Βιβλίο

Με «Πληροφοριοδότες» στην Ελλάδα ο Juan Gabriel Vásquez

O Κολομβιανός συγγραφέας Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες, ο οποίος έγινε γνωστός στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό με το μυθιστόρημα «Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν» (Ίκαρος, 2014)

βρίσκεται στη χώρα μας καλεσμένος του 7ου Ιβηροαμερικάνικου Φεστιβάλ ΛΕΑ, για να παρουσιάσει, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το μυθιστόρημα «Οι πληροφοριοδότες» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Όταν ο δημοσιογράφος Γκαμπριέλ Σαντόρο εξέδιδε το πρώτο του βιβλίο, τη βιογραφία μιας Γερμανίδας που εγκαταστάθηκε στην Κολομβία λίγο πριν από την έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι η πιο εξοντωτικά αρνητική κριτική θα γραφόταν από τον ίδιο τον πατέρα του. Τι κρυβόταν πίσω από τις φαινομενικά ανώδυνες εκμυστηρεύσεις της Γερμανίδας; Τι ήταν αυτό που έκανε τον πατέρα του Σαντόρο να αισθανθεί προδομένος;

Το βιβλίο καταγράφει το εγχείρημα του νεαρού δημοσιογράφου ν’ ανακαλύψει την αλήθεια, όσο πικρή κι αν ήταν τελικά, ταξιδεύοντας πίσω στο χρόνο ώσπου να φτάσει σ’ εκείνη την τρομερή δεκαετία του 1940, τότε που στην Κολομβία καταστράφηκαν ζωές, διαλύθηκαν οικογένειες και σπιλώθηκαν συνειδήσεις.

Προγραμματισμένες εκδηλώσεις με την συμμετοχή του συγγραφέα:

ΑΘΗΝΑ – Τετάρτη 17 Ιουνίου, 9 μ.μ., Public Συντάγματος

Ο μεταφραστής του βιβλίου και συγγραφέας Αχιλλέας Κυριακίδης συνομιλεί με τον Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες.

Στα ισπανικά και τα ελληνικά.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – Πέμπτη 18 Ιουνίου, 8 μ.μ., Public Τσιμισκή

Ο συγγραφέας συζητάει για το μυθιστόρημά του με τον Παναγιώτη Ξουπλίδη, υποψήφιο Διδάκτορα Συγκριτικής Λογοτεχνίας του ΑΠΘ.

Στα ισπανικά και τα ελληνικά.

ΑΘΗΝΑ – Παρασκευή 19 Ιουνίου, 7 μ.μ., Στοά του Βιβλίου

Συνομιλία με τον Πέτρο Μάρκαρη και τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο

Ο Πέτρος Μάρκαρης είναι ο συγγραφέας της σειράς αστυνομικών μυθιστορημάτων με πρωταγωνιστή τον Αστυνόμο Κώστα Χαρίτο. Πρόσφατα δημοσίευσε μια τετραλογία σχετικά με την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα, «Ληξιπρόθεσμα δάνεια», «Περαίωση», «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία» και «Αθήνα της μιας διαδρομής». Το έργο του έχει αποσπάσει διάφορα βραβεία, όπως το Point du Polar Européen 2013, το Pepe Carvalho 2012 και το Negra y Criminal 2011.

Ο Κολομβιανός συγγραφέας Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες είναι ένας από τους Λατινοαμερικάνους μυθιστοριογράφους με τη μεγαλύτερη διεθνή προβολή. Συγγραφέας μυθιστορημάτων και διηγημάτων, έχει τιμηθεί με διάφορα βραβεία, όπως το Alfaguara de Novela 2011 για το βιβλίο του «Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν», το Εθνικό Βραβείο Δημοσιογραφίας Simón Bolívar και το Βραβείο Roger Caillois που του απονεμήθηκε το 2012 στο Παρίσι για το σύνολο του έργου του.

Οι δύο συγγραφείς θα συνομιλήσουν με τον αναπληρωτή καθηγητή Εφαρμοσμένης Μεταφρασεολογίας στο ΑΠΘ και μεταφραστή, Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, με θέμα «Λογοτεχνία και πραγματικότητα. Η πρόκληση και ο ρόλος του συγγραφέα».

Όλες οι εκδηλώσεις γίνονται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κολομβίας στη Ρώμη και το Επίτιμο Προξενείο της Κολομβίας στην Αθήνα.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες

Ο Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες γεννήθηκε στην Μπογκοτά της Κολομβίας, το 1973, και σπούδασε Λατινοαμερικανική Λογοτεχνία στη Σορβόνη. Έχει εκδώσει τέσσερα μυθιστορήματα [Los informantes (Οι πληροφοριοδότες), 2004], Historia secreta de Costaguana (Μυστική ιστορία της Κοσταγουάνας), 2007], El ruido de las cosas al caer (Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν), 2011] και [Las reputaciones (Οι υπολήψεις), 2013], μία συλλογή διηγημάτων [Los amantes de Todos los Santos (Οι εραστές των Αγίων Πάντων), 2008] και μία συλλογή φιλολογικών δοκιμίων [El arte de la distorsión (Η τέχνη της διαστρέβλωσης), 2009]. Έχει τιμηθεί με πολλά διεθνή βραβεία, σημαντικότερα των οποίων είναι το Premio Alfaguara (2011), το English Pen Award (2012), το Prix Roger Caillois (2012), το Premio Von Rezzori (2013) και το Dublin IMPAC Award (2014)