Βιβλίο

Ημερολόγιο 2017: «Ο εν Ηρακλείω υποσταθμός»

Με θέμα τον «εν Ηρακλείω υποσταθμό» της «Ηλεκτρικής Εταιρίας Αθηνών – Πειραιώς», της σημερινής ΔΕΗ Α.Ε. δηλαδή, παρουσιάζεται την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, στις 7.30μ.μ στη «Βίλα Στέλλα» (Σοφίας και Γαλήνης, Ηράκλειο Αττικής), το θεματικό «Ημερολόγιο 2017» του «Άλλου Τόπου Επικοινωνίας και Πολιτισμού».

Στις 160 σελίδες του ξετυλίγεται ένα χρονικό από τις αρχές του 1900 έως τις ημέρες μας.  Η παρουσίασή του συνοδεύεται από την πρώτη προβολή φωτογραφικών ντοκουμέντων από το εσωτερικό του υποσταθμού και το ιστορικό αρχείο της ΔΕΗ, την έκθεση δημοσιευμάτων που χρονολογούνται από το 1902 έως το 1957 για την ιστορία του υποσταθμού και του εξηλεκτρισμού και (όπως είθισται σε κάθε γιορτή) από μουσικά δρώμενα. Συμμετέχουν: ο Γιώργος Λυκούρας που θα ερμηνεύσει συνθέσεις του και παραδοσιακά τραγούδια με μαθητές και αποφοίτους του Μουσικού Σχολείου Ιλίου και μαθήτριες του Μουσικού Γυμνασίου Παλλήνης σε ξένο ρεπερτόριο. Θα χαιρετίσει η υπεύθυνη του Ιστορικού Αρχείου της ΔΕΗ, ιστορικός, βιομηχανική – αρχαιολόγος Μαρία Μαυροειδή.

Στις σελίδες του «Ημερολόγιου 2017», διατυπώνεται από τη συντακτική ομάδα του «Άλλου Τόπου Επικοινωνίας και Πολιτισμού» το αίτημα για τη διάσωση και ανάδειξη του άγνωστου βιομηχανικού μνημείου του Ηρακλείου Αττικής και τεκμηριώνεται η λειτουργία του από τα τέλη της δεκαετίας του 1920. Παράλληλα, παρουσιάζεται μέσα από φωτογραφίες όλος ο εξοπλισμός εκείνης της εποχής, που διασώζεται ακέραιος έως τις ημέρες μας (διασώζονται και δύο στρεφόμενοι μετατροπείς που είναι ένας συνδυασμός σύγχρονου κινητήρα και γεννήτριας συνεχούς ρεύματος)!

dei 2

Ταυτόχρονα, μέσα από την τεκμηρίωση της ιστορίας του υποσταθμού της Ηλεκτρικής Εταιρίας Αθηνών – Πειραιώς και μετέπειτα της ΔΕΗ, ξετυλίγεται η ιστορία του εξηλεκτρισμού της χώρας και της διαβόητης Πάουερ, στην οποία εκχωρήθηκαν από την κυβέρνηση Πάγκαλου «σκανδαλώδη προνόμια», όχι μόνο στην παραγωγή και στη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα, τον Πειραιά και τα περίχωρα.

Το «Ημερολόγιο 2017» του «Άλλου Τόπου» (τιμή διάθεσης 5 Ευρώ) διανθίζεται από μαρτυρίες κατοίκων, αρχειακά αλλά και φωτογραφικά ντοκουμέντα από οικογενειακά άλμπουμ. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει δημοσίευμα – ντοκουμέντο για την ανάρτηση φωτεινής επιγραφής το 1947 στον ιερό βράχο με σύνθημα: «Να φύγουν οι Άγγλοι». Με εξώδικη δήλωσή του προς την Πάουερ, ο Μ. Γλέζος αναλαμβάνει την ευθύνη και αναφέρει πως θα καταβάλει το αντίτιμο της κατανάλωσης ρεύματος των περίπου 120 χρησιμοποιηθέντων λαμπτήρων, προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες από την αστυνομία «αναρχικοί πράκτορες» κατηγορούμενοι μεταξύ άλλων «διά κλοπήν ηλεκτρικού ρεύματος»!