Θέατρο

Β. Θεοδωρόπουλος: Τον χθεσινό ήρωα δεν τον χρειάζεται η νέα εποχή…

Στην τραγωδία Αίας, που διδάχτηκε περί το 440 π.Χ. και διαδραματίζεται στον δέκατο χρόνο του Τρωικού πολέμου, ο Αίας, ο καλύτερος πολεμιστής στο στρατόπεδο των Ελλήνων,

μετά τον θάνατο του Αχιλλέα και κατά την «κρίση των όπλων», διεκδικεί τα όπλα του νεκρού ήρωα. Ωστόσο, με απόφαση των Ελλήνων αρχηγών αυτά αποδίδονται στον Οδυσσέα. Ο Αίας νιώθει ατιμασμένος και δίχως το τεκμήριο του ηρωικού μεγαλείου, αυτοκτονεί.

Όπως πολλές φορές έχει συμβεί στην ιστορία, οι πολιτικοί –με εκπρόσωπο εδώ τον Οδυσσέα– κερδίζουν το προβάδισμα σε σχέση με τους πολεμιστές που, ενώ τα έδωσαν όλα με αυταπάρνηση, έρχεται η ώρα, στη νέα τάξη των πραγμάτων, να παραμεριστούν. «Τον χθεσινό ήρωα δεν τον χρειάζεται η νέα εποχή, πρέπει να τον ακυρώσει», παρατηρεί ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, που επιστρέφει στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 17 και 18 Ιουλίου, μέσα από τη μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη σε πανελλήνια πρώτη.

Μια από τις φορτισμένες πολιτικά τραγωδίες της ελληνικής γραμματείας, και η αρχαιότερη από τις σωζόμενες του Σοφοκλή, διατηρεί ζωντανό τον ομηρικό απόηχο πάνω σε έναν προβληματισμό: Πώς το πολεμικό-ηρωικό ιδεώδες δεν κάμπτεται από τον πολιτικό συμβιβασμό.

Συντελεστές:

Μετάφραση Δ.Ν. Μαρωνίτης

Σκηνοθεσία Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Μουσική Νίκος Κυπουργός

Σκηνικά – Κοστούμια Ελένη Μανωλοπούλου

Χορογραφίες Αγγελική Στελλάτου

Σχεδιασμός φωτισμών Σάκης Μπιρμπίλης

Μουσική διδασκαλία Αναστάσης Σαρακατσάνος

Βοηθός σκηνοθέτη Βάσια Χρήστου

Διανομή

Νίκος Κουρής Αίας

Μαρία Πρωτόπαππα Τέκμησσα

Γιάννος Περλέγκας Τεύκρος

Παντελής Δεντάκης Άγγελος

Ελένη Ουζουνίδου Αθηνά

Γιάννης Τσορτέκης Οδυσσέας

Γιάννης Κλίνης Μενέλαος

Δημήτρης Παπανικολάου Αγαμέμνων

Χορός: Θύμιος Κούκιος, Σπύρος Κυριαζόπουλος, Χρήστος Μαλάκης, Δαβίδ Μαλτέζε, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Δημήτρης Πασσάς, Κρις Ραντάνοφ, Σταύρος Σβήγκος, Θοδωρής Σκυφτούλης, Μάνος Στεφανάκης, Μιχάλης Τιτόπουλος, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος

Info

*Στα Ελληνικά με Αγγλικούς υπέρτιτλους

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

17 και 18 Ιουλίου

Ώρα έναρξης: 21.00

Τιμές εισιτηρίων

VIP: 40€, 32€ (ομαδικό), Ζώνη Α: 30€, 24€ (ομαδικό), Ζώνη Β: 20€, 16€ (ομαδικό)

Άνω Διάζωμα: 15€, 12€ (ομαδικό), Φοιτητικό: 15€, 10€, Άνεργοι, ΑΜΕΑ: 5€