Θέατρο

Το Salto της Αλεξάνδρας Καζάζου στο Εθνικό Θέατρο Κων/πολης

Εμπνευσμένη από το Salto του Tadeusz Konwicki, ένα από τα αριστουργήματα του πολωνικού σινεμά, η ηθοποιός και σκηνοθέτις Αλεξάνδρα Καζάζου και η ομάδα Teatr Andra, αποτελούμενη από Έλληνες, Τούρκους και Πολωνούς καλλιτέχνες, παρουσιάζει την ομώνυμη παράσταση στο Εθνικό Θέατρο της Κωνσταντινούπολης, από τις 21 έως τις 23 Νοεμβρίου και στο Uskudar Studio Stage συμμετέχοντας στο παράλληλο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης.

Συμπαραγωγή  της ομάδας με το Ινστιτούτο Γκροτόφσκι της Πολωνίας, το Salto σε Δραματουργία Karol Jarek και Αλεξάνδρας Καζάζου,  αφηγείται την ιστορία ενός Ξένου με το όνομα Kowalski-Malinowski, ο οποίος καταφθάνει σε ένα απομονωμένο, παράξενο χωριό, το οποίο μετεωρίζεται μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου. Ο Ξένος, παρουσιάζεται στον καθένα από τους κατοίκους με διαφορετικό τρόπο.

Σε άλλους παρουσιάζεται ως φυγάς, σε άλλους ως προφήτης που έχει την δυνατότητα να θεραπεύει. Το παιχνίδι που παίζει ο Ξένος δεν εξαπατά. Δεν υπάρχει ιδιοτέλεια στα λόγια ή στις πράξεις του. Σιγά-σιγά, ξεδιπλώνεται η ιδιοφυία του τρόπου με τον οποίο ξεσκεπάζει τις μάσκες των κατοίκων του χωριού. Ο Kowalski-Malinowski διαθέτει μία παράξενη δύναμη.

Γίνεται ο ίδιος “ο παλιάτσος” του χωριού και δείχνει στους κατοίκους του, όπως ένας καθρέφτης, τον πραγματικό τους εαυτό. Τους λέει ψέματα και την αμέσως επόμενη στιγμή τους αποκαλύπτει την αλήθεια. Γίνεται ένας ειρωνικός προφήτης που υπονομεύει ο ίδιος την πίστη και τα λεγόμενά του τόσο στους κατοίκους που τον πίστεψαν όσο και στον ίδιο του τον εαυτό.

Οι κοινωνικές μάσκες πέφτουν, με αποκορύφωμα τον τελευταίο χορό “Salto” που τους φέρνει αντιμέτωπους με τους εαυτούς τους. Αυτό είναι το Σάλτο! Ο χορός της αποξένωσής μας. Στο τέλος της ταινίας με τα επίθετα “ψεύτης και προδότης”, ο Ξένος λιθοβολείται και αναγκάζεται σε φυγή.

Η θρυλική ταινία

H ταινία Salto του Tadeusz Konwicki γυρίστηκε το 1965, σε μια περίοδο άνθισης και ανανέωσης της κινηματογραφικής γλώσσας στην Πολωνία και μέχρι σήμερα κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Ο Tadeusz Konwicki είναι από τους σημαντικότερους συγγραφείς της μεταπολεμικής Πολωνίας και ένας από τους πιο ξεχωριστούς σκηνοθέτες, τον οποίο μελετητές έχουν αποκαλέσει “κινηματογραφικό συγγραφέα” λόγω της ιδιαίτερης κινηματογραφικής του γλώσσας.

Πρόκειται για τη δεύτερη παραγωγή της ομάδας Teatr Andra, με έδρα την Κων/πολη. Η πρώτη, η Τρωάς του Δημήτρη Δημητριάδη  παίχτηκε σε πολλά φεστιβάλ της Τουρκίας και στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο πλαίσιο της 1ης συνάντησης των νέων καλλιτεχνών ΝΑ Ευρώπης. Παίχτηκε επίσης στο Ινστιτούτο Γκροτόφσκι της Πολωνίας και στο ρεπερτόριο του Kadikoy Teatron της Κωνσταντινούπολης για 2 έτη, 2016-2017.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία : Αλεξάνδρα Καζάζου

Δραματουργία : Karol Jarek και  Αλεξάνδρα Καζάζου

Σκηνογραφία, Φωτισμοί: Karol Jarek

Μουσική Σύνθεση: Νεφέλη Σταματογιαννοπούλου

Μετάφραση: Behic Cem Kola

Παίζουν: Kerem Karaboga, Salih Usta, Cem Yigit Uzumoglu, Didem Kiris, Ipek Seyalioglu, Muhammed Ali Donmez, Bora Aksu, Aytek Sayan, Anestis Vasilakeris

Μάνια Ζούση

Φωτογραφίες: Karol Jarek