Θέατρο

Μια «θεατρική μινιατούρα» του Μπρουκ στην Αθήνα

«Η καταστροφή και η αποσύνθεση ποτέ δεν πλησιάζει με ένα όπλο στο χέρι. Έρχεται πάρα πολύ ύπουλα, πατώντας στα νύχια, και σε κάνει να βλέπεις το κακό στο καλό και το καλό στο κακό, αντιστρέφοντας έτσι το αισθητήριό σου», δήλωσε ο σπουδαίος σκηνοθέτης Πήτερ Μπρουκ για την τελευταία του θεατρική παράσταση «Battlefield», που αναμένεται στην Αθήνα τέλη Οκτωβρίου, στο «Θέατρον» του «Ελληνικού Κόσμου», Πειραιώς 254 στον Ταύρο, σε συμπαραγωγή της Αττικής Πολιτιστικής Εταιρείας.

«Στα ενενήντα του χρόνια ο Μπρουκ, προσφέρει όπως ένας μετρ του Ζεν, μια παράσταση τέλειας κίνησης, ελαφριά και δροσερή, όπως η αναπνοή», έγραψε η εφημερίδα «Μοντ», για την παράσταση με τους τέσσερις πρωταγωνιστές και την ζωντανή μουσική. Το «Battlefield» αναφέρεται σε σκηνές μάχης από το εμβληματικό έργο «Μαχαμπαράτα», την Οδύσσεια των Ινδιών, που γράφτηκε από τον Ζαν Κλοντ  Καγιέρ το 1980, άφησε εποχή και το 1989 γυρίστηκε σε ταινία η οποία διδάσκεται στα πανεπιστήμια. Η ιστορική αυτή παράσταση ήρθε στην Ελλάδα το 1985 όταν η τότε Υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη δημιούργησε τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Το «Battlefield», μέρος του «Μαχαμπαράτα» με σύγχρονη προσέγγιση, αφηγείται την ιστορία της βασιλικής οικογένειας Μπαράτα που καταστρέφεται ψυχολογικά από τις φρικαλεότητες των πολέμων μεταξύ των φυλών, χωρίς να μπορεί να καταλάβει πώς μπορούν αυτές να γίνουν αιτία να χυθεί τόσο αίμα και να χαθούν τόσες ζωές. Μια παράσταση για την απελπισία του πολέμου, που έκανε φέτος πρεμιέρα στο Μπουφ Ντι Νορ, το θέατρο του Μπρουκ στο Παρίσι και οι κριτικές που υπήρξαν διθυραμβικές, έκαναν λόγο για ένα πολύ φωτεινό, απλό και μαγικό θέατρο που ξέρει να κάνει ο δημοφιλής σκηνοθέτης.

Επί της ουσίας η παράσταση απεικονίζει τη σκέψη και τη φιλοσοφία του για το θέατρο, μια «θεατρική μινιατούρα» όπως τη χαρακτήρισαν οι συνεργάτες του. Όσο για τον ίδιο, πιστεύει πως «το «Μαχαμπαράτα» είναι ένα πάρα πολύ σύγχρονο έργο, καθώς προσπαθεί να πείσει τον κόσμο, λέγοντάς του πως μπορούμε να βρούμε την εσωτερική μας γαλήνη, παρόλο που γύρω μας γίνονται καταστροφές».

Μάνια Ζούση

Πηγή: Αυγή