featured Βιβλίο Οι δημιουργοί γράφουν

Μιχάλης Γελασάκης: «Μέσα στον Καββαδία υπήρχε κάτι που δεν ταξίδευε ποτέ»

“Για να μελετήσει κανείς το Νίκο Καββαδία, πέρα από την επιφάνεια της θάλασσας, θα πρέπει να καταβυθιστεί σε ένα σύμπαν τόσο εξωτικό όσο και μοναχικό. Σε έναν ωκεανό με όλες τις δυνατές καιρικές συνθήκες και μία εποχή πολύ διαφορετική από τη σημερινή”, σημειώνει στο artplay.gr ο δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «Νίκος Καββαδίας: Ο αρμενιστής ποιητής» Μιχάλης Γελασάκης, το οποίο μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Άγρα». Ένα πολυσέλιδο βιβλίο με σημαντικά, ανέκδοτα και άγνωστα ντοκουμέντα γύρω από τη ζωή και το έργο του ποιητή, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας 44 χρόνια μετά τον θάνατό του.

«Η μελέτη του Καββαδία συνεπάγεται έναν κόσμο βιβλιογραφικό με πολυποίκιλη ανθρωπογεωγραφία, βγαλμένη από τους βυθούς του Ιουλίου Βερν», προσθέτει ο Μιχάλης και ομολογεί πως «η  επίσκεψη στον καββαδιακό αστερισμό φανερώνει πράγματα καινούργια. Συναρπαστικές κάρτ-ποστάλ μιας περιπλάνησης ανά την υδρόγειο και ενάλιους θησαυρούς. Στο νέο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις αγαπημένες Εκδόσεις Άγρα περιέχονται: ανέκδοτα και αθησαύριστα ποιήματα και κείμενα, άγνωστες συνεντεύξεις του, ο ανέκδοτος ναυτικός του φάκελος, όλα τα καράβια που ταξίδεψε, η ναυτική του πορεία, ανέκδοτη αλληλογραφία, σπάνιες μαρτυρίες, αδημοσίευτες φωτογραφίες, ένα μεγάλο κείμενο για τη σχέση του με τον Γιώργο Σεφέρη, η αντιπαράθεση Μ.Καραγάτση – Κώστα Ουράνη για τον Καββαδία και άλλα νέα ευρήματα που ανοίγουν νέους δρόμους στην ανάγνωση και τη μελέτη του ποιητή. Ξεκινώντας την έρευνα είχα την αίσθηση ότι ο Κόλιας, όπως τον έλεγαν οι φίλοι, ήταν κι εκείνος ένα καράβι. Μετά κατάλαβα ότι υπήρχε κάτι μέσα του που δεν ταξίδευε ποτέ. Ο Μαραμπού παραμένει ένας από τους πιο αγαπημένους Έλληνες ποιητές και θα είμαι πολύ ευτυχισμένος αν αυτό το βιβλίο καταφέρει έστω και λίγο να ενισχύσει αυτήν την αγάπη. Στις 460 σελίδες του, που προέκυψαν με πολύ κόπο και πείσμα, μαθαίνουμε αρκετά νέα πράγματα, που κάνουν την ανάγνωση του έργου του ακόμα πιο συναρπαστική. Είναι εντυπωσιακό ότι ψάχνοντας κανείς τον Καββαδιακό κόσμο ανακαλύπτει πως τα πρόσωπα, οι τόποι και τα γεγονότα που αναφέρονται στο έργο του είναι ό λ α πραγματικότητες! Ή τα έζησε ο ίδιος ή τα είδε να συμβαίνουν μπροστά του σε άλλους. Αυτή η έκδοση, τελικά, είναι κάτι πολύ πιο πάνω από ‘μένα. Όποιος διαβάσει το βιβλίο, εύχομαι να ταξιδέψει τόσο μακριά όσο κι εγώ”, καταλήγει ο Μιχάλης Γελασάκης.

Η παρουσίαση του βιβλίου «Νίκος Καββαδίας: Ο αρμενιστής ποιητής» θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου, στις 20:00, μέσα στο αμπάρι του εμπορικού πλοίου-μουσείου Hellas Liberty, στο λιμάνι του Πειραιά (Πύλη Ε2) με ελεύθερη είσοδο. Θα μιλήσουν μελετητές του Νίκου Καββαδία, θα τραγουδήσει ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, θα ακουστούν στίχοι του σε σήματα μορς και θα προβληθεί για πρώτη φορά βίντεο στο οποίο μιλάει ο ποιητής.