Βιβλίο

Στον Λάσλο Κρασναχορκάι το Booker 2015

Σε έναν από τους σημαντικότερους και πολυβραβευμένους Ούγγρους συγγραφείς, τον Λάσλο Κρασναχορκάι, απονεμήθηκε το Booker 2015.  Στον συγγραφέα που σύμφωνα με τους κριτικούς και τους μεταφραστές του, “το κατόρθωμά του στο παγκόσμιο μυθιστόρημα μοιάζει με μια αργή ροή λάβας από αφηγήσεις”.

Με τον Κάφκα, αγαπημένο συγγραφέα και του ίδιου του τιμώμενου, τον σύγκρινε η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Βραβείου Man Booker, με το χρηματικό έπαθλο των 60.000 λιρών που απονέμεται κάθε δυο χρόνια σε ζώντα συγγραφέα του οποίου το βιβλίο έχει εκδοθεί ή διατίθεται μεταφρασμένο στην αγγλική γλώσσα.

Ο Λάσλο Κρασναχορκάι γεννήθηκε το 1954 στην πόλη Gyula της Ουγγαρίας. Σπούδασε νομικά και φιλολογία στα Πανεπιστήμια του Ζέγκεντ και της Βουδαπέστης. Ανήκει στη γενιά των ρεαλιστών συγγραφέων που δημιουργούν χαρακτήρες οι οποίοι ζουν στον δικό τους κόσμο . Συγγραφέας του έργου “Το Τανγκό του Σατανά”, το οποίο έχει μεταφερθεί και στον κινηματογράφο, ο Κρασναχορκάι, έχει συνεργαστεί και με τον Μπέλα Ταρ.

Στο μυθιστόρημά του “Πόλεμος και Πόλεμος” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις σε μετάφραση Ιωάννας Αβραμίδου,  ακολουθούμε τη μανιακή φωνή του Γκιόργκι Κόριμ, ενός Ούγγρου αρχειοθέτη που ανακαλύπτει ένα χειρόγραφο , για χάρη του οποίου θα πουλήσει  ό, τι έχει και δεν έχει και θα φύγει στην Νέα Υόρκη για να μεταγράψει σε έναν υπολογιστή το σπάνιο κείμενο του στον παγκόσμιο ιστό, διασφαλίζοντάς του την αιωνιότητα. Το χειρόγραφο εξιστορεί την περιπλάνηση τεσσάρων συντρόφων, που πολέμησαν σ’ έναν καταστροφικό πόλεμο και αγωνίζονται να γυρίσουν σπίτι, ξεφεύγοντας από τον αμείλικτο κόσμο της βίας. Μέσα απο ένα ατέλειωτο ταξίδι που περιλαμβάνει από την μινωική Κρήτη έως και την Αγγλία του 15ου αιώνα,  θα περιπλανηθούν από χώρα σε χώρα, από εποχή σε εποχή και από πόλεμο σε πόλεμο!

Ο Καρσναχορκάι εμπνεύστηκε το «Πόλεμος και πόλεμος» από δύο ανθρώπους που ήθελαν να καταγράψουν, διασώζοντας, τα μεγάλα επιτεύγματα κάθε πολιτισμού που αναπόφευκτα οδηγούνταν στην καταστροφή.