Σε σημαντικές και σπάνιες συλλογές βιβλίων, όπως η πρώτη έκδοση των έργων του Ομήρου του 1488 στην Φλωρεντία, προσωπικές συλλογές που προέρχονται από σημαντικούς ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ο Εμμανουήλ Κριαράς, ο Κ.Θ. Δημαράς, ο καθηγητής
Φιλοσοφίας Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος, ο αρχιτέκτονας και ιστορικός του βιβλίου, Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος, ξεναγήθηκαν όσοι επισκέφθηκαν χθες τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Λασκαρίδη που στεγάζεται σε ένα ιστορικό νεοκλασικό του Πειραιά, στην Ακτή Μουτσοπούλου στο Πασαλιμάνι.
“Τόπο ιερό” χαρακτήρισε τη Βιβλιοθήκη η πρόεδρός της Μαριλένα Λασκαρίδη, που υποστήριξε πως “σκοπός είναι, οι βιβλιοθήκες και οι δωρεές να παραμένουν αυτούσιες, έτσι ώστε να προβάλλεται το έργο, η συλλογή και η προσωπικότητα κάθε δωρητή”. Οι δωρεές φιλοξενούνται σε δύο επιπλέον κτήρια, σε ένα εκ των οποίων, της οδού Κουντουριώτου 173, λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη 35.000 τίτλων.
Σύμφωνα με τον βιβλιοθηκονόμο Πέτρο Πυλαρινό, που πραγματοποίησε και την ξενάγηση, “ενδιαφέρον παρουσιάζει το ναυτικό τμήμα της βιβλιοθήκης, από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, που καλύπτει όλη τη ναυτιλία και την ιστορία της.
Η βιβλιοθήκη είπε, περιλαμβάνει 260.000 τίτλους και μεγαλώνει συνεχώς. Είναι ανοιχτή στο κοινό εδώ και τρεις μήνες, ενώ ολόκληρο το υλικό της είναι καταλογογραφημένο. Από δύο διαφορετικές μηχανές αναζήτησης με λέξεις – κλειδιά, μπορεί κάποιος να ζητήσει το περιεχόμενο της βιβλιοθήκης και μέσω αίτησης να εξυπηρετείται”, διευκρίνισε .
Εδώ υπάρχουν συλλογές ναυτικού ενδιαφέροντος, του προέδρου του Ιδρύματος Παναγιώτη Λασκαρίδη, με ειδικά έργα για τον ναύαρχο Νέλσονα, του βαρώνου και καθηγητή Ναυτικού Δικαίου Delwaide, βιβλιοθήκη ιχθυολογίας του Κων/νου Λασκαρίδη, βιβλία του συλλέκτη Αθανάσιου Οικονομόπουλου, με 3.500 τίτλους, μέρος της βιβλιοθήκης του Κωνσταντίνου Σπ. Στάικου, αρχιτέκτονα και ιστορικού του βιβλίου, με βιβλιογραφία που αναφέρεται στην Αναγέννηση. Ο ίδιος έχει επιμεληθεί και τον σχεδιασμό των βιβλιοθηκών και της ανακαίνισης του κτηρίου.
Ακολουθεί η βιβλιοθήκη του γεωγράφου Ραούλ Μπαλαντιέ, και της συζύγου του ιστορικού Γιολάντας Τριανταφυλλίδου – Μπαλαντιέ, η συλλογή του Ιωάννη Θεοδωρακόπουλου, καθηγητή Φιλοσοφίας, τμήμα της βιβλιοθήκης του Εμμανουήλ Κριαρά και της Αικατερίνης Στριφτού, Κριαρά, που αφορά την ελληνική λογοτεχνία και την ελληνική γλώσσα.
Η Βιβλιοθήκη Γεώργιου Δολιανίτη, είναι “από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα”, σύμφωνα με τον κ. Πυλαρινό, “με μυθολογία, πρώτες εκδόσεις ελληνικής λογοτεχνίας και ένα πολύ σημαντικό κομμάτι με πρώτες εκδόσεις μέσα στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο”. Επίσης υπάρχουν η βιβλιοθήκη του Κ.Θ. Δημαρά, που ξεπερνά τους 25.000 τίτλους, η βυζαντινή – ιστορική βιβλιοθήκη της Ελένης Γλύκαντζη – Αρβελέρ, ένα μικρό κομμάτι της νομικής συλλογής του Στρατή Στρατήγη και μέρος της συλλογής του Κων/νου Σβολόπουλου. Τέλος μέρος της βιβλιοθήκης του Τριαντάφυλλου Σκλαβενίτη, διευθυντή στο Τμήμα Ερευνών, που περιλαμβάνει ελληνική τοπική ιστορία περί τους 30.000 τίτλους.
Η Βιβλιοθήκη διαθέτει ιδιωτικό εργαστήριο συντήρησης, όπως ανέφερε ο κ. Πυλαρινός. Τέλος παρουσιάστηκε και η ιστοσελίδα travelogues.gr που διαθέτει γεωγραφικό, αρχιτεκτονικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον, ψηφιοποιημένα για όλους.
Μάνια Ζούση
Πηγή: Αυγή