Βιβλίο

«Ξυπνάω το πρωί, φτιάχνω καφέ και τον πίνω με τον Χαρίτο»!

μαρκαρης

 

Οι «Τίτλοι τέλους » δεν αφορούν τον Χαρίτο, καθησύχασε τους πιστούς και φανατικούς αναγνώστες του, ο Πέτρος Μάρκαρης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του τελευταίου του βιβλίου «Τίτλοι Τέλους – Επίλογος», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης.

«Άλλωστε είναι δυνατόν την ώρα της κρίσης να κόψω το ψωμί μου;», συμπλήρωσε χαριτολογώντας. «Πρόκειται για τίτλους τέλους της κρίσης, που αποφάσισα να την αφήσω να πορευτεί μόνη της, καθώς ασχολήθηκα μαζί της στα τρία προηγούμενα βιβλία της σειράς. Και πιστέψτε με, είναι θλιμμένη για αυτό, μου το είπε στο αυτί», πρόσθεσε με το γνωστό του χιούμορ.

«Η τριλογία είχε να κάνει με μια ελίτ: τράπεζες, επώνυμοι φοροφυγάδες και η γενιά του Πολυτεχνείου που μπήκε στην πολιτική. Κάποια στιγμή αναρωτήθηκα: πού είναι οι απλοί άνθρωποι; Αυτοί δεν θα έπρεπε να είχαν ένα μυθιστόρημα ; Και έτσι έγραψα το «Τίτλοι τέλους», ένα μυθιστόρημα που μιλάει για τα λάθη που έκαναν αυτοί οι απλοί άνθρωποι, οι οποίοι και οδηγήθηκαν στα λάθη από τα βάσανα».

Η ιστορία του βιβλίου

Ένας Έλληνας από τη Γερμανία, ο Αντρέας Μακρίδης, αυτοκτονεί στο διαμέρισμά του. Η αστυνομία δεν έχει αμφιβολία ότι πρόκειται για αυτοκτονία. Ωστόσο, δύο μέρες μετά, η Γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα παίρνει ένα σημείωμα, το οποίο ισχυρίζεται πως ο Μακρίδης δολοφονήθηκε. Το σημείωμα υπογράφουν «οι Έλληνες του ’50». Στην αρχή όλοι το θεωρούν ως ένα κακόγουστο αστείο, εκτός από τον αστυνόμο Χαρίτο. Όταν «οι Έλληνες του ’50» αρχίζουν να δολοφονούν, τότε οι υποψίες του Χαρίτου επαληθεύονται. Ποιοι είναι αυτοί «οι Έλληνες του ’50», που σήμερα θα πρέπει να κοντεύουν τα ενενήντα; Ο Χαρίτος προσπαθεί να λύσει το μυστήριο σε μια Αθήνα υπό κατάρρευση, ενώ την ίδια στιγμή, η Κατερίνα, η κόρη του, δέχεται επίθεση των χρυσαυγιτών, που τη στέλνει στο νοσοκομείο.

«Οι τίτλοι τέλους» θέλουν να αποκαλύψουν τη σχέση της μετεμφυλιακής Ελλάδας με το σήμερα. Ο εμφύλιος είναι παρών ως μνήμη και ως συνέπεια στο βιβλίο. Η σχέση με την μετεμφυλιακή Ελλάδα το διατρέχει», συμπλήρωσε ο Μάρκαρης.

Με το τέλος της παρουσίασης, το κοινό αποχώρησε ανακουφισμένο από το κτίριο των εκδόσεων Γαβριηλίδη επί της Αγίας Ειρήνης, καθώς ο Πέτρος Μάρκαρης τους διαβεβαίωσε πως ο Χαρίτος θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στις ιστορίες του, αφού η σχέση που έχει δημιουργηθεί είναι πολύ προσωπική και πολύ στενή, σε τέτοιο σημείο μάλιστα που όπως αποκάλυψε ο συγγραφέας, «ξυπνάω το πρωί, φτιάχνω καφέ και τον πίνω με τον Χαρίτο»!