Αρχαιολογία

Ακαδημαικός ο Άγγελος Δεληβοριάς

Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών εξελέγη σήμερα στην προκηρυχθείσα έδρα Αρχαιολογίας – Μουσειολογίας ο Άγγελος Δεληβοριάς, πρώην διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη και καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Κλασικός αρχαιολόγος, που μεταξύ άλλων, ανέλαβε την έρευνα του Ιερού του Αμυκλαίου Απόλλωνος κοντά στη Σπάρτη. Μελέτησε και τις νεώτερες περιόδους της ελληνικής τέχνης, της λογοτεχνίας και της ιστορίας.

Στο μουσειολογικό του έργο στο Μουσείο Μπενάκη, έχει οργανώσει και συμμετάσχει σε 130 εκθέσεις στην Ελλάδα και σε 39 εκθέσεις σε πόλεις του εξωτερικού.

Δημιούργημά του είναι το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης και το Μουσείο Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα.

Γεννήθηκε το 1937. Σπούδασε αρχαιολογία-ιστορία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Freiburg. Το 1965 διορίστηκε, έπειτα από διαγωνισμό, στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, από την οποία παραιτήθηκε το 1969. Από το 1969 έως το 1972 συνέχισε τις σπουδές αρχαιολογίας στο Tübingen και το διάστημα 1972-1973 έκανε μεταδιδακτορικές σπουδές στο Παρίσι, τη Σορβόνη και την École Pratique des Hautes Études.

Ως μέλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας υπηρέτησε στην Κεντρική Υπηρεσία, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αττικής, στην Πάτρα και τη Σπάρτη. Το 1973 έγινε διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, από το οποίο αποχώρησε το 2014. Το 1992 εξελέγη καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1998 έως το 2003 διετέλεσε διευθυντής προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών στο ίδιο Τμήμα. Το 2005 αποχώρησε από το Πανεπιστήμιο ως ομότιμος.