Εικαστικά

Σαρωτικό το Πρόγραμμα Δράσεων του ΝΕΟΝ για το 2015

Σημαντικές εκθέσεις, δράσεις στην πόλη και πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Δράσεων που ανακοίνωσε για το 2015 ο Οργανισμός ΝΕΟΝ, που ιδρύθηκε το 2013 από τον συλλέκτη και επιχειρηματία Δημήτρη Δασκαλόπουλο.

Όπως αναφέρεται στην εισαγωγή του προγράμματος ο Οργανισμός   πιστεύοντας αδιαπραγμάτευτα στη δυνατότητα της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας να αφυπνίσει, να συγκινήσει και να παρακινήσει, συνεχίζει τους θεσμούς που έχει ορίσει στον τομέα της εκπαίδευσης, των νέων παραγωγών, αλλά και στο διάλογο για την πόλη.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Το εκθεσιακό πρόγραμμα ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ περιλαμβάνει έκθεση με έργα για δημόσιο χώρο που θα γίνει σε συνεργασία µε τη Whitechapel Gallery, στους κήπους της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής , από τις 26 Μαΐου έως τις 26 Ιουλίου. Στην έκθεση, την οποία επιμελείται η Iwona Blazwick, OBE, Διευθύντρια της Whitechapel Gallery, θα συμμετάσχουν 15 ξένοι καλλιτέχνες με δανειζόμενα έργα από συλλογές, καθώς και 5 νέες παραγωγές από τους έλληνες καλλιτέχνες Αθανάσιο Αργιανά, Ελένη Καμμά, Διονύση Καβαλλιεράτο, Αλίκη Παλάσκα και Κώστα Σαχπάζη.

Στο ίδιο πρόγραμμα εντάσσεται και η έκθεση «Flying over the abyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος» η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης και τη Διευθύντρια Μαρία Μαραγκού, σε συνεπιμέλεια Δημήτρη Παλαιοκρασσά.   Η έκθεση, μετά τη λήξη της στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης (2 Μαΐου – 27 Σεπτεμβρίου), θα φιλοξενηθεί από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Νοέμβριος 2015 – Φεβρουάριος 2016). Η επιλογή των έργων διεθνών και ελλήνων καλλιτεχνών   είναι εμπνευσμένη από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη και ιδιαίτερα από την Ασκητική, το χειρόγραφο της οποίας θα παρουσιαστεί στη έκθεση.

COMMUNITY PROJECTS 2015 – Περιφέρεια Αττικής

Το Community Project είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε το 2014, με σκοπό την υλοποίηση προγραμμάτων τέχνης σε γειτονιές της Αθήνας, τα οποία βασίζονται στη συμμετοχή των κατοίκων, ομάδων και καλλιτεχνών. Για το 2015, ο ΝΕΟΝ θα υλοποιήσει δύο community   projects, στην Πατησίων και το Αιγάλεω, επιδιώκοντας   να συμβάλει στην ευρύτερη προσπάθεια αναβάθμισης της πόλης και της καθημερινότητας του πολίτη.

Το «Patission area: Urban Details II» υλοποιείται σε επιμέλεια και οργάνωση του Λουκά Μπαρτατίλα σε συνεργασία με την Ουρανία Μαυρίκη και αποτελεί το επόμενο στάδιο της καλλιτεχνικής πρωτοβουλίας “ Αστικές Λεπτομέρειες, τρέχουσες σκέψεις επί της Πατησίων” που έγινε τους δύο τελευταίους μήνες του 2014. Το «Aigaleo City 2» που ξεκίνησε επίσης το 2014, εξελίσσεται διατηρώντας τη λογική των πολλαπλών αφηγήσεων, οι οποίες συνθέτουν μια ευρύτερη αφήγηση για την πόλη του Αιγάλεω και την ευρύτερη ζώνη των δυτικών προαστίων. Υλοποιείται από τη locus athens υπό την επιμέλεια των Μαρία – Θάλεια Καρρά και Όλγα Χατζηδάκη.

Αθήνα – Έργο στην πόλη. Ανάθεση για τη δημιουργία εφήμερης δημόσιας εγκατάστασης

Σε συνεργασία με την καλλιτέχνη Μαρία Λοϊζίδου και την επιμελήτρια Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, προτείνεται η δημιουργία   μίας in situ εφήμερης δημόσιας εγκατάστασης. Μέσω της εγκατάστασης αυτής εξετάζεται η μνήμη, το ίχνος, η σωματικότητα, το θραύσμα και ο τελετουργικός ρόλος   της τέχνης σε σχέση με το χώρο. Η εικαστική εγκατάσταση έχει μελετηθεί σε διάλογο με αρχαιολόγους και έχει κατατεθεί προς τελική έγκριση.

Φεστιβάλ Αθηνών – Έκθεση Renaissance Stories

Η έκθεση Renaissance Stories σε επιμέλεια του Δημήτρη Παλαιοκρασσά, θα παρουσιάσει νέες παραγωγές έργων από πέντε σύγχρονους έλληνες καλλιτέχνες, οι οποίοι θα δημιουργήσουν έργα αποκλειστικά για το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου 2015, αντλώντας έμπνευση από μια ιστορική εγκατάσταση του Βλάσση Κανιάρη του 1974. Στην έκθεση, που θα γίνει στο κτήριο της Οδού Πειραιώς 260 από τις 4 Ιουνίου – 24 Ιουλίου 2015, συμμετέχουν οι: Δήμητρα Βάμιαλη, Κώστας Ιωαννίδης, Μάρω Μιχαλακάκου, Σάββας Χριστοδουλίδης και Αλέξανδρος Ψυχούλης.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης – Έκθεση Mario Merz

Η έκθεση, την οποία επιμελείται ο Paolo Colombo, περιλαμβάνει έργα του ιταλού καλλιτέχνη του κινήματος Arte Povera σε σχέση με την μαθηματική ακολουθία Fibonacci που ο ίδιος ο καλλιτέχνης εισήγαγε στο έργο του το 1970. Πρόκειται για την πρώτη έκθεση έργων του Mario Merz σε μουσειακό χώρο στην Ελλάδα, η οποία θα γίνει σε συνεργασία με το Fondazione Merz και τη γκαλερί Bernier-Eliades, από τις 22 Οκτωβρίου 2015 –   31 Ιανουαρίου 2016,

Το παράλληλο πρόγραμμα θα διαμορφωθεί σε συνεργασία με την ομάδα ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙ ,   με ιδιαίτερη έμφαση στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα   και σε συνεργασία με το συγγραφέα Απόστολο Δοξιάδη. Η συγκεκριμένη διοργάνωση θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας σειράς εκθέσεων με σκοπό την παρουσίαση, κάθε διετία, μιας συνεργασίας – διαλόγου μεταξύ ενός διεθνούς εικαστικού καλλιτέχνη και ενός διεθνώς αναγνωρισμένου επιστήμονα θετικών επιστημών .

ΓΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα « Είναι αυτό Τέχνη;» Συνδιαµόρφωση µε το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Έως το τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους θα υλοποιηθούν, στο πλαίσιο του προγράμματος «Είναι αυτό Τέχνη ;», άλλες 80 εκπαιδευτικές δράσεις, στις οποίες αναμένεται ότι θα συμμετέχουν περίπου 700 μαθητές. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στα σχολεία που έχουν δηλώσει επιθυμία να το φιλοξενήσουν, αλλά και στο πλαίσιο του εκθεσιακού προγράμματος του ΝΕΟΝ με επίκεντρο την έκθεση που θα παρουσιαστεί στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών.

Το «Είναι αυτό Τέχνη ;» είναι το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του είδους του που πραγματοποιείται στην Ελλάδα και στόχος του είναι να φέρει σε επαφή τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου µε τις μορφές και τους δημιουργούς της σύγχρονης τέχνης.

Πρόγραμμα Ανταλλαγής Επιμελητών και Βραβείο Επιμελητή   Τέχνης – Συνεργασία µε τη Whitechapel Gallery

Τα δύο προγράμματα υλοποιούνται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά σε συνεργασία µε τη Whitechapel Gallery του Λονδίνου,   ενώ μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 70 έλληνες και ξένοι επιμελητές. Τα προγράμματα αυτά απευθύνονται σε νέους επιμελητές που έχουν έδρα την Ελλάδα και την Αγγλία, µε σκοπό να τους φέρουν σε επαφή µε συναδέλφους τους από άλλες χώρες και να ανταλλάξουν ιδέες και εμπειρίες. Στην Ελλάδα η συμμετοχή γίνεται µε διαδικασία Ανοιχτής Πρόσκλησης – Open Call.

ΑπότηνΑγγλίασυμμετέχουνοιφοιτητέςτωνπανεπιστημίων London Metropolitan University, The Courtauld Institute , Royal College of Art και Goldsmiths University. Το βραβείο επιμελητή τέχνης αποδίδεται κάθε χρόνο στην καλύτερη επιµελητική πρόταση για την εικονική επιμέλεια της Συλλογής ∆. Δασκαλόπουλου.

Adopt a Studio | Συνεργασία µε την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

Στόχος του προγράμματος είναι να υποστηρίζεται κάθε χρόνο ένα εργαστήριο της ΑΣΚΤ µε το ποσό των €10.000 ετησίως για την ενίσχυση της δράσης του. Για το 2015, θα υποστηριχθεί το εργαστήριο του κ. καθηγητή της ΑΣΚΤ κ. Νίκου Ναυρίδη.

Educate the Educator. Συνεργασία µε ΚΕΚ ΙΒΕΠΕ – ΣΕΒ

Με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων του ακαδημαϊκού έτους 2015, θα έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα περισσότεροι από 1.200   εκπαιδευτικοί. Στόχος του προγράμματος είναι να αξιοποιηθεί η τέχνη ως εργαλείο εκπαίδευσης και να συμβάλλει στη δημιουργικότητα, την καινοτομία και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης. Το πρόγραμμα υλοποιείται από εξειδικευμένη ομάδα καθηγητών, υπό την εποπτεία του καθηγητή κ. Αλέξη Κόκκου.

NEON και Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)

Ο ΝΕΟΝ συνεχίζει να στηρίζει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, συμβάλλοντας στη λειτουργία και τη βιωσιμότητά του, με σκοπό την ανάδειξη και κατανόηση της σύγχρονης τέχνης και του πολιτισμού. Με τη χρηματοδότηση του ΝΕΟΝ, υλοποιείται ήδη από το 2012 το πρόγραμμα εμπλουτισμού της μόνιμης συλλογής του ΕΜΣΤ με την προσφορά 50.000 ευρώ ετησίως για αγορά έργων επιλογής του Μουσείου από τη διεθνή έκθεση Frieze Art Fair. Παραλλήλως κάθε χρόνο   δωρίζεται ένα νέο έργο επιλογής του Μουσείου, µε τη συνεργασία των οργανισμών Outset και InternationalςProductionFund.

Η διεύθυνση και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΜΣΤ έχει ενημερωθεί για τη σταθερή πρόθεση του Οργανισμού να υλοποιηθούν τα προγράμματα που έχουν ανακοινωθεί και να ξεκινήσουν με τη λειτουργία του νέου κτιρίου. Ο ΝΕΟΝ παραμένει σταθερός στη δέσμευσή του να υλοποιήσει, με την έναρξη λειτουργίας του νέου κτιρίου, το πρόγραμμα που έχει ήδη ανακοινωθεί το 2014 και περιλαμβάνει:

Annual Commission Series στη Στέγη του ΕΜΣΤ

Ετήσιος θεσμός που αφορά στην ανάθεση σε διεθνείς καλλιτέχνες να δημιουργήσουν ένα έργο που θα εκτίθεται στη στέγη του ΕΜΣΤ, με επιµελητεία του ΕΜΣΤ.

Εμβληματικές Εγκαταστάσεις στο ΕΜΣΤ

Οργάνωση και χρηματοδότηση περιοδικών εμβληματικών εγκαταστάσεων από διεθνή μουσεία και τη Συλλογή ∆. ∆ασκαλόπουλου, ανά τακτά χρονικά διαστήµατα στο ΕΜΣΤ.

Παραλλήλως συνεχίζεται και διευρύνεται η συνεργασία και στον τομέα της εκπαίδευσης, καθώς –εκτός από τη χρηματοδότηση θέσεων επιμελητή εκθέσεων και επιμελητή εκπαίδευσης- θεσπίζεται και το πρόγραμμα “Mentor a Curator” για την εκπαίδευση ενός επιμελητή για ένα χρόνο σε μουσείο   του εξωτερικού µε δαπάνες του ΝΕΟΝ. Ο επιμελητής θα ορίζεται από το ΕΜΣΤ.

Συνεργασία με OUTSET.Ελλάδος

Ο ΝΕΟΝ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά χρηματοδοτεί τη δραστηριότητα της Outset.Ελλάδoς, παράρτημα του διεθνούς φορέα πολιτισμού Outset Contemporary Art Fund Αγγλίας, µε στόχο τη στήριξη ελλήνων καλλιτεχνών , νέων παραγωγών και νέων πρωτοβουλιών τέχνης τόσο εντός Ελλάδος όσο και στο εξωτερικό .