Βιβλίο

Iστορίες του Καντέρμπερυ στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Μελάνι παρουσιάζουν τον ακρογωνιαίο λίθο της αγγλικής λογοτεχνίας, το έργο Οι ιστορίες του Καντέρμπερυ του Τζέφρυ Τσώσερ, σε μετάφραση Δημοσθένη Κορδοπάτη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014, στις 20:00 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).

Οι ιστορίες του Καντέρμπερυ του Τζέφρυ Τσώσερ (1340 -1400) συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 100 σημαντικότερα βιβλία όλων των εποχών και μεταφράζεται για πρώτη φορά στα Ελληνικά. Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο λογοτεχνικό έργο που γράφτηκε στα κοινά Αγγλικά και κατάφερε να αναδείξει τις δυνατότητες της αγγλικής γλώσσας.

Η ιδέα του προσκυνήματος στο Καντέρμπερυ, όπου μια ομάδα από τριάντα περίπου άντρες και γυναίκες, για να απαλύνουν τη μονοτονία και την πλήξη της οδοιπορίας τους, λένε ιστορίες μεταξύ τους, είναι κάτι περισσότερο από μια πρόφαση για να εκτυλιχθεί μια ποικιλία διηγήσεων: στο σύνολό τους, οι ιστορίες αυτές συγκροτούν ένα πανόραμα των συνθηκών της ζωής κατά τον 14ο αιώνα στην Αγγλία, και του χαρακτήρα, της νοοτροπίας και των ηθών της κοινωνίας της εποχής αυτής. Με τις Ιστορίες του Καντέρμπερυ, ο Τσώσερ αναδεικνύεται ως ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές της Ευρώπης, καθώς το έργο του χαρακτηρίζεται από σπάνιο εύρος και ποικιλία και καταδύεται τόσο βαθιά στην ανθρώπινη φύση, που η παγκοσμιότητά του μπορεί να συγκριθεί μόνο με το έργο του Σαίξπηρ.

Ο Τζέφρυ Τσώσερ γεννήθηκε το 1340 στο Λονδίνο και προερχόταν από ευκατάστατη οικογένεια της μεσαίας τάξης. Σπούδασε νομικά και είχε μια επιτυχημένη καριέρα ως αυλικός, διπλωμάτης και διοικητικός αξιωματούχος. Γνώριζε άριστα Γαλλικά, Ιταλικά και Λατινικά γι’ αυτό και ο βασιλιάς τον χρησιμοποίησε κατ’ επανάληψη σε πολιτικές και οικονομικές αποστολές στο εξωτερικό. Πιθανότατα όλα αυτά τα δημόσια καθήκοντα και τα ταξίδια να του έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσει τους ανθρώπους και τη ζωή, εμπειρίες που τόσο εύστοχα μετάγγισε στα έργα του και στις Ιστορίες του Καντέρμπερυ ειδικότερα.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Χριστίνα Κόνα (Επίκουρη Καθηγήτρια Hellenic American University /Hellenic American College), Δημοσθένης Κορδοπάτης (μεταφραστής του βιβλίου) και ο Βασίλης Μανουσάκης (Μέλος Ακαδημαϊκού Προσωπικού, Hellenic American University /Hellenic American College).

Στην εκδήλωση θα προβληθεί απόσπασμα από την σειρά ντοκιμαντέρ του BBC4 “The beauty of books” για το έργο του Τζέφρυ Τσώσερ, ευγενική παραχώρηση του Καναλιού της Βουλής.