Βιβλίο

Ο Κλαούντιο Μάγκρις και ο εμμονικός συλλέκτης

Έργο µνηµειώδες, άλλοτε τρυφερό κι άλλοτε βίαιο, που εναγκαλίζεται τη δίνη της Ιστορίας, το πρόσφατο µυθιστόρηµα του Κλάουντιο Μάγκρις « Non luogo a procedere » αναμένεται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Καστανιώτη το καλοκαίρι του 2017 σε μετάφραση Άννας Παπασταύρου.

Σηµαντική µορφή των ευρωπαϊκών γραµµάτων, κριτικός και δοκιµιογράφος, ο Μάγκρις αφηγείται την ιστορία ενός άνδρα στην  Τεργέστη, που αφιερώνει εµµονικά τη ζωή του στη συλλογή αντικειµένων –τουφέκια, υποβρύχια, άρµατα µάχης αλλά και όπλα από διαφορετικές ιστορικές περιόδους– µε σκοπό να δηµιουργήσει ένα µεγαλειώδες και ιδιότυπο πολεµικό µουσείο όπου θα συστεγαστούν ο θάνατος και το κακό, έτσι ώστε αυτό που θα αποµείνει έξω να είναι µονάχα η ειρήνη.

Πρόκειται για ένα επίπονο, πυρετώδες, παραληρηµατικό όνειρο το οποίο –πριν διακοπεί από ένα σκοτεινό και µυστηριώδες συµβάν– εξελίσσεται σε µια αναζήτηση αλήθειας και δικαιοσύνης, µια καταδίωξη µε στόχο να αποκαλυφθούν οι λέξεις που οι κρατούµενοι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ριζιέρα ντι Σαν Σάµπα –το µοναδικό ναζιστικό κρεµατόριο της Ιταλίας– έγραφαν πάνω στους τοίχους της φυλακής τους, σε µια προσπάθεια να καταγράψουν τα ονόµατα των προδοτών τους και να τα µεταβιβάσουν στις επόµενες γενιές.

Ύστερα από το θάνατο αυτού του άντρα, η Λουίζα Μπρουκς αναλαµβάνει να αποπερατώσει το µουσείο. Η µητέρα της ήταν Εβραία και ο πατέρας της µαύρος –ένας από τους αµερικανούς στρατιώτες που έµειναν στην Τεργέστη µετά τον πόλεµο– και επιπλέον η ίδια είναι απόγονος µιας παράδοσης που έχει διαµορφωθεί από την εµπειρία της εξορίας και χάνεται στα βάθη των αιώνων, από το γκαλούτ ως τα πλοία που µετέφεραν σκλάβους.

Αυτές οι δίδυµες ιστορίες του ανθρώπινου πόνου τής έχουν στερήσει τη νεότητα και έχουν ορίσει τη ζωή της. Δεν µπορεί να κάνει τίποτ’ άλλο παρά να συνεχίσει το εγχείρηµα του παράξενου εκείνου συλλέκτη.