featured Βιβλίο

Πρώτος τίτλος για τον εκδοτικό οίκο «Δώμα»

Δυο νέοι, ταλαντούχοι και ρομαντικοί άνθρωποι, με μεράκι και πάθος για το βιβλίο, πίστη και αφοσίωση στην ειλικρινή, βαθιά και  ‘χειροποίητη’ γνώση των παλιών μαστόρων, ο Θάνος Σαμαρτζής και η Μαριλένα Καραμολέγκου, δημιούργησαν έναν νέο εκδοτικό οίκο, το «Δώμα», που μόλις κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο. Την «Ελευθερία» του Επίκτητου.

Με αφορμή αυτήν την «γέννα», η Μαριλένα έγραψε αυτό το μικρό σημείωμα στην σελίδα της στο fb:

“I found freedom. Losing all hope was freedom.” λέει ο Edward Norton (δηλαδή για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ο συγγραφέας Chuck Palahniuk) στο Fight Club.

Μερικούς αιώνες νωρίτερα, η Isabella d’Este, εξέχουσα γυναικεία μορφή της Αναγέννησης, είχε σαν οικόσημό της το λατινικό “nec spe, nec metu”, δηλαδή “ούτε από ελπίδα, ούτε από φόβο”. Ούτε από ελπίδα, ούτε από φόβο τι; Να ζεις (ούτε από ελπίδα, ούτε από φόβο). Μόνο έτσι ζεις ελεύθερος.

Αν πάμε αρκετούς αιώνες ακόμη πιο πίσω, φτάνουμε στον 1ο αιώνα μ.Χ. Τότε, γεννιέται ένας σκλάβος. Αυτός ο σκλάβος καταφέρνει να απελευθερωθεί -και όχι μόνο αυτό-, καταφέρνει να γίνει φιλόσοφος. Το όνομά του Επίκτητος. Τι έλεγε εκείνος για την ελευθερία; Αντιγράφω ένα απόσπασμα από το οπισθόφυλλο του βιβλίου και δανείζομαι τα λόγια του:

«Καθάρισε τις ιδέες σου, ώστε να μη δεθεί πάνω σου κάτι που δεν είναι δικό σου, να μην αναπτυχθεί μαζί σου κάτι ξένο, και να μη λυπηθείς αν φύγει από σένα. Και λέγε εξασκούμενος καθημερινά, όπως εξασκείσαι στο γυμναστήριο, όχι ότι κάνεις φιλοσοφία, αλλά ότι προσπαθείς να κερδίσεις την ελευθερία σου. Γιατί αυτή είναι η πραγματική ελευθερία».

Επειδή η ζωή κάνει κύκλους, ξαναγυρνάμε στο σήμερα. Κι αν πρέπει να αναζητήσω τη δική μου ελευθερία, σήμερα, Ιούνιο του 2017, όλως τυχαίως θα την βρω σε αυτόν ακριβώς τον πρώτο τίτλο του Δώματος.

“Εκδοτικό οίκο; Σήμερα; Γιατί αυτή την εποχή;” με ρωτάνε γνωστοί και φίλοι μερικές φορές.
Και δεν έχω άλλη απάντηση πέραν του “Γιατί αυτή την εποχή ζούμε”.

Ίσως τα πράγματα να είναι καλύτερα και ευκολότερα στο μέλλον.
Ίσως όμως τότε να μην είμαστε εμείς εδώ. Οπότε ας ζήσουμε όσο μπορούμε πιο ελεύθεροι και πιο δημιουργικοί σήμερα.

Καλοτάξιδος και πάλι Επίκτητε. Ακόμη και 2000 περίπου χρόνια αφότου κέρδισες τη δική σου ελευθερία.