Βιβλίο

Η “Νήσος Σαχαλίνη” του Τσέχωφ στα ελληνικά

Αν ο Ιούλιος Βερν χρειάστηκε 80 ημέρες για να κάνει τον γύρο του κόσμου, ο Άντον Τσέχωφ επέλεξε να περάσει 80 ημέρες στην… κόλαση προκειμένου να αφηγηθεί τη συγκλονιστική μαρτυρία του από το νησί των εξορίστων και

κρατουμένων της τσαρικής Ρωσίας. Ο τριαντάχρονος Τσέχοφ, καταβεβλημένος ήδη από τη φυματίωση, το 1890 φτάνει στη Σαχαλίνη της Σιβηρίας με μόνα εφόδια την κάρτα του ανταποκριτή της εφημερίδας “Νόβαγιε Βρέμια” στην οποία δούλευε και την απόφαση να καταγράψει τις ζωές των, ξεχασμένων από θεούς, δαίμονες, κοινωνία και ανθρώπους, καταδίκων. Η “Νήσος Σαχαλίνη”, το βιβλίο ντοκουμέντο με το οποίο ο μεγάλος Ρώσος δημιουργός έκανε γνωστές τις συνθήκες της ζωής και τους καθημερινούς θανάτους αυτών των ψυχών, πρωτοδημοσιεύτηκε το 1893 στην εφημερίδα “Ρούσκαγια Μισλ”.

Τώρα κυκλοφορεί για πρώτη φορά στη χώρα μας από τις εκδόσεις Λέμβος και παρουσιάζεται την Τετάρτη 13 του μηνός στο βιβλιοπωλείο “Ο Πολίτης” (Μαυρομιχάλη 84 και Καλλιδρομίου) από τη μεταφράστριά του Ελένη Κατσιώλη, τον Λουκά Αξελό και τον Στέλιο Ελληνιάδη που υπογράφει τον πρόλογο.

 

ΤΣΕΧΩΦ 9.1

Τι είδους βιβλίο είναι η “Νήσος Σαχαλίνη”; “Δεν είναι ταξιδιωτικό, ούτε επιστημονικό εγχειρίδιο ή στατιστική μελέτη. Είναι όλα τα βιβλία του Τσέχωφ μαζί, εκείνα που είχε γράψει πριν τη ‘Σαχαλίνη’ κι εκείνα που επρόκειτο να γράψει”, όπως έχει σημειώσει η Ευγενία Κριτσέφσκαγια στην “Αυγή”. Είναι παράλληλα “μια συγκλονιστική αποκάλυψη και μια πλήρως τεκμηριωμένη καταγγελία για τις πιο σκοτεινές πτυχές του πολιτισμού”, όπως σημειώνει στον πρόλογό του ο Στέλιος Ελληνιάδης. Καταγγέλλοντας τη βαρβαρότητα του σωφρονιστικού συστήματος της εποχής, ο Τσέχωφ σ’ αυτό το έργο παραδίδει ένα μνημείο ανθρωπισμού.

Πηγή: Αυγή