Θέατρο

Το τραγούδι του νεκρού αδελφού στο Badminton

Το μυθικό έργο που σφράγισε τη μετεμφυλιακή Ελλάδα, «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού» του Μίκη Θεοδωράκη αναβιώνει στο Θέατρο Badminton, σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη παράσταση με την οποία το Θέατρο Badminton γιορτάζει τα 90 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη. Η παράσταση αποτελεί μια ανανεωμένη εκδοχή του έργου, που επεξεργάστηκε ο ίδιος ο συνθέτης.

Το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού είναι μια κατανυκτική λαϊκή τραγωδία εμπνευσμένη από τον εμφύλιο αλληλοσπαραγμό που ξέσπασε μετά από την εθνική εποποιία κατά του φασισμού. Πενήντα και πλέον χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή του, ο Θανάσης Παπαγεωργίου καταπιάνεται εκ νέου με το κλασικό αυτό έργο, αποτίοντας φόρο τιμής στον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη.

Για τη νέα, μεγάλη παραγωγή του Θεάτρου Badminton, ο Μίκης Θεοδωράκης δημιούργησε μια εντελώς καινούρια εκδοχή, επιχειρώντας μια συνομιλία με το παρόν και προσθέτοντας μια ολόκληρη πράξη. Η πρώτη πράξη ασχολείται με τη σκοτεινή περίοδο, πριν και μετά τα Δεκεμβριανά και ο συνθέτης ενσωματώνει τα πρώτα τραγούδια από τα “Λυρικά” σε στίχους του Τάσου Λειβαδίτη.

Μία αυθεντική προσωπική μαρτυρία του Μίκη Θεοδωράκη 70 χρόνια μετά, ένα έργο βαθιάς συγκίνησης και πνοής, Το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού επαναφέρει στο προσκήνιο τα θεμελιώδη αιτήματα για μνήμη, αξιοπρέπεια και εθνική ομοψυχία.

TRAGOUDI_01

«Με το Τραγούδι του νεκρού αδελφού ταυτίζομαι περισσότερο απ’ ό, τι με οποιοδήποτε άλλο έργο μου, από κάθε άποψη: μουσική, ανθρώπινη, βιωματική, αγωνιστική και προπαντός “ελληνική”, μιας και ο Εμφύλιος βύθισε την Ελλάδα στα δάκρυα, στο αίμα και στη δίχως τέλος δοκιμασία», αναφέρει ο Μίκης Θεοδωράκης

Το τραγούδι του νεκρού αδελφου

Γραμμένο το 1961, το Τραγούδι του νεκρού αδελφού είναι ένα από τα κορυφαία έργα του μεγάλου Έλληνα δημιουργού. Το έργο είναι μια λαϊκή τραγωδία εμπνευσμένη από τον εμφύλιο αλληλοσπαραγμό που ξέσπασε μετά από την εθνική εποποιία κατά του φασισμού. Το Τραγούδι του νεκρού αδελφού περιλαμβάνει οκτώ ανυπέρβλητα λαϊκά τραγούδια, σε μουσική και στίχους του συνθέτη (πλην ενός, τους στίχους του οποίου έγραψε ο Κώστας Βίρβος). Το έργο, που διαπνέεται από μια συγκίνηση αρχετυπική –σχεδόν θρησκευτική–, είναι ένας ύμνος στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στη συλλογική ανάγκη για μνήμη. Ταυτόχρονα, αποτελεί ένα γενναίο κάλεσμα σε εθνική ομοψυχία, σκύβοντας με συγκλονιστική ωριμότητα πάνω στις πληγές του Εμφυλίου, οι οποίες την εποχή που γράφτηκε ήταν ακόμα ανοιχτές.

Η πρώτη παρουσίαση του Τραγουδιού έγινε το 1962 από τον θίασο του Μάνου Κατράκη, με βασικό ερμηνευτή τον Γρηγόρη Μπιθικώτση στην κορυφαία ίσως στιγμή του. Έκτοτε ακολούθησαν κι άλλες παραστάσεις, ανάμεσα στις οποίες ξεχωριστή θέση κατέχουν εκείνες του Θανάση Παπαγεωργίου του Θεάτρου Στοά (1999).

TRAGOUDI_02

Τα «Λυρικά» που πρόσθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης στη νέα επεξαργασία του έργου έρχονται και ολοκληρώνουν ιδανικά «Το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού». Αν και γράφτηκαν το 1977, συντροφεύουν με απόλυτη αρμονία την αφήγηση και τις μαρτυρίες του συγγραφέα Μίκη Θεοδωράκη για τη μεταπολεμική και προεμφυλιακή Ελλάδα των Δεκεμβριανών, της προδοσίας, των ψεύτικων και αληθινών αντιθέσεων. Τα «Λυρικά» είχαν την ιδιαιτερότητα να γραφτεί πρώτα η μουσική και μετά οι στίχοι από τον ποιητή και «συντοπίτη» του Μίκη Θεοδωράκη στη Μακρόνησο, Τάσο Λειβαδίτη. Τα «Λυρικά» πρωτοτραγούδησε ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης και ηχογραφήθηκαν ζωντανά στο Λυκαβηττό το 1977.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Θανάσης Παπαγεωργίου

Σκηνικό: Γιώργος Πάτσας

Κοστούμια: Λέα Κούση

Χορογραφίες: Αποστολία Παπαδαμάκη

Ενορχηστρώσεις: Γιάννης Μπελώνης

Μουσική Διδασκαλία Χορωδίας: Νένη Ζάππα

Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιάννης Αναστασάκης

Παραγωγή: Μιχάλης Αδάμ

TRAGOUDI_MAKEDONAS

Πρωταγωνιστούν: Λήδα Πρωτοψάλτη, Κώστας Αρζόγλου, Νίκος Αρβανίτης, Χρήστος Πλαΐνης, Σπύρος Περδίου, Χρήστος Κάλοου, Νίκη Χαντζίδου , Ευδοκία Σουβατζή, Ηλίας Κατέβας, Εύα Καμινάρη, Στέλλα Γκίκα, Κώστας Βελέντζας, Μαριαλένα Ροζάκη.

ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ ΛΥΡΙΚΩΝ (α΄μέρος, αλφαβητικά): Καλλιόπη Βέττα, Κώστας Θωμαΐδης, Μπέττυ Χαρλαύτη

ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ: Κώστας Μακεδόνας

Παίζουν (αλφαβητικά): Γιώργος Γιαννίμπας, Μυρτώ Θεοδωράκη, Μαριάννα Λαγουρού, Παναγιώτα Μανώλη, Ζαχαρούλα Οικονόμου, Βάσω Ορκοπούλου, Βαγγέλης Πιτσιλός, Ιωάννα Παυλίδου, Χριστίνα Πλατανιώτη, Βαγγέλης Σαλεύρης, ΕλευθερίαΣτεργίδου, ΘοδωρήςΤούμπανος, Κοραλία Τσόγκα, Κωνσταντίνος Φάμης.

Χορευτές: Ειρήνη Κυρμιζάκη, Θανάσης Ζερβόπουλος, Αχιλλέας Χαρίσκος

TRAGOUDI_MOUSIKOI

Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»:

Γιάννης Μπελώνης: Πιάνο

Θανάσης Βασιλάς: Μπουζούκι

Γιάννης Ματσούκας : Μπουζούκι

Ξενοφών Συμβουλίδης: Όόμποε, φλογέρες, μπαγλαμάς

Βαγγέλης Κονταράτος: Κιθάρα

Αρτέμης Σαμαράς : Βιόλα

Λευτέρης Γρίβας : Ακορντεόν

Σταύρος Καβαλλιεράτος: Μπάσο

Nίκος Σκομόπουλος: Ντραμς

Στέφανος Θεοδωράκης –Παπαγγελίδης: Κρουστά

info

18 Μαρτίου – 5 Απριλίου

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Α΄ ΖΩΝΗ 32 €, Β΄ΖΩΝΗ 24 €, Γ΄ΖΩΝΗ 18 €, Δ΄ΖΩΝΗ 12 € & 8 €

ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

18, 19, 20, 21, 23, 26, 27, 28 Μαρτίου, ώρα 20:30

22, 25, 29 Μαρτίου, ώρα 19:30

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 2:45΄