Βιβλίο

Tα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου

Στον Σάκη Σερέφα για το “Δρόμο παίρνω, δρόμο αφήνω” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε εικονογράφηση Βασίλη Παπατσαρούχα απονεμήθηκε το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου.

“Στη συμβολική πορεία ενός δρόμου διαδραματίζονται διάφορα γεγονότα, φανταστικά και παράδοξα, στην ουσία τους όμως ρεαλιστικά με έντονο τον κοινωνικό χαρακτήρα. Ο συγγραφέας με αφηγηματικές τεχνικές και τρόπους όπως είναι το χιούμορ, η υπερρεαλιστική σύλληψη των πραγμάτων, η διακειμενικότητα αφηγείται σημαίνουσες ανθρώπινες ιστορίες ζωής”, αναφέρει μεταξύ άλλων το σκεπτικό της επιτροπής.

ΘΑ ΣΕ ΣΩΣΩ

Το Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου απονεμήθηκε στην Αλεξάνδρα Μητσιάλη για το « Θα σε σώσω
ό, τι κι αν γίνει» των εκδόσεων Παπαδόπουλος. “Το έργο επικεντρώνεται σε σύγχρονα και οδυνηρά θέματα: την δεινή θέση των παράνομων μεταναστών, την εμπορία ανθρώπων, την μοναξιά του ατόμου που ζει στο περιθώριο. Οι εικόνες της κ. Μητσιάλη είναι σκληρές: Χωρίς ίχνος εξωραϊσμού, αποτυπώνουν με ρεαλισμό μία ζοφερή και αθέατη πραγματικότητα”, αναφέρει το σκεπτικό.

ΜΠΕΤΟΝΙΕΡΑ
Το Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου απονεμήθηκε στον εικονογράφο Κώστα Μαρκόπουλο και στον συγγραφέα Δημήτρη Μπασλάμ για το έργο «Η θυμωμένη μπετονιέρα» των εκδόσεων Επόμενος Σταθμός
ΒΙΟΛΙ

Το Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά απονεμήθηκε στην Νάνση Τουμπακάρη για το «Ένα βιολί διηγείται, εκπαιδευτικός οδηγός για τα λαϊκά μουσικά όργανα » των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο που “ επιτυγχάνει μέσα από ένα ενδιαφέροντα αφηγηματικό τρόπο να μυήσει και να εξοικειώσει τον αναγνώστη με την ελληνική μουσική, την πολιτισμική μας παράδοση και με όψεις της κοινωνικής ζωής”.