Βιβλίο

Ο Καζαντζάκης και ένα αποκαλυπτικό βιβλίο για τον Ζορμπά

Από την Κοπεγχάγη έως το Κέιπ Τάουν και από το Μοντεβιδέο έως την Καμπέρα, ο Νίκος Καζαντζάκης γοητεύει, συγκινεί και καθηλώνει το αναγνωστικό κοινό με το έργο του. Το φετινό έτος Καζαντζάκη με την συμπλήρωση εξήντα χρόνων από τον θάνατό του, τιμάται με σειρά εκδηλώσεων. Στις 29 Ιουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισκέφθηκε το Μουσείο της Μυρτιάς, μετέβη στο Κράσι και κατέληξε στο «Καμπάνειο Ίδρυμα» όπου απένειμε τα βραβεία στους νικητές του διαγωνισμού «Στα ίχνη του Καζαντζάκη», μεταξύ των νέων της ελληνικής διασποράς στις χώρες του Εύξεινου Πόντου και της Κεντρικής Ασίας.

Οι πολύγλωσσες μεταφράσεις των βιβλίων του διεθνούς Έλληνα, συνεχίζουν να γίνονται δεκτές με αυξανόμενο ενδιαφέρον και η Διεθνής Εταιρεία Φίλων που φέρει το όνομά του με πρόεδρο τον Γιώργο Στασινάκη, άοκνοι πρεσβευτές της διάδοσης του έργου του σε όλον τον κόσμο και της αναζήτησης νέων πτυχών,  συμπληρώνουν το 2018, τριάντα χρόνια δράσης. Ολόκληρο το φθινόπωρο έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις από το Κονγκό έως την Ταυλάνδη, ενώ παρουσιάσεις και συνέδρια οργανώνονται σε βάθος χρόνου.

«Καζαντζάκης-Ζορμπάς. Μια αληθινή φιλία»

Νέα και εν πολλοίς άγνωστα στοιχεία για την ιδιαίτερη σχέση που αναπτύχθηκε από την συνάντηση, την γνωριμία και την αλληλοεκτίμηση μεταξύ Νίκου Καζαντζάκη και Γιώργη Ζορμπά, του ανθρώπου που έγινε ο δημοφιλής ήρωας του μυθιστορήματός του «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά»,  φέρνει στο φως το πρόσφατο βιβλίο του Γιώργου Στασινάκη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη με τον τίτλο «Καζαντζάκης-Ζορμπάς. Μια αληθινή φιλία».

Εντυπωσιασμένος από την προσωπικότητα του Ζορμπά και τη σχέση του με τον συγγραφέα, ο Στασινάκης συναντά το 1968 στη Γενεύη την Ελένη, χήρα του μεγάλου Κρητικού, που του μιλά για τη φιλία που συνέδεε αυτούς τους δυο άνδρες. «Αποφάσισα να μάθω περισσότερα γι’ αυτή τη φιλία», λέει ο κ. Στασινάκης. «Συμβουλεύτηκα αρχεία, περιοδικά, βιβλία, και ήλθα σε επαφή στην Ελλάδα και στα Σκόπια με εγγόνια και δισέγγονα του Ζορμπά. Ύστερα από δεκάχρονη έρευνα, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι, με την ευκαιρία του εορτασμού των 60 χρόνων από το θάνατο του Καζαντζάκη, θα ήταν ενδιαφέρον να συγκεντρώσω όλες αυτές τις πληροφορίες σε ένα βιβλίο. Δεν πρόκειται για λογοτεχνικό ή ακαδημαϊκό έργο, αλλά για μια μαρτυρία όπου εκθέτω τις μεγάλες διαφορές ανάμεσα στο μυθιστόρημα και την πραγματικότητα και περιγράφω τη μεγάλη φιλία των δυο ανδρών», εξηγεί ο Γ. Στασινάκης για ένα βιβλίο που περιλαμβάνει σπάνια εικονογράφηση, προσωπικές μαρτυρίες συγγενών και ανθρώπων που τον γνώρισαν και αποκαλύψεις όχι και τόσο γνωστών, όπως ότι δισέγγονος του Ζορμπά υπήρξε ο Παύλος Σιδηρόπουλος, ο  «πρίγκιπας του ελληνικού ροκ».

Μάνια Ζούση

Πηγή: Νέα Σελίδα