Βιβλίο

Μια ζωή σαν πρόβα από την Ντόρα Γιαννακοπούλου

Με µια εκ βαθέων εξοµολόγηση, που αποτελεί και µια προσωπική κατάθεση για σηµαντικά γεγονότα του20ού αιώνα, και ταυτόχρονα µε ένα πανόραµα προσώπων, τα οποία άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους στην ιστορία του τόπου µας,

επανέρχεται η Ντόρα Γιαννακοπούλου µε με το νέο της βιβλίο «Μια ζωή σαν πρόβα», που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015 από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

Το βιβλίο αυτό διαβάζεται σαν µυθιστόρηµα, σαν χρονικό µιας οικογένειας, αλλά και σαν απόσπασµα από το αφήγηµα της σύγχρονης Ελλάδας. Η Μυτιλήνη µετά την Καταστροφή, τα µαύρα σύννεφα της Κατοχής καιGIANNAKOPOYLOY_5928-2 του Εµφυλίου κι αργότερα ηµέρα της φυγής• η αναζήτηση του ονείρου στην πρωτεύουσα, το ξεκίνηµα µιας σπουδαίας διαδροµής. Από το Κυκλικό Θέατρο του Λεωνίδα Τριβιζά έως το «Rex» και την Όµορφη Πόλη µε τον Μίκη Θεοδωράκη, τη Μαγική Πόλη µε τον Μίκη και τον Μάνο Χατζιδάκι, τις πρώτες µπουάτ, τις Μικρές Κυκλάδες. Στη φορτισµένη δεκαετία του’60, όπου ανθίζει ένας έρωτας µετ’ εµποδίων, αλλά διακόπτεται από τη χούντα. Στα χρόνια της Αντίστασης, µε παραστάσεις και συναυλίες στο εξωτερικό: στη δυτική και ανατολική Ευρώπη, στη Ρωσία, στον Καναδά και, κυρίως, στην Ολλανδία, όπου πρωτοηχογραφούνται τα Τραγούδια της Ζάτουνας του Μίκη Θεοδωράκη, µια κορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα, αλλά και αιτία να ξανασµίξει µια οικογένεια. Κι έπειτα η µεγάλη επιστροφή, στην πατρίδα και στο θέατρο. Η χούντα που φεύγει, η ελευθερία που έρχεται. Η τελευταία συναυλία και λίγο αργότερα η Πρόβα του νυφικού – η αρχή µιας νέας, λαµπερής πορείας στα βιβλία και στις καρδιές των αναγνωστών.

Τα βιβλία της Ντόρας Γιαννακοπούλου έχουν αγαπηθεί από χιλιάδες αναγνώστες και παραµένουν στις προτιµήσεις του κοινού εδώ και χρόνια. Η Πρόβα του νυφικού έχει ξεπεράσει τα 250.000 αντίτυπα, ο Μεγάλος θυµός τα 160.000 αντίτυπα, ενώ άλλα οκτώ µυθιστορήµατά της συµπεριλήφθηκαν για πολύ καιρό στις λίστες µε τα ευπώλητα βιβλία. Η Πρόβα του νυφικού, ο Μεγάλος θυµός και οι Τρεις χήρες µεταφέρθηκαν µε µεγάλη επιτυχία στην τηλεόραση (ΑΝΤ1, ΜEGA και ALPHA αντίστοιχα, από τον Κώστα Κουτσοµύτη). Επίσης η Πρόβα του Νυφικού διασκευάστηκε και ανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο.