Αρχαιολογία

Επιστροφή αρχαίων αντικειμένων από την Γερμανία

αρχαια από Γερμανία

Μεγάλος αριθμός από όστρακα γραπτής ή άγραφης κεραμικής αλλά και πρωτόγονα εργαλεία από οψιανό ή πυριτόλιθο, περιλαμβάνονται μεταξύ των αρχαίων αντικειμένων που επιστράφηκαν στην Ελλάδα από την Γερμανία.

Πρόκειται για 9.765 όστρακα γραπτής κεραμικής , 676 αντικείμενα οργανικής προέλευσης ( κυρίως οστέινα) καθώς και λίθινα εργαλεία από οψιανό. Τα επαναπατρισθέντα αντικείμενα είχαν εξαχθεί παράνομα από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ύστερα από αρχαιολογικές έρευνες που διεξήχθησαν από τα στρατεύματα κατοχής υπό την καθοδήγηση του Γερμανού αρχαιολόγου και αξιωματικού Hans Reinehrt.

Κατά την τελετή υποδοχής των αρχαιοτήτων στη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, ο υπουργός πολιτισμού και αθλητισμού Κων/νος Τασιούλας επεσήμανε πως “παρά τις δυσχέρειες, η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης επιχειρεί να καταγράψει τις κλαπείσες, κατά τον Πόλεμο, αρχαιότητες, να τις αναζητήσει και να τις ανακτήσει, όχι μόνο για το Ελληνικό Κράτος αλλά για τον Πολιτισμό και την Ανθρωπότητα. Είμαστε εδώ – πρόσθεσε – για να διατρανώσουμε την πίστη μας στην εξασφάλιση της ακεραιότητας των πολιτιστικών αγαθών και των αρχαιολογικών συνόλων. Κάθε διάσπαση ή απόσπαση αρχαιοτήτων ακυρώνει την αρχαιολογική πληροφορία και την προαγωγή της Επιστήμης.