Metamanias Βιβλίο

«Μανιφέστο»: Ένα βιβλίο για το πώς να μην τα παρατάς ποτέ

«Το βιβλίο αυτό αποκαλύπτει τι χρειάστηκε για να συνεχίσω να προχωρώ και να ωριμάζω· και για σας που παλεύετε πολύ καιρό και που ίσως αναγνωρίσετε τις δικές σας ιστορίες στη δική μου, ελπίζω ότι θα αποτελέσει έμπνευση, καθώς ταξιδεύετε στα δικά σας μονοπάτια προς την πραγματοποίηση των φιλοδοξιών σας», λέει η Μπερναντίν Εβαρίστο, αναφερόμενη στο νέο της έργο με τον τίτλο «Μανιφέρτο», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Gutenberg σε μετάφραση Ρένας Χατχούτ.

Πρώτη μαύρη γυναίκα, βραβευμένη με Booker, για το βιβλίο της «Κορίτσι, γυναίκα, άλλο», η Εβαρίστο μιλά στο «Μανιφέστο», για τον ρατσισμό που βίωσε από τα παιδικά της χρόνια και για τις δυσκολίες που συνάντησε στην πορεία της, συνδεόμενες με τη φυλή, το φύλο, την κοινωνική τάξη, τη διαφορετικότητα, τη σεξουαλικότητα, το πέρασμα της νιότης.

Το Μανιφέστο είναι «ένα βιβλίο για το πώς να μην τα παρατάς ποτέ», όπως επισημαίνει ο εκδότης της, «μια προσωπική εξομολόγηση για το θάρρος που επέδειξε, για το πώς κάθε εμπόδιο που ξεπέρασε είτε στην προσωπική είτε στην επαγγελματική της ζωή, την έκαναν πιο ανθεκτική και αποφασισμένη να συνεχίσει».

Πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρείας Λογοτεχνίας του Ηνωμένου Βασιλείου, η Εβαρίστο, δασκάλα, τραγουδίστρια, ακτιβίστρια και συγγραφέας, μιλά για την καταγωγή, την οικογένεια, τη ζωή της και τις επιλογές της. «Ένας διαλογισμός για την προσωπική μεταμόρφωση, τις πολιτισμικές ανισότητες, τον ακτιβισμό, για το να ανήκεις, για την αγάπη και τις φιλίες και πάνω από όλα, τη δύναμη της δημιουργικότητας», όπως έγραψε ο διεθνής τύπος.

«Με αξιοσημείωτη ειλικρίνεια και χιούμορ, η συγγραφέας διηγείται την ιστορία της οικογένειάς της, περιγράφει την καλλιτεχνική της πορεία από το θέατρο στην ποίηση και όχι μόνο, και  μιλά για ένα πλήθος εραστών και των δύο φύλων συνδέοντας όλα αυτά με το πώς έγινε η συγγραφέας που είναι σήμερα. Μια συγκινητική και απολαυστική αφήγηση μιας δημιουργικής ζωής όπως βιώθηκε από μια συγγραφέα η οποία μεγάλωσε σε μια εποχή όπου το «Μαύρος Βρετανός» θεωρείτο οξύμωρο».

Μ.Ζ