Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Τόλης Παπαδημητρίου : “Η κωμωδία με λυτρώνει”

Για το έργο «Ποιος φοβάται την Υπατία Καρυωτάκη;» που έγραψε και σκηνοθέτησε γράφει στο artplay.gr ο Τόλης Παπαδημητρίου.

Το «Ποιος φοβάται την Υπατία Καρυωτάκη;» είναι το τρίτο κατά σειρά θεατρικό μου έργο. Πρόκειται για μια σύγχρονη κωμωδία με βασικά συστατικά της την ατάκα, το γρήγορο ρυθμό, τις απρόοπτες καταστάσεις αλλά και το πως οι χαρακτήρες αντιδρούν – ανταπεξέρχονται σ’ αυτές.

Το ψέμα, η απιστία, η απληστία, η ανάγκη για εκδίκηση, η πάσης φύσεως ερωτική έλξη και φυσικά το κακό timing είναι οι κινητήριες δυνάμεις αυτού του έργου που ωθούν ή ακόμα καλύτερα αναγκάζουν τους χαρακτήρες, οι οποίοι από γραφής κιόλας πάσχουν, να δράσουν. Όλα φυσικά υπό το πρίσμα της κωμωδίας – λίγο ή πολύ «τσιμπημένα» όχι όμως και απίθανα-. Άλλωστε όλοι μας δεν φτάνουμε στα άκρα όταν το επιβάλλει η κατάσταση; Με απλά λόγια το έργο αυτό είναι μια φάρσα. Μιλάει τη σημερινή γλώσσα επομένως έχει άμεση επαφή με τον κόσμο. Σκοπός του είναι να κάνει τον θεατή να γελάσει, να ταυτιστεί, να περάσει ένα ευχάριστο δίωρο παρακολουθώντας ανθρώπους της διπλανής πόρτας να «μπλέκουν τα μπούτια τους» με ό, τι κωμικό – ή και όχι – συνεπάγεται αυτό.

Όσο για μένα καταπιάνομαι με την κωμωδία και την προτιμώ γιατί μάλλον μου «δίνει» περισσότερα και θέλω να συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω. Το αγαπώ αλήθεια. Με λυτρώνει.

Τόλης Παπαδημητρίου