Θέατρο

Λεία Βιτάλη : «Προσπαθώ να βρω την πληγή»

Για ένα “ιδιαίτερο έργο, γραμμένο πάρα πολύ πρόσφατα και εμπνευσμένο από την σύγχρονη, καυτή πραγματικότητα, που αφορά την βία του ρατσισμού και την απελπισμένη ανάγκη μας για αγάπη”, έκανε λόγο στην Αυγή και την Μάνια Ζούση η θεατρική συγγραφέας Λεία Βιτάλη, η οποία έγραψε και

σκηνοθέτησε το  “Νύχτα στην Εθνική” που ανεβαίνει στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Έξι Εγκλήματα ζητούν Συγγραφέα…», στο θέατρο Αγγέλων Βήμα, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 8. 30 μ.μ.

Τρία πρόσωπα παλεύουν μέσα σε μια ταβέρνα της Εθνικής οδού. Η Αντρίκα, μια σκληροτράχηλη ταβερνιάρισσα -πρώην μετανάστρια στη Γερμανία- ο γιος της Ζάχος, στρατολογημένος από ομάδες εναντίον μεταναστών που θα φτάσει έως και τον φόνο και η Ρούντη, η ξένη, που ήρθε διεκδικώντας μια νέα ζωή σε μια άλλη πατρίδα, μπλέκονται σ’ ένα παιχνίδι ακραίας βίας προσπαθώντας να επιβιώσουν.

“Οι τρεις ήρωες κινούνται στα άκρα, με αποτέλεσμα να ξεσκεπαστεί ένα παρασκήνιο στην σημερινή Ελλάδα, για το οποίο πολλοί είναι αυτοί που εθελοτυφλούν” εξηγεί η συγγραφέας. “Είναι ένα έργο σκληρό αλλά και βαθύτατα συναισθηματικό. Τους έχω αγαπήσει πολύ αυτούς τους ήρωες, παρόλο που είναι σκληροί . Ξέρω πως για να φτάσουν κάποιοι στα άκρα έχουν μέσα τους μια μεγάλη πληγή, που προσπαθώ να την βρω ”.

Όσον αφορά το θέμα της μετανάστευσης, η Λ. Βιτάλη δεν διστάζει να υποστηρίξει πως “θα το βρίσκουμε μπροστά μας, σε όλη τη διάρκεια του αιώνα, παντού στον κόσμο. Με ενδιαφέρει το πολιτικό έργο, και Η Νύχτα στην Εθνική είναι ένα βαθύτατα πολιτικό σχόλιο ”, καταλήγει.

Nyxta-stin-Ethniki-@AggelonVima-610x457

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι Μαίρη Νάνου, Βασίλης Μπατσακούτσας και Ντομένικα Ρέγκου. Ακορντεόν παίζει ο Χάρης Σταυρακάκης.

Μάνια Ζούση

Πηγή : Αυγή