Βιβλίο

Μια υπόθεση για τον Σμόκι Ντάλτον

Γνωστή κυρίως για τη σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων της με ήρωα τον Αφροαμερικανό ντετέκτιβ Σμόκι Ντάλτον, η Κρις Νέλσκοτ, ψευδώνυμο της Αμερικανίδας συγγραφέως Kristine Kathryn Rusch, γεννημένης στο Μέμφις το 1960, έχει γράψει, μεταξύ άλλων, αστυνομικά μυθιστορήματα, έργα μυστηρίου και επιστημονικής φαντασίας.

Από τις εκδόσεις Κέδρος, επανακυκλοφορεί σε μετάφραση Αθανάσιου Ζάβαλου το βιβλίο της «Ένας επικίνδυνος δρόμος», υποψήφιο το 2001 για το βραβείο Έντγκαρ στην κατηγορία του καλύτερου μυθιστορήματος.

enas_epikindinos_dromos

Ταραχές και διαδηλώσεις. Με συνθήματα όπως «Η Μαύρη Δύναμη είναι εδώ» οι Μαύροι Πάνθηρες και οι Εισβολείς απαντούν με βία στις διακρίσεις εις βάρος της νέγρικης κοινότητας. Ανήσυχοι οι λευκοί τηρούν στάση αναμονής. Παρά τις εναντίον του απειλές, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, πρωτεργάτης της Εκστρατείας του Φτωχού Λαού, σχεδιάζει να επισκεφθεί την πόλη. Ο μαύρος ιδιωτικός ντετέκτιβ Σμόκι Ντάλτον αναλαμβάνει να περιφρουρήσει την ομιλία του παλιού συμμαθητή του. Την ίδια στιγμή, βρίσκεται αντιμέτωπος με την πιο κρίσιμη – και την πιο επικερδή – υπόθεση στην καριέρα του. Η Ντόρα Τζιν Χαθαγουέι, μια άγνωστη λευκή γυναίκα από το Σικάγο, του αφήνει στη διαθήκη της ένα τεράστιο ποσό. Η κόρη της, η γοητευτική Λόρα, αναλαμβάνει να του το δώσει. Μπερδεμένος ο ντετέκτιβ αποφασίζει να συνεργαστεί μαζί της, για να ανακαλύψει τι τον συνδέει με την οικογένειά της. Όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο παρελθόν του. Πριν από τριάντα χρόνια στην Ατλάντα, ένα εξαγριωμένο πλήθος εισβάλλει στο σπίτι του και λιντσάρει τους γονείς του. Ο Ντάλτον γλιτώνει την τελευταία στιγμή. Δεν έμαθε ποτέ για ποιο λόγο δολοφονήθηκαν οι δικοί του. Καθώς η σχέση του με τη Λόρα γίνεται επικίνδυνα προσωπική, αισθάνεται ότι οι αποκαλύψεις θα ανατρέψουν τη ζωή και των δύο τους…

Από τον «Κέδρο»  και στην ίδια σειρά κυκλοφορεί επίσης και το «Δωμάτια γεμάτα καπνό». Και τα δυο έργα αναφέρονται στο ζήτημα των φυλετικών διακρίσεων στις ΗΠΑ και στους αγώνες για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών.

Άλλα έργα της στην ίδια σειρά: Thin Walls (2002), Stone Cribs (2004), War at Home (2005), Days of Rage (2006) και Street Justice (2015).

Μ. Ζ