Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Βαγγέλης Παπαδάκης : «Ο μετεωρισμός είναι η αφετηρία κάθε καλλιτεχνικής μου απόπειρας»

1999 Παρίσι. Φοιτητής Αρχιτεκτονικής και μόλις είχα ξεκινήσει τα μαθήματα στην Δραματική Σχολή στο 9ο διαμέρισμα. Ήθελα να βλέπω γαλλικό κινηματογράφο. Κάτω από το σπίτι μου, σε ένα εμπορικό κέντρο στο 15ο διαμέρισμα, στο Μετρό Charles Michel, κοντά στις όχθες του Σηκουάνα, είχε ένα multiplex κινηματογράφο ονόματι Cinéma Beaugrenelle. Πήγαινα πολλές φορές εκεί μόνος μου να δω ταινίες. Κουρασμένος λοιπόν από τα μαθήματά μου, εκείνο το απόγευμα – αρχές του χειμώνα θαρρώ – πήγα να δω την ταινία “Une liaison pornograpgique” (Μια Πορνογραφική Σχέση). Έμεινα εκεί για αρκετή ώρα. Σχεδόν ολόκληρη ζωή. Όσο κράτησε αυτή η πορνογραφική σχέση. Κάπου στις 2 ώρες, αλλά και ταυτόχρονα μήνες ολόκληρους. «Μπήκα» στην ζωή αυτών των δύο ανθρώπων καταγεγραμμένη κινηματογραφικά με τέτοια πειθώ και λιτότητα.

Όταν η ταινία τελείωσε, καθόμουν στην αναπαυτική βελούδινη καρέκλα  με αυτή την άρνηση του τέλους. Αρνιόμουν να σηκωθώ και να βγω έξω. Είχα τόσες απορίες. Μα γιατί;  Τι συνέβη μεταξύ τους; Τι συνέβη σε μένα; Είδα μόλις κάτι που με συγκλόνισε χωρίς να υπάρχει τίποτα εμφανώς δραματικό.  Γέμισα απορίες. Συνειδητοποίησα ότι βγήκα από εκείνη την αίθουσα μετατοπισμένος από αυτό που ήμουν όταν μπήκα. Ήξερα πια ότι ήθελα να γίνω ηθοποιός.

Σήμερα, χρόνια μετά, με αφορμή την σκηνοθεσία της ομώνυμης παράστασης στο Από Μηχανής Θέατρο, προσπάθησα να απαντήσω σ’ εκείνες τις απορίες που μου είχαν γεννηθεί τότε. Τελικά προέκυψαν πολύ περισσότερες. Προσπάθησα να απαντήσω και σε αυτές. Όλοι μαζί προσπαθήσαμε. Μετατοπίστηκα ακόμα περισσότερο εκ νέου.

Κατάλαβα ότι οποιοδήποτε καλλιτεχνικό μου εγχείρημα γεννιόταν τη στιγμή που κάτι δεν καταλάβαινα από τον κόσμο γύρω μου. Αυτή η κατάσταση μετεωρισμού είναι η αφετηρία της όποιας καλλιτεχνικής μου απόπειρας. Η ανάγκη μου να κατανοήσω καλύτερα. Σήμερα συνειδητοποιώ ότι αυτό είναι αδυσώπητα αβυσσαλέο και καμία γνώση δεν σε ανακουφίζει ποτέ παρά μόνο η δράση προς τη γνώση αυτή. Η αέναη κίνηση προς την αποκάλυψη ενός μυστικού τόσο διάχυτου και την ίδια στιγμή τόσο τεχνηέντως κρυμμένου. Στην διαδρομή αυτή συνάντησα την Τέχνη. Εκεί όπου η ζωή μας υπερβαίνει. Εκεί όπου όλοι γινόμαστε μονάδα και μιλάμε την ίδια γλώσσα.

«Μια πορνογραφική σχέση» ή αλλιώς, πως βίωσα την καλλιτεχνική μου ενηλικίωση.

Βαγγέλης Παπαδάκης

ΜΙΑ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΧΕΣΗ

του Φιλίπ Μπλασμπάντ

Μία θεατρική διασκευή της ομώνυμης ταινίας

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Παπαδάκης

Μετάφραση: Ανδρέας Στάικος

Σχεδιασμός Φώτων: Βασίλης Κλωτσοτήρας

Σκηνικά Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα

Σχεδιασμός Ήχου/ Μουσική: Σίσσυ Βλαχογιάννη

Επιμέλεια Κίνησης: Ίριδα Κυριακοπούλου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ιωάννα Χατζάτογλου

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Λία Κάλκου

Φωτογραφίες: Νικολέττα Γιαννούλη

Σκηνοθεσία trailer: Βαγγέλης Παπαδάκης, Ελένη Κορακάκη

Μοντάζ trailer: Θάνος Λυμπερόπουλος

Οργάνωση Παραγωγής: Τέτα Αποστολάκη

Παραγωγή: ομάδα CasusBelli

 

Παίζουν:Χριστίνα Δενδρινού, Βαγγέλης Παπαδάκης

 

Από Μηχανής Θέατρο – Πάνω Σκηνή

Παραστάσεις: Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:30 (μέχρι τις 11 Ιανουαρίου)

Τιμές εισιτηρίων:10 ευρώ, 5 ευρώ (ατέλειες, άνεργοι)

Διάρκεια: 85 λεπτά

Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:30

στο Από Μηχανής Θέατρο