featured Βιβλίο

Από τον Σέρλοκ Χολμς στον Πούτιν

Στο εκδοτικό πέλαγος της εγχώριας αγοράς πλέει εκ νέου, ο Εξάντας, ένας ιστορικός οίκος που συνδυάστηκε και σφραγίστηκε από την παρουσία της Μάγδας Κοτζιά η οποία  μαζί με τον Βασίλη, τη Δώρα Καλλιπολίτη και τον Θέμη Μπανούση, ιδρύουν το 1974, τις εκδόσεις που αγαπήθηκαν από το αναγνωστικό κοινό και καθιέρωσαν συγγραφείς κάνοντάς τους κλασσικούς. «Με γνώμονα τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του Εξάντα αλλά και τη συνέχιση και την ανανέωσή του», όπως υποστηρίζει η Μαρία Γυπαράκη που βρίσκεται στο τιμόνι των εκδόσεων, που εξαγοράστηκαν από τον Νίκο Χαϊδεμένο της «Μιλήτου».

Σκηνοθέτης λυρικού θεάτρου με σπουδές λογοτεχνίας, η Μ. Γυπαράκη, που έχει ζήσει και δουλέψει τα περισσότερα χρόνια της στο εξωτερικό, είχε από παλιά σχέση αγάπης με τον χώρο του βιβλίου, καθώς έγραφε, αρθρογραφούσε και όπως λέει, μια μετάφραση για την  Μίλητο, την έχρισε άτυπη σύμβουλο των εκδόσεων και από το περασμένο καλοκαίρι τον άνθρωπο που χαράσσει την εκδοτική πολιτική του νέου Εξάντα. «Παντρεύω τον παλιό με τον καινούριο Εξάντα», υποστηρίζει.

Αναφέρει  πως στη λευκή σειρά, που την χαρακτηρίζει «υπόκλιση στη Μάγδα Κοτζιά», έκανε ποδαρικό το  έργο «Σιμπλίκιος Σιμπλικίσιμος», στην θηριώδη μετάφραση του Γιάννη Κοιλή , αλλά και ο Δον Κιχώτης, ενώ αναμένεται ένα διήγημα του Ιρλανδού Φογκ, η τετραλογία του Ford Madox Ford «Parade’s end» και για πρώτη φορά ολόκληρος στα ελληνικά ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ . Επανεκδίδονται επίσης οι πέντε τόμοι του Τόμας Μπέρνχαρντ καθώς και η αυτοβιογραφία του. Θα επανακυκλοφορήσει το μυθιστόρημα του Τζόζεφ Κόνραντ «Νίκη» που ήταν εξαντλημένο, και στη λευκή σειρά  εντάχθηκαν τα Ημερολόγια του Κάφκα ενώ ήδη κυκλοφόρησε η Αμερική. «Ό, τι ήταν τίτλος φάρος δεν τον εγκαταλείπω», επιμένει και αποκαλύπτει την επανέκδοση της φανταστικής λογοτεχνίας με τον πρώτο τόμο να αναμένεται τον Μάρτιο.

Δίπλα στη λευκή σειρά που έχει ως σύμβουλο τον Άγη Αθανασιάδη, συνιδιοκτήτη του βιβλιοπωλείου/καφέ Booktalks στο Π.Φάληρο, η Μαρία Γυπαράκη σχεδίασε μια νέα, μαύρη, που θα περιλαμβάνει «μόνο καλή λογοτεχνία noir». Σε αυτήν μόλις κυκλοφόρησε «Ο ξυλοκόπος» του Ρέτζιναλντ Χιλ , ακολουθεί το «Έγκλημα στο Φεστιβάλ» του Εμίλ Γκαμποριό, αλλά και  «Οι περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς» στην εξαιρετική μετάφραση του Βασίλη Καλλιπολίτη.

Δημιουργήθηκε η νέα σειρά «Ντοκουμέντα» με πρώτο έργο μια βιογραφία του Πούτιν από τον Βλαντιμίρ Φεντορόφσκι που τον εντάσσει στην ρωσική ιστορία, και ακολουθεί το βιβλίο του γλωσσολόγου Κλωντ Αζέζ με θέμα τους θρησκευτικούς φανατισμούς.

Παράλληλα ανοίγει μια μικρή αστυνομική σειρά με βιβλία χαμηλού κόστους που θα δώσει το προβάδισμα στη γυναικεία αστυνομική λογοτεχνία με πρώτο τίτλο το «Παιχνίδια στο Καμένο Δάσος» της Χλωντ Αμόζ αλλά και το «Τεκίλα φραπέ» της Βελγίδας Nadine Monfils.

Από τον νέο σχεδιασμό δεν θα λείψει η σύγχρονη αμερικάνικη και ευρωπαϊκή λογοτεχνία . Το καλοκαίρι αναμένεται ένα βιβλίο που ήταν στη λίστα για τα Γκονκούρ στη Γαλλία, με τίτλο «Θα σκοτώσουν τον Ρόμπερτ Κέννεντι», αναμένεται  ένας αμερικάνικος τίτλος γύρω από την Νέα Υόρκη του 80, ενώ συνεχίζονται  τα δοκίμια με επίκαιρα θέματα. Στόχο επίσης αποτελεί και μια σειρά «Τέχνες» με πρώτο βιβλίο την αυτοβιογραφία της Μάρθα Γκράχαμ  «Blood Memory».

Από τον προσεχή Σεπτέμβριο στο πλάνο  θα ενταχθεί και η ελληνική λογοτεχνία όπου η Μαρία Γυπαράκη θα επιχειρήσει ένα  είδος  διαγωνισμού και στόχο την έκδοση ενός καλού κειμένου το χρόνο.  Όνειρό της παραμένει η έκδοση βιβλίων για την ιστορία της τέχνης, από εμβληματικά ονόματα όπως ο Giorgio Vasari.

Μάνια Ζούση

ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ 4/2/2018