Θέατρο

«Βάκχες»: Ένας αιματηρός εφιάλτης

bakxes brouskou

Με ένα ιδιαίτερο έργο κλείνει φέτος ο κύκλος των παραγωγών του Φεστιβάλ Επιδαύρου. Η Άντζελα Μπρούσκου σκηνοθετεί το τελευταίο σωζόμενο έργο του Ευριπίδη, τις Βάκχες, που θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο στις 8 και 9 Αυγούστου.

Πρόκειται για τη μοναδική από τις σωζόμενες τραγωδίες στην οποία κεντρικό πρόσωπο είναι ο θεός Διόνυσος, ενώ το θέμα του έργου αφορά στη λατρεία του, η οποία υπήρξε και η αιτία γέννησης του αρχαίου δράματος.

«Οι Βάκχες είναι το τελευταίο και πιο αινιγματικό έργο του Ευριπίδη. Η μοναδική σωζόμενη τραγωδία με διονυσιακό θέμα. Ένας περιπλανώμενος θίασος ακολουθεί έναν καινούργιο θεό σ’ ένα μαγικό ταξίδι αυτογνωσίας και έκστασης… Ο Θεός Διόνυσος, μεταμφιέζεται σε άνθρωπο και σαν θηλύμορφος ξένος επιστρέφει στη γενέθλια πόλη του Θήβα, για να εδραιώσει τη λατρεία του”, σημειώνει η σκηνοθέτης.

Και προσθέτει: «Είναι ο Θεός της ετερότητας, της διαφορετικότητας, της μεταμφίεσης και της αμφισεξουαλικότητας. Καταργεί τα σύνορα που υπάρχουν ανάμεσα στους ανθρώπους, τόσο του πλούτου όσο και του φύλου, της ηλικίας, ακόμα και τη διαφορά ανάμεσα στην ανθρώπινη και θεία ιδιότητα. Αυτή η ικανότητα του Διόνυσου να περιέχει τόσες πολλές παράδοξες ιδιότητες μέσα στον εαυτό του παρουσίασε ένα κίνδυνο για την ελληνική κοινωνία. Η πόλη της Θήβας που αρνείται την ύπαρξη του θα γνωρίσει την δύναμη και την κυριαρχία του θεού μέσα από την τιμωρία. Ο ενθουσιασμός των Βακχών θα μετατραπεί σε έναν αιματηρό εφιάλτη».

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς

Σκηνοθεσία – κοστούμια: Άντζελα Μπρούσκου

Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστίνα Παπαδοπούλου

Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτος

Σκηνικά: Σταύρος Λίτινας

Μάσκες – επιμέλεια σκηνικών αντικειμένων: Μάρθα Φωκά

Φώτα: Βλασοπουλος Νίκος

Επιμέλεια κίνησης: Ερμής Μαλκότσης

Video: Παναγιώτης Ευαγγελίδης

Διεύθυνση παραγωγής: ΘΕΑΤΡΟ ΔΩΜΑΤΙΟΥ

 

Διανομή

Διόνυσος: Αγλαΐα Παππά

Πενθέας: Αριστείδης Σερβετάλης

Τειρεσίας: Μαρία Κίτσου

Κάδμος: Γιώργος Μπινιάρης

Δούλος – Άγγελος: Αργύρης Πανταζάρας, Χάρης Χαραλάμπους

Άλλος άγγελος: Παρθενόπη Μπουζούρη

Αγαύη: Άντζελα Μπρούσκου

Χορός Βακχών: Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου, Μαρία Αθηναίου, Λεονόρα Γαϊτάνου, Δήμητρα Γκλιάτη, Μαρία Κίτσου, Γεώργιος Μπινιάρης, Παρθενόπη Μπουζούρη, Αντώνης Σταμόπουλος, Βάλια Παπαχρήστου, Αργύρης Πανταζάρας, Χάρης Χαραλάμπους

 

info

Θέατρο Δωματίου – Άντζελα Μπρούσκου

Βάκχες του Ευριπίδη

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

8 – 9 Αυγούστου