Βιβλίο

«Δεν μπορεί ποτέ να γραφτεί τέλος στο Παρίσι»

Μία από τις διασημότερες λογοτεχνικές ελεγείες για το Παρίσι, το “Moveable Feast” του Έρνεστ Χέμινγουεϊ, δημοσιευμένο για πρώτη φορά το 1964, βρέθηκε μετά το πρόσφατο

τρομοκρατικό χτύπημα, στην κορυφή πωλήσεων των γαλλικών βιβλιοπωλείων.
«Αν έχεις ζήσει στο Παρίσι νέος, όπου και να πας για την υπόλοιπη ζωή σου το κουβαλάς μαζί σου, επειδή το Παρίσι είναι μία κινητή εορτή» έγραφε στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του ο Χέμινγουεϊ, εξηγώντας τον τίτλο.

3_hemingway
Η ζήτηση σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων έχει αυξηθεί κατακόρυφα τόσο στη λίστα βιογραφιών του διαδικτυακού Amazon, όσο και στα βιβλιοπωλεία. Όπως μάλιστα διευκρινίζει ο εκπρόσωπος του γαλλικού εκδοτικού οίκου Folio, «εκεί που συνήθως τα βιβλιοπωλεία ζητούσαν 10 αντίτυπα, τώρα ζητούν 500.
a-moveable-feast

Το βιβλίο μπορεί να έχει πολύ προσωπικό χαρακτήρα και να περιγράφει αποσπασματικά τα όσα πραγματικά ή μη, συνέβησαν στον Χέμινγουεϊ όταν βρισκόταν το Μεσοπόλεμο στο Παρίσι, όμως ειδικά για τους Παριζιάνους θεωρείται «σύνοψη» του αέρα ελευθερίας και ζωτικότητας που δεν σταμάτησε να πνέει στην πόλη -για αυτό, και αποκτά πλέον ιδιαίτερη συμβολική αξία σε αυτήν τη συγκυρία. Και η φράση «Δεν μπορεί ποτέ να γραφτεί τέλος στο Παρίσι», ουσιαστικά περιγράφει την εμπειρία της πόλης που δεν τελειώνει ποτέ για όλους όσους την έζησαν”, καταλήγει.

978-960-03-3694-8b

Το βιβλίο με τον τίτλο “Μια κινητή γιορτή” κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη σε μετάφραση Σταύρου Παπασταύρου.