Βιβλίο

Στον Πολ Μπίτι το Booker για «Το ξεπούλημα»

«Ένα ξόρκι για να λύσει την κατάρα τού να είναι κανείς μαύρος και να ανήκει ταυτοχρόνως στην εργατική τάξη», χαρακτήρισε το βιβλίο του «The Sellout», ο Πολ Μπίτι, πρώτος Αμερικανός συγγραφέας που βραβεύτηκε με Booker, η απονομή του οποίου έγινε το βράδυ της Τρίτης 25 Οκτωβρίου στο Λονδίνο.

«Το μυθιστόρημα του Μπίτι τινάζει στον αέρα όλα τα κοινωνικά ταμπού, καταφεύγοντας σε ένα πολύ άγριο χιούμορ, χαρακτηριστικό συγγραφέων όπως ο Μαρκ Τουέιν και ο Τζόναθαν Σουίφτ», δήλωσε για το βιβλίο η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής.

Το μυθιστόρημα έχει ως ήρωα έναν νεαρό μαύρο που προσπαθεί να επαναφέρει τη δουλεία και το καθεστώς των φυλετικών διακρίσεων σε ένα προάστιο του Λος ‘Αντζελες.

Για ένα «δύσκολο και σκληρό βιβλίο», έκανε λόγο ο 54χρονος συγγραφέας που έχει επίσης εκδώσει τρία μυθιστορήματα και δύο ποιητικές συλλογές που διακρίθηκαν.

Το βιβλίο είχε τιμηθεί το 2015 με το Εθνικό Βραβείο του Κύκλου των Κριτικών στις ΗΠΑ. Στα ελληνικά θα κυκλοφορήσει στις 21 Νοεμβρίου από τις Εκδόσεις  Καστανιώτη υπό τον τίτλο Ο πουλημένος, σε μετάφραση του Νίκου Α. Μάντη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ένα απρόβλεπτο μυθιστόρημα γραμμένο από τον Πωλ Μπέιτι, έναν ιδιοφυή συγγραφέα της κωμικής λογοτεχνίας στο απόγειο της δημιουργικότητάς του. Ο  πουλημένος είναι μια δηκτική σάτιρα για την ταυτότητα της σύγχρονης Αμερικής, για την εκκεντρική ανατροφή ενός νεαρού άντρα και μια άνευ προηγουμένου δίκη στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Το βιβλίο είναι «βέβηλο» και καυστικό. Θέτει υπό αμφισβήτηση τα ιερά και τα όσια του Συντάγματος, την αστική ζωή, το κίνημα για την υπεράσπιση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων, την φυλετική ισότητα αλλά και τη σχέση πατέρα και γιου. Ο αφηγητής –γεννημένος στο «αγροτικό γκέτο» του Ντίκενς, στα νότια περίχωρα του Λος Άντζελες– αποδέχεται μοιρολατρικά τη μοίρα του περιθωρίου. Μεγαλωμένος από τον πατέρα του, έναν αμφιλεγόμενο κοινωνιολόγο, και έχοντας περάσει τα παιδικά του χρόνια ως πειραματόζωο σε αιρετικές  ψυχολογικές μελέτες για τον ρατσισμό, πιστεύει πως η πρωτοποριακή εργασία του πατέρα του –και η συγγραφή ενός βιβλίου που θα κάνει πάταγο όταν κυκλοφορήσει– πρόκειται να επιλύσει όλα τα οικονομικά τους προβλήματα. Όταν όμως αστυνομικοί σκοτώνουν τον πατέρα του, αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι το μόνο που έχει στα χέρια του είναι ο λογαριασμός μιας φτωχικής κηδείας. Παρακινημένος από την εξαπάτηση και την παρακμή του γενέθλιου τόπου του, ο αφηγητής αποφασίζει να διορθώσει άλλο ένα κακό: το Ντίκενς έχει κυριολεκτικώς σβηστεί από τον χάρτη, ώστε να αποφύγει η Καλιφόρνια μια επιπρόσθετη ντροπή. Με τη βοήθεια του πιο διάσημου κατοίκου της περιοχής του –του Χόμινι Τζένκινς, του τελευταίου επιζώντα των «Μικρών Κατεργαραίων», μιας θρυλικής ομάδας παιδιών-θαυμάτων του βωβού κινηματογράφου– αναλαμβάνει μια εξωφρενική πρωτοβουλία: την επαναφορά της δουλείας και του φυλετικού διαχωρισμού, κάτι που θα τον οδηγήσει, ως κατηγορούμενο, στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Γ.Ε.Σ