Βιβλίο Παιδί

Για το ξυπόλυτο αγόρι που αγαπήσαμε

Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα ξανά! Εμβληματικό βιβλίο για ολόκληρες γενιές που πέρασαν συντροφιά με τον Μέλιο, από τον παιδικό κόσμο της αθωότητας, στον άγνωστο και σκληρό κόσμο της εφηβείας, το Ένα Παιδί Μετράει τ΄ Άστρα, του Μενέλαου Λουντέμη, κυκλοφορεί ξανά από τις εκδόσεις Πατάκη.

Ένα βιβλίο που στο μαλακό σκούρο μπλε και γαλάζιο εξώφυλλο, που θα αγαπηθεί σαν εκείνο το σκληρό σκούρο κόκκινο, ένα αγόρι με σηκωμένο το κεφάλι στον ουρανό, μετράει τα αστέρια μια νύχτα καλοκαιριού. Μόνο που τα αστέρια είναι τόσα πολλά που δεν χωρούν στο εξώφυλλο και κρύβονται στο βιβλίο!

Οι εκδόσεις Πατάκη που αγόρασαν τα συγγραφικά δικαιώματα του Λουντέμη, προχωρούν ήδη στην έκδοση των τεσσάρων πρώτων τίτλων, με πρώτο το Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα.

Ποιος δεν θυμάται πως «Ο αέρας φύσαγε σα γύφτος. Έλεγε πως βάλθηκε ν΄ ανάψει κάπου μια θεόρατη φωτιά για να ζεστάνει τον κόσμο. Γιατί κρύωνε ο καημένος ο κόσμος τούτο το φθινόπωρο. Κρύωνε σαν αμαρτωλός ».

«…Ο Λουντέμης έγραφε όπως ανάσαινε, δεν σταματούσε ποτέ…», έγραφε ο Στρατής Τσίρκας σε σημείωμά του, απόσπασμα του οποίου αναρτάται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου και συμπληρώνει : «Σχεδόν καθένα από τα βιβλία του είναι και μια μαρτυρία από τη μακρόχρονη οδύσσειά του στους χώρους της εξορίας-μέσα κι έξω από την Ελλάδα…Τώρα τα παιδιά όταν θα μετράνε τ΄ άστρα, θα ξέρουν πως εκείνο που τους λείπει βρίσκεται στη βιβλιοθήκη τους».

Μ.Ζ.