Βιβλίο Μουσική

“Μπλοκ Ιχνογραφίας” σε ποίηση Καρτελιά και ερμηνεία Φαραντούρη

Κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδόσεις «Αιγόκερως» η νέα ποιητική συλλογή του Κώστα Καρτελιά με τίτλο “Μπλοκ Ιχνογραφίας”, που περιλαμβάνει 24 καινούρια ποιήματα και 6 παλαιότερα. Κυκλοφορεί μάλιστα σε δύο εκδοχές, η μία συνοδευμένη

από το cd «Κόκκινη Κλωστή» με μελοποιημένα τραγούδια από τον συνθέτη Μιχάλη Γρηγορίου κι ερμηνευμένα από την Μαρία Φαραντούρη και τον Δώρο Δημοσθένους.
Ο ποιητής σαν να κρατά ένα εσωτερικό ημερολόγιο, μετατρέπεται σε εικαστικό, ανακοινώνοντας σχεδόν σε κάθε ποίημα την πρόθεσή του να ζωγραφίζει σκέψεις κι αφηρημένες έννοιες, συνειρμούς και πορτρέτα, μνήμες, γεύσεις και μυρωδιές, λέξεις, τόπους, αισθήσεις, αρχέτυπα και παράδοση, το παρελθόν και το παρόν.
Το σχέδιο του εξωφύλλου στο «Μπλοκ Ιχνογραφίας» έχει φιλοτεχνήσει ο καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Νίκος Τρανός που υπογράφει και τον πρόλογο, καθώς και μία προσωπογραφία του Καρτελιά εντός της έκδοσης.
Το cd με τα 6 τραγούδια και τα 3 ορχηστρικά του Μιχάλη Γρηγορίου είναι το επιστέγασμα μίας παλαιάς φιλίας μεταξύ συνθέτη και ποιητή που, όπως εξηγεί και ο συνθέτης στο σημείωμά του, ξεκίνησε από το παλιό στέκι του «Άλεκτον» στον Κεραμεικό και εξελίσσεται στο νέο σημείο συνάντησης, την «Κόκκινη Κλωστή» της οδού Παπαδιαμαντοπούλου.

 

Ο δημιουργός είχε γίνει ευρύτερα γνωστός μετά τη συνεργασία του με τον Μίκη Θεοδωράκη και τη Μαρία Φαραντούρη στην «Οδύσσεια» το 2007.

M. Z