
15€ | 10€ (μειωμένο – φοιτητικό) | 5€ (άνεργοι, ΑΜΕΑ) | προπώληση: www.viva.gr

ΦΡΥΝΙΧΟΥ

Ταξίδι το χειμώνα. Μια παράσταση βασισμένη στο κύκλο τραγουδιών Winterreise του Franz Schubert

Σκηνοθεσία: Θέμελης Γλυνάτσης
Σκηνικά: Παντελής Μάκκας, Ελευθερία Αράπογλου, Θέμελης Γλυνάτσης
Κοστούμια: Ελευθερία Αράπογλου
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Video: Παντελής Μάκκας

Πιάνο / μουσική προετοιμασία: Μιχάλης Παπαπέτρου

Φιγούρα 1: Χρήστος Κεχρής
Φιγούρα 2: Θανάσης Δόβρης

To Winterreise (D.911, op. 89) θεωρείται το απόλυτο ορόσημο του Ρομαντικού κύκλου τραγουδιών. Μια από τις τελευταίες συνθέσεις του Αυστριακού συνθέτη Franz Schubert, σε ποίηση του Γερμανού Wilhelm Müller, το Winterreise είναι ένα από τα πιο αινιγματικά και μελαγχολικά έργα του συνθέτη, και εν γένει, της Αυστρο-γερμανικής Ρομαντικής παράδοσης. Έχοντας ως πυρήνα την περιπλάνηση ενός νέου που βιώνει μια πρωτοφανή ερωτική απογοήτευση, το Winterreise προσφέρει στον ακροατή/θεατή ένα σχεδόν θεατρικό μονόλογο περί μελαγχολίας, μοναξιάς και θανάτου.

Ο μονόλογος αυτός βασίζεται στις αποσπασματικές, υποκειμενικές εντυπώσεις από χειμωνιάτικα τοπία που επί της ουσίας αντικατοπτρίζουν την ψυχική κατάσταση του περιπλανώμενου νέου. Με βάση αυτή την αφηγηματική γραμμή, το Ταξίδι το Χειμώνα θα επεξεργαστεί την συνθήκη της μοναξιάς, της ιδιωτικότητας και της μελαγχολίας, καθώς και της συνειδητής, σχεδόν πεισματικής, απομάκρυνσης του ανθρώπου από οποιαδήποτε κοινωνική συνθήκη. Μετά από την παράσταση Ρομαντισμός στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ο Θέμελης Γλυνάτσης επανέρχεται στην θεματολογία της περιπλάνησης και του τοπίου με ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο’ η θεατρική εμπειρία γίνεται σχεδόν ιδιωτική, και απομακρύνεται πλήρως από οποιονδήποτε κοινωνικό ή πολιτικό σχολιασμό. Ο ταλαντούχος τενόρος της νεότερης γενιάς λυρικών τραγουδιστών Χρήστος Κεχρής συμπράττει με τον ανερχόμενο ηθοποιό Θανάση Δόβρη και τον πιανίστα Μιχάλη Παπαπέτρου σε μια παράσταση εσωτερική, φιλοσοφική και ακραία συγκινητική.

10 έως 24 Νοεμβρίου
Δευτέρα & Τρίτη στις 21.15
10 € γενική είσοδος
προπώληση: www.viva.gr

“Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι” – Βασίλη Παπαβασιλείου

“Είμαι Έλλην. Ως εκ τούτου, μου είναι αδύνατον να είμαι σοβαρός. Σας ζητώ συγγνώμη.”

Κείμενο-Σκηνοθεσία-Ερμηνεία : Βασίλης Παπαβασιλείου
Βοηθός σκηνοθέτη : Νικολέτα Φιλόσογλου
Σκηνικά- Κοστούμια : Μαρί Νοέλ Σεμέ
Καλλιτεχνική συνεργασία : Σωτήρης Χαβιάρας
Ο Φωκίων Καπνίδης είναι τρόφιμος του ΑΑΨΟΥ (Άσυλο Ανιάτως Ψεκασθέντων Ολικής Υστερήσεως). Κατέκτησε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό για τον “Τρόφιμο της Χρονιάς” καθώς αυτοαναγορεύτηκε,¨ Ο Νεκρός της Αμφιπόλεως” και έκτοτε επιδεικνύει ανάλογη διαγωγή.
Σήμερα ο Φ.Κ. έχει την τιμητική του. Δίνει την καθημερινή διάλεξη που αναλαμβάνει κάθε χρόνο ο “Τρόφιμος της Χρονιάς” μπροστά σε ένα ακροατήριο που αποτελείται από τους άλλους τροφίμους, συγγενείς και φίλους καθώς και από το ιατρικό, νοσηλευτικό κτλ. προσωπικό του ιδρύματος…
Από 5 έως 29 Νοεμβρίου
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.15& Κυριακή στις 20.00,
Από 7 Δεκεμβρίου έως 16 Φεβρουαρίου
Δευτέρα & Τρίτη στις 21.15
Τιμές εισιτηρίων
Δευτέρα-Παρασκευή: 15€ | 10€(μειωμένο) | 5€ (άνεργοι)
Πέμπτη: 10 € γενική είσοδος
Σάββατο: 18 € | 12€
Κυριακή: 16 € | 12€
προπώληση: www.viva.gr

logo_final

Το παιχνίδι του τέλους (Endgame) – Σάμιουελ Μπέκετ

«Ήρθε η ώρα για την ιστορία μου. Θες να ακούσεις την ιστορία μου;
Ίσως αυτή δεν είναι κι απ’ τις καλές μου μέρες, αλλά ειλικρινά…»

Μια παράσταση της ομάδας Χρώμα

Μετάφραση: Λυδία Κονιόρδου
Σκηνοθεσία-Φωτισμοί: Κωνσταντίνος Χατζής
Σκηνικά-Κοστούμια: Λυδία Κονιόρδου-θίασος
Πρωτότυπη μουσική: Νίκος Ξυδάκης
Βοηθός σκηνοθέτης: Πάνος Κατσιαούνης
Φωτογραφίες-Βοηθός σκηνοθέτη: Γεωργία Λένη

Παίζουν: Λυδία Κονιόρδου,. Έλενα Τοπαλίδου. Τζίνα Θλιβέρη, Γεωργία Τσαγκαράκη

Τα μεγάλα έργα πάντα μας αποκαλύπτουν την αλήθεια της εποχής μας, μας φέρνουν αντιμέτωπους με το νόημα της ζωής. Μας κρίνουν ιστορικά, πολιτικά, πολιτιστικά. Ο Μπέκετ βυθομετρά και με ακρίβεια νυστεριού, αναδεικνύει όλη την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης με όπλο το χιούμορ και την αισιοδοξία. Όχι μιας «εύκολης» αισιοδοξίας αλλά μιας πραγματικής αισιοδοξίας. Επιμένει να “παίζει” ακόμα κι αν σε κάθε αρχή βρίσκεται πάντα το τέλος.

Όσες ταμπέλες κι αν του κόλλησαν – πεσιμιστής, σκοτεινός, δυσνόητος, αρνητικός – ο Μπέκετ αρχίζει πάντα από το “φως” και καταλήγει πάντα στο «φως». Δεν έχει σημασία αν στη «μέση» της διαδρομής, επεξεργάζεται το βαθύτερο σκοτάδι. Το φως υπάρχει αρκεί να το αναζητήσεις και να το δεις.«Το παιχνίδι του τέλους», μας ζητάει ν’ αφεθούμε στην αθωότητα του. Στον αέναο κύκλο κάθε αρχής και τέλους. Σ’ αυτό που ποτέ δεν τελειώνει. Που ποτέ δε θα τελειώσει. Μας ζητάει, ν’ αφεθούμε στην επικινδυνότητα που κρύβει ένα παιχνίδι στα χέρια των μεγάλων. Το έργο του, τόσο κοντά μας, στην καθημερινότητά μας, στις κακές μας και μεγάλες στιγμές.

Από 3 Δεκεμβρίου έως 10 Ιανουαρίου
Τετάρτη & Κυριακή στις 20.00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.15
Από 18 Ιανουαρίου έως 21 Φεβρουαρίου
Τετάρτη 20.00 , Σάββατο 18.00, Κυριακή 21.15
Τιμές εισιτηρίων:
Τετάρτη, Παρασκευή 15€ | 10€ (μειωμένο ) | 5€ (άνεργοι)
Σάββατο 18 € | 12€ (μειωμένο) | 5€ (άνεργοι)
Κυριακή 16 € | 12€ (μειωμένο ) | 5€ (άνεργοι)
Πέμπτη: 10 € γενική είσοδος
προπώληση: www.viva.gr

Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα – Άκη Δήμου

Μια παράσταση της Bijoux de kant

Ο θεός έδωσε πολλά στον άνθρωπο,
μα ο άνθρωπος ήθελε κάτι απ’ τον άνθρωπο.
Αντόνιο Πόρτσια, Φωνές, μετ. Ε. Χ .Γονατάς

Σκηνοθεσία – Σκηνογραφία: Γιάννης Σκουρλέτης
Μουσική: Κώστας Δαλακούρας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ηλέκτρα Ελληνικιώτη

Με όχημα την «Πρώτη Αγάπη» του Ιωάννη Κονδυλάκη και με στοίχημα την ποιητική διαχρονία της γλώσσας ως ακριβού και αναντικατάστατου αγωγού του αισθήματος, το «Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα» παρακολουθεί βήμα βήμα τη μεταμόρφωση ενός θαύματος σε εφιάλτη, το πάθος να τρέχει ξέφρενο μέχρι το χείλος της απόγνωσης και τον έρωτα να πέφτει σ’ έναν βαθύ γκρεμό για να βυθιστεί εκεί όπου κανένα πειρατικό δεν θα τον ψάξει. Μια παραλλαγή σε μια εμβληματική νουβέλα της ελληνικής λογοτεχνίας και, ταυτόχρονα, μια συμφωνία για τέσσερα πρόσωπα ενορχηστρωμένη από το φάντασμα της αδύνατης Αγάπης. Ίσως γιατί «όποιος δεν γεμίζει τον κόσμο του με φαντάσματα, μένει μονάχος». Και γιατί οι λυγμοί είναι η καλύτερη μουσική για τους άδοξους έρωτες.

14 Ιανουαρίου έως 21 Φεβρουαρίου
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.15& Κυριακή στις 20.00
29 Φεβρουαρίου έως 26 Απριλίου
Δευτέρα, Τρίτη 9.15, Σάββατο στις 18.00
Τιμές εισιτηρίων:
Τετάρτη, Παρασκευή 15€ | 10€ (μειωμένο ) | 5€ (άνεργοι)
Σάββατο 18 € | 12€ (μειωμένο) | 5€ (άνεργοι)
Κυριακή 16 € | 12€ (μειωμένο ) | 5€ (άνεργοι)
Πέμπτη: 10 € γενική είσοδος
προπώληση: www.viva.gr

Δόνια Ροζίτα/Σαν περάσουν πέντε χρόνια
Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

«Πρέπει να θυμάσαι τα μελλούμενα»

Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παλαιολόγος
Δραματουργική επεξεργασία- Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη
Σκηνικά-κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Χορογραφία: Μαρίζα Τσίγκα
Δραματολόγος παράστασης: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργουδάκη

Παίζουν(αλφαβητικά): Βίκυ Βολιώτη, Κλέων Γρηγοριάδης, Γιάννης Κότσιφας, Κατερίνα Λυπηρίδου, Αινείας Τσαμάτης και άλλοι.

Έρωτας και χρόνος. Ο έρωτας που έρχεται, ο έρωτας που μένει, ο έρωτας που χάνεται. Ο χρόνος που φεύγει, αυτά που φέρνει, αυτά που παίρνει, αυτά που αφήνει. Χρόνος : η μοναδική αληθινή μας περιουσία. Έρωτας: η μοναδική αληθινή μας ευκαιρία.
Η «Δόνια Ροζίτα» και το υπερρεαλιστικό «παραμύθι του χρόνου»: «Σαν περάσουν πέντε χρόνια» μιλούν ακριβώς για τον έρωτα και το χρόνο. Και μ΄ένα περίεργο τρόπο τα δύο αυτά έργα συνομιλούν. Στο κέντρο της δράσης τους, μια γυναίκα και αντίστοιχα ένας άντρας, που έχουν αποφασίσει να περιμένουν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, τον έρωτα. Όμως ο έρωτας- όπως και ο χρόνος -δεν περιμένουν…
Δύο έργα σε μια ενιαία παράσταση που «παίζει» με τη φόρμα και την αίσθηση του ονείρου.

25 Φεβρουαρίου έως 24 Απριλίου
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.15& Κυριακή στις 20.00
Τιμές εισιτηρίων:
Τετάρτη, Παρασκευή 15€ | 10€ (μειωμένο ) | 5€ (άνεργοι)
Σάββατο 18 € | 12€ (μειωμένο) | 5€ (άνεργοι)
Κυριακή 16 € | 12€ (μειωμένο ) | 5€ (άνεργοι)
Πέμπτη: 10 € γενική είσοδος
προπώληση: www.viva.gr

Πληροφορίες

Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν
Υπόγειο, Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα (χάρτης)
τηλέφωνο ταμείου: 2103228706

Θέατρο Τέχνης Καρολου Κουν
Φρυνίχου 14, Πλάκα (χάρτης)
τηλέφωνα ταμείου: 2103222464 & 2103236732

Ατέλειες – Προσκλήσεις: 3 € προαιρετική συνεισφορά στα έξοδα του Θεάτρου

Μειωμένα εισιτήρια
Φοιτητές, Άτομα κάτω των 23 ετών και άνω των 65

Κάρτες μέλους: Με 100 € μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις παραστάσεις της σεζόν

Προσφορά για την έναρξη της θεατρικής περιόδου 2015-16

Την παραμονή της έναρξης των παραστάσεων, Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, ώρα 5-10 μμ στα ταμεία του Υπογείου και της Φρυνίχου, μπορείτε να προμηθευτείτε εισιτήρια για όλες τις παραστάσεις της σεζόν με τιμή εισιτηρίου3 € ! Η προσφορά ισχύει μόνο για τη συγκεκριμένη ημέρα. Δικαιούστε μέχρι 2 εισιτήρια ανά παράσταση, για όσες παραστάσεις επιλέξετε, τις ημέρες και ώρες παραστάσεων που επιλέξετε. Για περισσότερες λεπτομέρειες επισκεφθείτε το site του θεάτρου.

Πρωτη ανάρτηση 15 Σεπτεμβρίου 17:55