Αγρότες, ανθρακωρύχοι, ξεπεσμένοι πυγμάχοι, νέοι που ασφυκτιούν στην ύπαιθρο, άνθρωποι εγκλωβισμένοι που ξεσπούν σε πράξεις τυφλής βίας, είναι οι ήρωες δώδεκα διηγημάτων του Μπρις Ντ’ Τζ. Πάνκεϊκ
που αποτυπώνουν στο βιβλίο του «Τριλοβίτες» ( εκδόσεις Μεταίχμιο), το εξαιρετικό ταλέντο ενός πρόωρα χαμένου συγγραφέα.
Το βιβλίο παρουσιάζεται στο Βιβλιοπωλείο Επί Λέξει( Ακαδημίας 32) την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, στις 19.30. Για το βιβλίο και τον συγγραφέα θα μιλήσουν ο δημοσιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας Διονύσης Μαρίνος και ο συγγραφέας και μεταφραστής του βιβλίου, Γιάννης Παλαβός.
Με αριστοτεχνικό τρόπο, ο Πάνκεϊκ, περιγράφει το αφιλόξενο φυσικό περιβάλλον και τις αντιξοότητες της ζωής στη γενέτειρά του, τη Δυτική Βιρτζίνια. Ο μελαγχολικός κόσμος του αποδίδεται με λιτή και κοφτή γλώσσα, που συχνά διανθίζεται με λυρισμό και σαρκαστικό χιούμορ.
Οι τριλοβίτες είναι εξαφανισμένα αρθρόποδα, ευδοκίμησαν στην κατώτερη Παλαιοζωική εποχή πριν να αρχίσουν να φθίνουν έως τελικής εξαφάνισης, όταν πιέστηκαν από περιβαλλοντικές αλλαγές. Ο τελευταίος από τους τριλοβίτες εξαφανίστηκε κατά το τέλος της Πέρμιας 250 εκατομμύρια χρόνια πριν…
Δώδεκα αριστοτεχνικά δομημένα στη λιτότητα και την τραχύτητά τους μικρά διηγήματα, από τον συγγραφέα που ενώ αυτοκτόνησε στα 27 του, θεωρείται από τους καλύτερους σύγχρονους διηγηματογράφους του κόσμου.
Ο Μπρις Ντ’ Τζ. Πάνκεϊκ γεννήθηκε το 1952 (28 Ιουνίου) στην Νοτιοδυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ, σε μια μικρή πόλη, το Μίλτον, που έχει μία βιοτεχνία υαλικών, μία τράπεζα, μία δημοτική βιβλιοθήκη, ένα γραφείο κηδειών, μία κλινική, κάποια μανάβικα και μία μικρή μπυραρία. Μπαίνοντας στην πόλη, υπάρχει μία ταμπέλα που καλωσορίζει τον επισκέπτη, με τα εξής λόγια: «Welcome to Milton – Where living is pleasure» (Καλωσήρθατε στο Μίλτον, όπου η ζωή είναι ωραία).
Ωστόσο, για το νεαρό Μπρις μάλλον δεν ίσχυε κάτι τέτοιο, καθώς αυτοκτόνησε το 1979, σε ηλικία μόλις είκοσι επτά ετών. Η αυτοκτονία του ανέκοψε πρόωρα μια συγγραφική πορεία που αναμενόταν λαμπρή. Ωστόσο, και μόνο τα δώδεκα διηγήματα που πρόλαβε να ολοκληρώσει και που περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο βιβλίο, αρκούν ώστε σήμερα να θεωρείται «ένας από τους πέντε καλύτερους διηγηματογράφους των τελευταίων πενήντα ετών» σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν.