Θέατρο

«Βυσσινόκηπος. Παρασκήνια» στο Θησείον

Παρασκήνια είναι η ζωή των παρασκηνίων ενός θεάτρου. Όλα όσα οι θεατές αγνοούν, τα γέλια, οι ανησυχίες, τα προβλήματα, οι επιτυχίες, τα δράματα, ενός κόσμου που ζει για το θέατρο, αν και ποτέ δεν εμφανίζεται.

Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κατερίνας Μπερδέκα στις 7 Μαρτίου 2015 στο φουαγέ του θεάτρου Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες σε συμπαραγωγή της MeWe με τη Λυκόφως του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου.

Βυσσινόκηπος του Τσέχωφ, λοιπόν. Και ενώ στη σκηνή του θεάτρου παίζεται ο Βυσσινόκηπος και από μόνιτορ ακούμε μικρά κομμάτια του σπουδαίου κειμένου, στο φουαγέ, όπου θα παίζεται και η παράσταση, παρακολουθούμε την παράλληλη ζωή των ανθρώπων του θεάτρου. Ο χρόνος μετριέται με όρους των παρασκηνίων. Ξημερώματα πριν την πρεμιέρα, η πρεμιέρα, η επίσημη, πριν τα Χριστούγεννα, Τετάρτη απογευματινή, Σάββατο διπλή, βραδινή, στήσιμο σκηνικού, τα γενέθλια της Μαρίνας, του Βασίλη, της Άννας, η αναγγελία ενός θανάτου, ενός ακόμα, ενός ακόμη, η αντικατάσταση, όταν ο Χρήστος ερωτεύτηκε την Άννα, όταν ο Στέργιος τσακώθηκε με τον Φοίβο, όταν ο παραγωγός κάλεσε το προσωπικό να τους μιλήσει. Η διαδοχή θεατρικών ordino που μετρούν με άλλους όρους τον χρόνο και καθορίζουν τον ιδιαίτερο αυτό κόσμο.
Οι ίδιοι οι άνθρωποι του θεάτρου, απορροφημένοι από την καθημερινότητά τους, αδυνατούν να αντιληφθούν τις ομοιότητες του σπουδαίου κειμένου με τη δική τους ζωή, μέχρι που η πραγματικότητα ενώνει βίαια τους δυο κόσμους…

Η ταυτότητα της παράστασης

Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Κατερίνα Μπερδέκα
Κείμενο: Στράτος Σωπύλης, Κατερίνα Μπερδέκα
Σκηνικά-Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Μουσική: Δημήτρης Παπαλάμπρου
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Παίζουν οι ηθοποιοί: Φαίδων Καστρής, Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη, Αθηνά Μπερδέκα, Κωνσταντίνος Μωραίτης, Τάκης Σακελλαρίου, Στράτος Σωπύλης
Συμπαραγωγή ΜeWe – Λυκόφως του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου

Στην παράσταση ακούγονται ηχογραφημένα αποσπάσματα του Βυσσινόκηπου του Τσέχωφ σε μετάφραση Θωμά Μοσχόπουλου. Στα αποσπάσματα ακούγονται οι φωνές των σκηνοθετών: Κατερίνα Ευαγγελάτου, Γιάννης Καλαβριανός, Λίλλυ Μελεμέ, Γιάννης Μόσχος, Γιάννης Σκουρλέτης, Τάκης Τζαμαργιάς, Κώστας Φιλίππογλου, Αργυρώ Χιώτη,, και της stage manager Μαρίας Κακάρογλου.

Πληροφορίες:
Θησείον – Ένα θέατρο για τις τέχνες
Τουρναβίτου 7
Θησείο

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΑΜΕΙΟΥ
210 3255444

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Aπό 7 Μαρτίου 2015

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Σάββατο 23.45, Κυριακή 22.00