Βιβλίο

“Η επιστροφή του Διόνυσου” και του Τερζόπουλου

Εδώ και τριάντα χρόνια ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Τερζόπουλος έχει αναπτύξει την προσωπική του μέθοδο σκηνοθεσίας και διδασκαλίας ηθοποιών, μέσα από ένα θέατρο σωματικό και  διονυσιακό, που δεν αρνείται τις βαθιές του ρίζες και θέλει να είναι κάτι περισσότερο από απλή απεικόνιση.  Το 2014, με το βιβλίο του «Η επιστροφή του Διόνυσου», κατέθεσε ένα εγχειρίδιο για τις θεωρητικές βάσεις, αλλά και για την εκμάθηση και πρακτική εφαρμογή αυτού του πρωτότυπου κώδικα, που βρήκε αμέσως διεθνή απήχηση.

Η γερμανική έκδοση αυτού του βιβλίου από το Theater der Zeit και σε μετάφραση Torsten Israel, παρουσιάζεται την Δευτέρα 6 Ιουνίου στις 7.30μ.μ στο Ινστιτούτο Γκαίτε.  

Θα συζητήσουν για αυτό οι : Erika Fischer-Lichte, Καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Θεατρικών Σπουδών του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου

Torsten Israel, συγγραφέας, μεταφραστής, Μάνχαϊμ

Harald Müller, Διευθυντής Εκδόσεων «Theater der Zeit» (Θέατρο των Καιρών), Βερολίνο

Γεώργιος Σαμπατακάκης, επίκ. Καθηγητής Θεατρολογίας, Πανεπιστήμιο Πάτρας

Σάββας Στρούμπος, σκηνοθέτης θεάτρου και ηθοποιός, Αθήνα

Θεόδωρος Τερζόπουλος, σκηνοθέτης θεάτρου, Θέατρο Άττις, Αθήνας

Σημειώνει ο Θ. Τερζόπουλος : «Ο κόσμος έχει αλλάξει και ο ηθοποιός οφείλει να καλλιεργεί γόνιμη κριτική απέναντι στα πράγματα και διαρκώς να εκφράζει την αγωνία του για την εξέλιξη του θεάτρου. Το θέατρο είναι κάτι άλλο από αυτό που μέχρι σήμερα νομίζαμε, κάπου αλλού πρέπει να πάει. Ίσως πρέπει να ξαναδούμε το θέατρο συνολικά μέσα από την τέχνη του ηθοποιού. Αυτός είναι ο δρόμος του Θεάτρου στον 21ο αιώνα, έναν αιώνα πολλών επαναπροσδιορισμών. Λείπει ο Διόνυσος, είναι εξόριστος, η ιδέα του συγκρουσιακού ανθρώπου χάθηκε και ο δρόμος προς το μέτρο, την αρμονία, την Ιθάκη εξαφανίστηκε. Θα βρεθεί άραγε; Η τελευταία λέξη του Θεάτρου δεν θα ειπωθεί ποτέ. Θα επιστρέψει ο Διόνυσος; »