Το «Βραβείο Τόμας Μαν» απονεμήθηκε το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στην Τζέννυ Έρπενμπεκ στην Λυβέκη της Γερμανίας για το πρόσφατο έργο της Gehen, ging, gegangen (2015) .
Στο βιβλίο Περαστικοί πρωταγωνιστεί ένας συνταξιούχος καθηγητής κλασικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Χούμπολντ, πρώην κάτοικος του Βερολίνου της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας, ο οποίος αποφασίζει να πάρει συνέντευξη από πρόσφυγες που έχουν φθάσει στο Βερολίνο από την Αφρική και έχουν αρχικά κατασκηνώσει στην πλατεία Οράνιεν, καταδικασμένοι σε απραγία.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής τα μυθιστορήματα, τα διηγήματα, τα δοκίμια και τα θεατρικά έργα της Τζέννυ Έρπενμπεκ παρουσιάζουν την ακανθώδη πολιτική ιστορία του εικοστού αιώνα και αναδεικνύουν τα φλέγοντα ερωτήματα της εποχής μας.
Οι εκδόσεις Καστανιώτη αναμένεται να εκδώσουν μια σειρά βιβλίων της Έρπενμπεκ με την αρχή να κάνει το μυθιστόρημά της Aller Tage Abend που θα κυκλοφορήσει στην ελληνική γλώσσα στις αρχές του 2017 υπό τον τίτλο «Η συντέλεια του κόσμου» σε μετάφραση του Αλέξανδρου Κυπριώτη.
Με φόντο ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο ιστορικό πλαίσιο, η Έρπενμπεκ αφηγείται τις δυνάμει πολλές ζωές και τους διαφορετικούς θανάτους της ηρωίδας της. Οι πολλές ζωές γίνονται μία σε ένα ταξίδι με όνειρα, διωγμούς, έρωτες, πείνα, ανακρίσεις, εκτελέσεις, τιμές, σιωπές και τελετουργικές επαναλήψεις. Ένα ταξίδι που ξεκινά από τη Γαλικία λίγο μετά το 1900, συνεχίζεται στη Βιέννη μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, κι ύστερα στη Μόσχα την εποχή του σταλινισμού, κι από εκεί στο Βερολίνο της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας, για να τελειώσει στο Βερολίνο της σύγχρονης εποχής.
Την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου στο Ινστιτούτο Γκαίτε από τις 6 έως τις 9.30 μ.μ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει ολόκληρη τη νουβέλα της συγγραφέως Ιστορία του γερασμένου παιδιού σε μια δραματοποιημένη ανάγνωση.
Κείμενο: Τζέννυ Έρπενμπεκ, Ιστορία του γερασμένου παιδιού, μετάφραση: Αλέξανδρος Κυπριώτης, Εκδόσεις Ίνδικτος, Αθήνα, 2004
Διαβάζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Γεωργιάδου, Ελένη Μολέσκη, Ιωάννα Ραμπαούνη
Ηχογραφημένη φωνή: Ρίτα Λυτού
Ηχοτοπίο: Κωνσταντίνος Βήτα
Σκηνοθετική επιμέλεια: Στέφανος Ντρέκος
Σκίτσο: Στέλλα Σαρηγιαννίδου
Τεχνική επιμέλεια: Νίκος Δημητρακάκος
Μ. Ζ