Βιβλίο Εικαστικά

«Τραύματα» στο ATOPOS

Τραύματα, εκδορές, πληγές, ουλές… Ορατά ή αόρατα, στο σώμα ή στον ψυχισμό μας, τα “τραύματα” είναι τα ανεξίτηλα σημάδια, τα στίγματα της επιβίωσής μας σε αυτό τον βίαιο κόσμο. Τα τραύματα

– αναγνωρίσιμα ή όχι – καθορίζουν τον χαρακτήρα μας, την προσωπικότητά μας, τη φύση μας όσο και την στάση μας απέναντι στην ίδια τη ζωή.

Το The Closet / Νύχτες Ανάγνωσης, με τον τίτλο Body-Type : Post-Trauma, είναι η εκδήλωση που εγκαινιάζει, στο πλαίσιο των εορτασμών για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2015, την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, τη νέα ενότητα Blah Blah Blah των δρώμενων στο ATOPOS.

To Blah Blah Blah, υπό την επιμέλεια του Βασίλη Ζηδιανάκη, αποτελεί μια σειρά από τακτικές συναντήσεις στον χώρο της Atopos cvc, με έναυσμα την έρευνα γύρω από την επερχόμενη έκδοση του οργανισμού με τίτλο Unlocked. Το βιβλίο καταγράφει τη φωτογραφική απεικόνιση του γυμνού σώματος, μέσα από τις σύγχρονες ψηφιακές πλατφόρμες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο του 2015 με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 140 καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.

Με βασικό μέσο τον λόγο και το κείμενο η νέα ενότητα Blah Blah Blah προσεγγίζει έννοιες και θεματικές, όπως το Newdity (New Nudity), 1_UnlockedBook_Atopos_BlahBlahBlah_Gustavo_Sagorskyμέσα από εκδηλώσεις, ομιλίες, παρουσιάσεις, ειδικά projects, performances, workshops και αναγνώσεις.

Τhe Closet / Reading Night

Το Τhe Closet έχει μεταφράσει (για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα) και έχει επιμεληθεί μια σειρά κειμένων, τα οποία – το καθένα με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο – προσεγγίζουν το θέμα της Βίας και της Ανεκτικότητας. Πρόθεση αυτών των κειμένων, όχι τόσο η παρουσίαση των διαφόρων εκδοχών της βίας (οικονομικής, πολιτικής, ρατσιστικής, σεξιστικής… ), όσο η ανάδειξη των τρόπων και των μεθόδων (άμεσων ή έμμεσων) με τους οποίους οι κατέχοντες τη δύναμη, την εξουσία ή τα ”όπλα”, ασκούν τη βία και τον εξαναγκασμό, αφήνοντας επάνω μας τα οδυνηρά και δυσοίωνα ίχνη τους… Καθιστώντας και προσδιορίζοντας έτσι και τον “σωματότυπό” μας ως “μετα-τραυματικό” – ένα ακόμα “δείγμα” της Αισθητικής του Τραύματος.

Ανάμεσα σε αυτά τα κείμενα, ένα ορατόριο για τα “τρυφερά όπλα” του σώματός μας, της καναδής Anne Carson. Ένα μικρό δοκίμιο του Roland Barthes για τον εξαναγκασμό των επιθυμιών μας. Μερικά αποσπάσματα πάνω στο θέμα της ταπείνωσης και του εξευτελισμού του αμερικανού Wayne Koestenbaum. Μια “συλλογή” από tweets με προσωπικές αναφορές στις χρήσεις βίας και στις “αποχρώσεις” των τραυμάτων μας… Καθώς και μερικά ακόμα κείμενα (πρόζα, ποίηση) με αναφορές στις (πιθανές) σεξουαλικές προτιμήσεις των αστέγων, στην splatter-αισθητική ενός ποιήματος-manga, στο θέμα των προσφύγων της Μεσογείου, όπως και ένα δοκίμιο για τον μηδενικό βαθμό της ανεκτικότητας: το μίσος και την απέχθεια, τα οποία απο-ενοχοποιημένα πλέον, παίρνουν τη μορφή της απόλαυσης ενός υγιούς και θεμιτού ενθουσιασμού…

Το The Closet / Νύχτες Ανάγνωσης έχει φιλοξενηθεί από την γκαλερί Andreas Melas & Helena Papadopoulos και από το Πολιτιστικό και Μορφωτικό Ίδρυμα Το Σπίτι της Κύπρου. Από το 2012 έως το 2015 το The Closet είχε χορηγηθεί από την Outset Hellas και τον Οργανισμό ΝΕΟΝ.

Τα κείμενα του The Closet θα διαβάσουν οι: Παναγιώτης Ευαγγελίδης, Άνια Ζαχαριάδη, Σταύρος Καβαλλάρης, Χριστίνα Κάλλη, Τάκης Κατσαμπάνης, Νότα Κουλουριώτου, Μαρία Μαραγκού, Ναταλία Μαυρίδου, Μάρω Μιχαλακάκου, Μαρία Παναγίδου, Εβίτα Τσοκάντα, Πόπη Τσουκάτου. Επιμέλεια Αντώνης Κατσούρης.

Πληροφορίες
Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015 στις 20:00
ATOPOS, Σαλαμίνος 72, Μεταξουργείο, (πλησίον σταθμών Κεραμεικού και Μεταξουργείου)
Είσοδος ελεύθερη

Φωτογραφια: © Gustavo Sagorsky // Unlocked book by Atopos cvc