featured Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Βασίλης Βηλαράς: “Το retelling ενός κλασικού κειμένου με αφορά πολύ”

“Η κερένια κούκλα έπεσε στα χέρια μου πριν έξι χρόνια. Από την πρώτη ανάγνωση περίμενα τη μέρα που θα ασχοληθώ με αυτό το μυθιστόρημα επαγγελματικά. Και ήρθε φέτος η στιγμή να ανεβεί στη σκηνή, χάρις στις προπάθειες τόσων πολλών ανθρώπων, ηθοποιών και συντελεστών που υποστήριξαν αυτή την επιθυμία με πολλή αγάπη”, αφηγείται στο artplay.gr ο Βασίλης Βηλαράς με αφορμή τη σκηνοθεσία του στην Κερένια Κούκλα του Χρηστομάνου που ανεβαίνει στο Bios από τις 10 Φεβρουαρίου.

“Θυμάμαι ακόμα που ήμουν όταν το διάβαζα, πόσες μέρες έκανα να το τελειώσω και κυρίως την παράλογη αίσθηση της φύσης και του πράσινου που με κυρίευε με κάθε σελίδα, ενώ πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται σε πόλη.

Αισθάνομαι συχνά ότι φτιάξαμε μια παράσταση που δεν βασίζεται, αλλά εμπνέεται από το μυθιστόρημα του Χρηστομάνου όμως ακόμα δεν είμαι σίγουρος. Νομίζω ότι έχουμε βρει τον πυρήνα του έργου και αυτόν χτυπάμε αλύπητα κάθε μέρα στην πρόβα. Δεν ξέρω αν ζούσε ο Χρηστομάνος και έβλεπε την παράσταση τι θα έλεγε. Ήταν και εκρηκτικός χαρακτήρας λένε. Μπορεί να μας έβριζε και να μας έβρισκε ασεβείς. Μπορεί και να καταλάβαινε κάτι περισσότερο για το κείμενο που έγραψε.

Αρχίζει να εδραιώνεται εδώ και κάποιο διάστημα μια νέα τάση στη λογοτεχνία. Το να ξαναγράφονται τα κλασικά κείμενα από νέους συγγραφείς που πιστοί στο πνεύμα του πρωτότυπου, επιχειρούν να αγκαλιάσουν τις σημερινές αξίες και κυρίως την πολυπόθητη κατάρρευση της πατριαρχίας.

Έτσι βλέπουμε ήρωες και ηρωίδες – σύμβολα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, να ξαναδιαβάζονται φωτισμένοι από μια μέχρι πρότινος δευτερεύουσα οπτική γωνία.

Αυτό το retelling ενός κλασικού κειμένου είναι κάτι που με αφορά πολύ και πιστεύω ότι επηρέασε την οπτική μου πάνω στο κείμενο του Χρηστομάνου. Έχουμε μείνει πιστοί στον πυρήνα του έργου, υπηρετούμε το πνεύμα του συγγραφέα και το φέρνουμε σε ευθεία συσχέτιση με τον σημερινό παγκόσμιο κοινωνικό διάλογο. Ή έτσι νομίζω. Θα φανεί.

Προσωπικά το θέμα που διαχειρίζεται το κείμενο και η παράσταση είναι κάτι που με αφορά πολύ. Θα ήθελα οι άνθρωποι να μην νιώθουμε το αίσθημα της προδοσίας τόσο εύκολα, να συνυπολογίζουμε το γεγονός ότι ο καθένας μας προσπαθεί για το καλύτερο και δεν αφιερώνει την ύπαρξη του στο να πληγώσει κάποιον άλλο. Άρα ας καταλαβαίνουμε, ας συγχωρούμε και ας ξεπερνάμε. Κανείς δεν ανήκει σε κανέναν, κανείς δεν χρωστάει σε κανέναν και σε τελική ανάλυση ο σημαντικότερος άνθρωπος στη ζωή είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Θυσίες για τους άλλους και λοιπές ανοησίες μας απομακρύνουν από το να ζήσουμε την πιο ειλικρινή εκδοχή του εαυτού μας. Φυσικά να είμαστε γενναιόδωροι, δοτικοί και ευγενείς με τους ανθρώπους αλλά ως φυσική θέση στα πράγματα, ως στάση ζωής. Όχι για να μας ανταποδοθεί η χάρη, κάτι που συμβαίνει συχνότερα από αυτό που θα περίμενε κανείς στις ζωές των ανθρώπων”.

Βασίλης Βηλαράς

Ταυτότητα

Σκηνοθεσία: Βασίλης Βηλαράς

Δραματουργία: Κέλλυ Παπαδοπούλου

Επιμέλεια κίνησης: Άρης Παπαδόπουλος

Σκηνικά: Μυρτώ Μεγαρίτου

Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού

Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου

Βοηθ. φωτιστή: Βάσια Ατταριάν

Επικοινωνία: Ευαγγελία Σκρομπόλα

Φωτογραφίες: Σοφία Αντωνίου

Βίντεο: Αλέξανδρος Βηλαράς

Παίζουν: Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Γιάννης Κλίνης, Ιωάννα Πιατά, Δημήτρης Τσιγκριμάνης, Αντιγόνη Φρυδά

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Προγραμματισμένη πρεμιέρα: Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Παραστάσεις:Από 10 Φεβρουαρίου έως 14 Απριλίου

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Δευτέρα, Τρίτη στις 21:00

Εισιτήριο: 12€, 8€

Χώρος: ΒΙΟS.Main

Διεύθυνση: Πειραιώς 84, Αθήνα

Τηλέφωνο κρατήσεων: 210-3425335