featured Βιβλίο

Εκδόσεις Angelus Novus : Επειδή κάθε βιβλίο είναι μεταφορικά ένας άγγελος

Με τίτλο εμπνευσμένο από την υδατογραφία του Klee, οι νέες εκδόσεις Angelus Novus ιδρύθηκαν όπως λένε ο δημιουργοί τους, που υπηρετούν το χώρο του βιβλίου μέσα από το βιβλιοπωλείο «Ο Χάρτης» στα Βριλήσσια εδώ και πολλά χρόνια, υπό την αίρεση μιας φιλοδοξίας: Τα βιβλία τους, αφού διαβαστούν και κλείσουν τα «φτερά» τους, τις σελίδες τους, να «παραμείνουν» διά του περιεχομένου τους στο νου των αναγνωστών και να βοηθήσουν δυνητικά στην ανανέωση της συζήτησης υπέρ της ανασυγκρότησης μιας θρυμματισμένης συντριμμένης κοινωνίας.

Η γνωριμία μας με τις νέες εκδόσεις έρχεται από μια πρώτη παρουσίαση δυο βιβλίων με ξεχωριστό ύφος και αισθητική.

Το πρώτο είναι «Η νύχτα των παπουτσωμένων γάτων» του Frédéric H. Fajardie, που κυκλοφορεί σε μετάφραση Βασίλη Παπακριβόπουλου και αφηγείται την ιστορία του Στεφάν και του Πωλ, που σαν ένας ιππότης και ο πιστός του ιπποκόμος στην υπηρεσία της πριγκίπισσας, θα επιχειρήσουν με το δικό τους τρόπο να πολεμήσουν την υποκρισία, την υποδούλωση, τη χειραγώγηση, τον εξαναγκασμό. Μέσα στο χάος που προκαλούν, οι μυστηριώδεις και ασύλληπτοι «Παπουτσωμένοι Γάτοι» θα προσφέρουν μια μεταθανάτια εκδίκηση σε ένα από τα θύματα αυτής της απάνθρωπης κοινωνίας που εκμηδενίζει το άτομο και θα αποδείξουν ότι «…η ζωή είναι μια επιχείρηση κομάντο. Είναι μια επιδρομή στον έρωτα, στη φιλία, στην τρυφερότητα, στον καβγά, στην εξουσία…»

8123_Une-Fajardi

 O Φρεντερίκ Α. Φαζαρντί θεωρείται εκπρόσωπος, μαζί με τον Ζαν-Πατρίκ Μανσέτ, του γαλλικού νουάρ μυθιστορήματος néo-polar, όπου η κοφτή, νευρική γραφή και το αστυνομικό μυστήριο συναντούν την οξύτατη κοινωνική κριτική, προσφέροντας στους αναγνώστες ένα εξαιρετικό εργαλείο για να εξερευνήσουν την αθλιότητα που προσπαθεί να κρύψει η σύγχρονη κοινωνία, τη σκοτεινή ατμόσφαιρα των αστικών κέντρων, τη βία και την αίσθηση απογοήτευσης που πλημμυρίζουν τους κατοίκους τους.

15698175_246438375779421_9190707770032217993_n

Την ίδια ώρα «Ο Λουδοβίκος ο πρώτος» του Ολιβιέ Ταλέκ σε μετάφραση της Μαρίας Αγγελίδου, είναι η ιστορία του Λουδοβίκου Αρνή που καθώς βόσκει παρέα με τα υπόλοιπα πρόβατα στην κορυφή ενός λόφου, ένας δυνατός αέρας που φυσάει ξαφνικά, φέρνει μια κορώνα πάνω στο κεφάλι! Ο Λουδοβίκος σηκώνεται στα πισινά του πόδια, παίρνει ύφος βασιλικό, αλλάζει όνομα, βρίσκει σκήπτρο, βρίσκει θρόνο, βρίσκει ακόμα και βασιλικό κρεβάτι. Στο τσάκα-τσάκα καταπιάνεται και μ’ όλες τις βασιλικές δουλειές: βγάζει λόγους, πάει για κυνήγι, κάνει περιπάτους στο βασιλικό του κήπο, προσκαλεί σπουδαίους μουσικούς, υποδέχεται πρεσβευτές, οργανώνει στρατό, βγάζει νόμους, διώχνει τα μαύρα πρόβατα από το βασίλειό του. Ώσπου φυσάει ξανά ο αέρας, και του παίρνει την κορώνα…

1353854594

Ο Ολιβιέ Ταλέκ γραφίστας και εικονογράφος με συνεργασίες σε εφημερίδες και περιοδικά, που έχει εικονογραφήσει πάνω από 50 βιβλία για παιδιά, υπογράφει εδώ ένα υπέροχο βιβλίο με θέμα την εξουσία: πώς την αποκτάει κανείς, πώς τη διαχειρίζεται, πώς τη χάνει.  Και καταφέρνει να σχολιάσει με χιούμορ, ειρωνεία, αλλά και εντιμότητα τα όπλα, τους στόχους, τις τακτικές και τις αποφάσεις της. Το βιβλίο βραβεύτηκε το 2014 με το βραβείο Παιδικού Εικονογραφημένου Λεκλέρκ.

Μάνια  Ζούση